Čo sa stane s vaším telom, ak prestanete používať deodorant?

Back to Blog

Čo sa stane s vaším telom, ak prestanete používať deodorant?

vianocna zlava na lalala.sk

Ak ste ako väčšina ľudí, pravdepodobne začínate svoje ráno sprchou a použitím svojho obľúbeného deodorantu. Ale hoci si mnohí z nás nevedia predstaviť ísť do práce bez použitia deodorantu, jeho každodenné používanie môže v skutočnosti spôsobiť viac škody ako úžitku.

Chápeme, že vzdať sa deodorantu môže znieť nepredstaviteľne, no ak to urobíte, môže to byť prospešné pre vaše zdravie mnohými prekvapivými spôsobmi.

1. Môže to byť lepšie pre vaše reprodukčné zdravie

Keď si vyberáte deodorant, pravdepodobne chcete, aby pekne voňal a vydržal dostatočne dlho, aby prekryl nepríjemný telesný pach. Ale zložky, vďaka ktorým sa deodorant prilepí na vašu pokožku, môžu byť v skutočnosti celkom škodlivé pre vaše zdravie. Napríklad ftaláty, ktoré dodávajú vášmu dezodorantu jeho dlhotrvajúce vlastnosti, môžu narušiť vašu hormonálnu rovnováhu a dokonca viesť k reprodukčným a iným zdravotným problémom.

2. Môže prirodzene znižovať telesný pach

Aj keď to môže znieť rozporuplne, vzdanie sa deodorantu môže v skutočnosti spôsobiť, že váš prirodzený telesný pach bude menej nápadný. Pretože antiperspiranty používajú antimikrobiálne zložky na ničenie baktérií vo vašom podpazuší, umožňuje to množeniu ďalších baktérií, ktoré produkujú ešte nepríjemnejší zápach. Každodenné nosenie dezodorantu môže v skutočnosti spôsobiť, že váš telesný pach zosilnie a zastavenie jeho používania môže zápach zmierniť.

3. Môže to prospieť prirodzenému mikrobiómu vašej pokožky

Na vašej pokožke žije množstvo mikroorganizmov a mnohé z nich sú prospešné pre vaše zdravie. Typ produktu starostlivosti o pleť, ktorý používate na odstránenie telesného pachu, ovplyvňuje tieto baktérie a môže spôsobiť zmätok v mikrobióme vašej pokožky. Výskum ukázal, že antiperspiranty na báze hliníka zabíjajú baktérie spôsobujúce zápach a môžu blokovať potné žľazy. Ak sa nemôžete úplne vzdať svojho dezodorantu, rozhodnite sa pre prírodné produkty namiesto tých, ktoré obsahujú hliníkové soli.

4. Pravdepodobne to ani nepotrebujete

Mnohí z nás si dezodorant alebo antiperspirant aplikuje len zo zvyku, no je pravdepodobné, že si ho ani nebudete musieť aplikovať denne. Vedci zistili, že gén s názvom ABCC11 určuje, či ľudia majú v podpazuší určitú chemikáliu, ktorá spôsobuje nepríjemný telesný zápach. Ukázalo sa, že niektorým ľuďom tento gén chýba, no napriek tomu pravidelne používajú deodorant. Ak máte pocit, že sa až tak veľmi v oblasti podpazuší nepotíte, zvážte, či by nebolo vhodné dať si pauzu od antiperspirantov a deodorantov.

Zdroj
Zdroj foto: www.unsplash.com

Zdieľať článok

Back to Blog