15 pravidiel v japonských školách, ktoré vás ohromia. Škola vyžaduje, aby dievčatá mali rovné čierne vlasy

Back to Blog

15 pravidiel v japonských školách, ktoré vás ohromia. Škola vyžaduje, aby dievčatá mali rovné čierne vlasy

Japonsko je krajinou prekvapení, ktoré nikdy neprestanú udivovať cudzincov. Aj školský rok v krajine vychádzajúceho slnka sa začína nie v auguste, ale v apríli a končí v marci. Ale to nie je jediný zaujímavý aspekt japonského vzdelávacieho systému.

Prinášame vám niekoľko zaujímavých faktov z japonských školských lavíc.

Deti od 1. do 6. ročníka navštevujú základnú školu v Japonsku. Triedy sa každý rok premiešavajú a učitelia menia svoje miesta, aby žiaci mali možnosť spoznať nových ľudí.

Už od 6 rokov nosia školáci podobné školské tašky, ktoré sa nazývajú „randoseru“. V najkonzervatívnejších školách dievčatá nosia červené randoserusy, zatiaľ čo chlapci čierne. Ale toto farebné pravidlo nie je všade rovnaké.

Miestni hovoria, že veľa prvákov nosí žlté čiapky, aby si ich okolie všimlo už z diaľky.

V niektorých školách sú za čistotu školy zodpovední žiaci. Po skončení vyučovania si každá trieda upratuje svoje triedy a špeciálne deti, ktoré sú v službe umývajú záchody a čistia ihriská.

Pri vstupe do školy si deti nechávajú svoje topánky v skrinkách a obúvajú si uwabaki, špeciálne biele papuče, ktoré nosí každý bez ohľadu na vek alebo pohlavie.

Ak rodičia prídu do školy, musia sa vyzuť a obuť si školské topánky, aj keď je vonku suché počasie.

Po 6. ročníku prechádzajú školáci na strednú školu, ktorá trvá 3 roky. V tejto fáze väčšina japonských školákov začína nosiť povinnú uniformu.

Niektoré japonské školáčky nemôžu nosiť pančuchy ani v zime, pretože niektoré školy vyžadujú, aby dievčatá nosili sukne len s podkolienkami. Jedna školáčka sa na toto nespravodlivé pravidlo sťažovala vedeniu školy a v odpovedi si vypočula, že akceptujú jej názor, no čoskoro bude maturovať a jediné, čo musí urobiť je ešte chvíľu znášať toto pravidlo.

Japonské školy majú prísne požiadavky na to, ako študenti vyzerajú. Väčšina škôl zakazuje chlapcom holiť si spánky. Iba učitelia môžu nosiť tento druh účesu v škole.

Mnohé školy zakazujú dievčatám nanášať make-up. Niektoré školy majú v každej triede fľašu s micelárnou vodou. Ak učitelia uvidia dievča nalíčené, prinútia ju odlíčiť sa.

Takmer polovica všetkých škôl vyžaduje, aby dievčatá mali rovné čierne vlasy. Ak ich vlasy nespĺňajú tieto normy, musia dokázať, že si vlasy nefarbila ani nenatáčajú.

Stredná škola trvá od 10. do 12. ročníka. Na prechod do 10. ročníka musia školáci zložiť prijímaciu skúšku.

Typický rozvrh študenta strednej školy zahŕňa povinné aj voliteľné predmety. Povinnou súčasťou je ročný kurz domácej ekonomiky, ktorý pripravuje študentov na rodinný život. Školáci sa učia variť, držať si rozpočet a diskutovať o dôležitosti rodiny.

Medzi voliteľné predmety patrí niekedy aj rybolov, či poľnohospodárstvo.

Okrem povinných hodín takmer polovica všetkých stredoškolákov absolvuje prípravné kurzy, aby sa pripravili na prijímacie skúšky na vysoké školy.

Zdroj
Zdroj foto: www.unsplash.com

Zdieľať článok

Back to Blog