10 detských mien, ktoré sú zakázané v rôznych krajinách sveta. Na Slovensku je zakázané…

Back to Blog

10 detských mien, ktoré sú zakázané v rôznych krajinách sveta. Na Slovensku je zakázané…

Podľa toho, aké mená dávajú moderné celebrity svojim deťom je ťažké si pripustiť, že by nás mohli ešte niečim prekvapiť.

Napríklad Elon Musk a speváčka Grimes pomenovali svojho syna X Æ A-12, zatiaľ čo dcéra Gwyneth Paltrow dostala meno Apple. V niektorých krajinách sa však domnievajú, že určité mená by mali byť zakázané a kreatívne nápady rodičov pri vyberaní mien detí nie sú povolené.

Čo si myslíte, aké meno by ste nemohli dať svojmu dieťaťu, ak by ste žili napríklad v Nemecku, Švédsku alebo v Číne ?

Nutella a Jahoda – Francúzsko

Francúzska rodina dala svojej dcére meno po sladkej čokoládovej nátierke Nutella. Možno rodičia snívali o tom, že ich dieťa bude v budúcnosti populárne vo svete. Všetko to bolo ale inak. V škole sa dieťaťu vysmievali rovesníci, a tak rodičia museli dcére zmeniť meno na Ella. O tomto príbehu sa vo francúzskej spoločnosti veľa diskutovalo a výsledkom bolo, že vláda krajiny oficiálne zakázala dávať deťom meno Nutella.

Ďalší francúzsky pár chcel dať svojej dcére meno Fraise, čo je vo francúzštine jahoda, no rodičia nedostali povolenie. Dôvodom bola slovná hra. V slangu existuje dosť hrubá fráza, ktorá znie podobne. Výsledkom bolo, že dieťa dostalo nakoniec meno Fraisine.

Terminátor – Mexiko

Kto by povedal, že toto meno je v Mexiku už dávno bežné. Pomenovanie detí po filmovej postave Arnolda Schwarzeneggera bolo v krajine také početné, že miestne úrady sa rozhodli meno Terminátor zakázať.

Ikea – Švédsko

Je niekto, kto nemá rád tento reťazec švédskych obchodov s nábytkom? Je však táto láska dosť silná na to, aby ste svoje dieťa pomenovali Ikea? Švédske úrady sa rozhodli hrať na istotu a v roku 1982 vydali zákon, podľa ktorého rodičia nemôžu dať svojim deťom mená, ktoré im môžu v budúcnosti spôsobovať problémy.

Camilla – Island

Na Islande existuje špeciálny výbor, ktorý stanovuje a reguluje jasné pravidlá pre pomenovanie novorodencov. Napríklad je zakázané pomenovať  dcéru Camilla, pretože v miestnej abecede nie je písmeno „c“. Dcéru však môžu pomenovať Kamilla s „K.“

Santa Claus – Ohio (USA)

Robert William Handley, ktorý žije v Ohiu, zjavne miluje Vianoce natoľko, že sa rozhodol zmeniť si meno na Santa Robert Claus. Miestne úrady mu však toto meno zakázali. Toto rozhodnutie muža neuspokojilo, a tak podal žalobu na preskúmanie jeho prípadu. Nakoniec získal povolenie na zmenu mena.

Mäta a Kameň – Nemecko

V Nemecku chceli rodičia pomenovať svoje dieťa Pfefferminze, čo znamená v nemčine mäta. Žiadosť však bola zamietnutá z dôvodu, že „by to mohlo znepríjemniť dieťaťu v budúcnosti život“. Meno Kameň bolo zakázané aj z dôvodu, že „dieťa sa s týmto menom nemôže stotožniť, pretože je to predmet a nie krstné meno.“

Piatok a Blu – Taliansko

V Taliansku je zakázané používať názvy dní v týždni pre pomenovanie detí. Taliansky súd rozhodol, že Venerdi, čo znamená v taliančine piatok, patrí do kategórie „smiešne alebo hanebné“, a preto je zakázané dieťa takto pomenovať.

Aj v roku 2018 v Miláne miestne úrady zakázali párom pomenovať svoju dcéru Blu, čo znamená v taliančine modrá. Toto rozhodnutie bolo založené na prezidentskom dekréte vydanom v roku 2000, ktorý uvádzal, že „meno dieťaťa musí zodpovedať jeho pohlaviu“ a meno Blu nemožno považovať za jednoznačne ženské.

Tento zákaz však nefunguje v celom Taliansku. Napríklad v roku 2020 dali Gianluca Vacca a Sharon Fonseca svojej novonarodenej dcére meno Blu Jerusalema. Pár žije v Bologni, kde sa meno Blu pravdepodobne považuje za prijateľné pre dieťa.

Pluto – Dánsko

V Dánsku si rodičia môžu zvoliť meno pre svoje dieťa z oficiálneho zoznamu, ktorý obsahuje asi 7 000 schválených mien. Tí, ktorí chcú dať meno, ktoré nie je na zozname, musia pre neho získať úradné povolenie. Mená ako Pluto, či Monkey sa nachádzajú na zozname zakázaných mien.

@ – Čína

Čínsky pár sa pokúsil pomenovať svoje dieťa „@“, pričom znak použitý v e-mailových adresách odrážal ich lásku k dieťaťu, pretože v preklade do čínštiny to znamená „milujte ho“. Táto myšlienka však nevyšla. V Číne je zakázané používať symboly ako mená.

Princezná – Nový Zéland

Pomenovať dieťa Princess je na Novom Zélande zakázané. Krajina toto meno odmietla, pretože ide o oficiálny názov. Zoznam zakázaných mien obsahuje aj ďalšie názvy ako princ, kráľ, kráľovná, vojvoda, pán, pápež, svätý, pane, dáma a niektoré ďalšie.

Broskyňa alebo April – Slovensko

Veľa rodičov popustí uzdu svojej fantázie a pri výbere mena pre svoje dieťa sa nechá uniesť obľúbenou telenovelou. Detičky tak končia s menami ako Santiago, Tristan, Rosalinda, Mohamed, Ahmed, či Bolero. Ak si myslíte, že tieto mená sú už príliš exotické, tak ste na omyle.

Kreativita slovenských rodičov pri výbere mena pokračuje a zastaví sa až pri menách ako Broskyňa a Apríl. Tieto mená sú samozrejme na Slovensku zakázané.

Zdroj: www.brightside.me

tvnoviny.sk

Zdroj foto: www.pexels.com

Zdieľať článok

Back to Blog