Ako prvá krajina v Európe, chce ženám počas ich ,,dní” poskytnúť voľno

Back to Blog

Ako prvá krajina v Európe, chce ženám počas ich ,,dní” poskytnúť voľno

Španielske ministerstvo pre rovnosť sa snaží schváliť zákon, ktorý ponúkne dni voľna pracovníčkam, ktoré zažívajú počas menštruácie bolesti.

Reforma je súčasťou zákona o umelom prerušení tehotenstva a reprodukčnom zdraví, ktorý v súčasnosti pripravuje španielske ministerstvo pre rovnosť. Únik návrhu, ktorý sa dostal do novín El País, uvádza, že ministerstvo dúfa, že povolí ženám trojdňovú práceneschopnosť z dôvodu bolestivých dní počas menštruácie pod lekárskym dohľadom s možnosťou predĺženia na päť dní.

Žena v bolestiach
Žena v bolestiach

„Existuje štúdia, ktorá hovorí, že 53 % žien trpí bolestivou menštruáciou a u mladých žien to stúpa až na 74 %. To je neprijateľné a malo by to prinútiť lekárov a spoločnosť zamyslieť sa,“ uviedla Ángela Rodríguez, štátna tajomníčka pre rovnosť v rozhovore pre El Periódico.

„Je dôležité si ujasniť, čo je to bolestivá menštruácia. Nehovoríme o miernom nepohodlí, ale o závažných príznakoch, ako sú hnačka, silné bolesti hlavy, či horúčka. Keď sa vyskytne choroba, ktorá má tieto príznaky, je priznaná dočasná invalidita, preto by sa to malo udiať aj pri menštruácii. Mala by sa zobrať do úvahy možnosť, že ak má žena veľmi bolestivú menštruáciu, môže zostať doma,” dodala Rodríguez.

Žena v bolestiach
Žena v bolestiach

Existuje niekoľko solídnych dôkazov, ktoré oprávňujú tento odvážny návrh. Štúdia z roku 2019, publikovaná v British Medical Journal, sa zamerala na to, ako symptómy súvisiace s menštruáciou ovplyvnili prácu a vzdelanie 32 748 žien v Holandsku vo veku 15 až 45 rokov. Dospelo sa k záveru, že takmer 14 % opýtaných si vzalo dni voľna kvôli menštruácii, zatiaľ čo viac ako 3 % uviedli, že si musia vziať dni voľna každý alebo takmer každý menštruačný cyklus. Keď sa ozvali, že majú bolesti kvôli menštruácii, len 20 % uviedlo, svojmu zamestnávateľovi alebo škole,že ich absencia bola spôsobená menštruačným cyklom.

Ďalším aspektom návrhu španielskeho zákona je, aby boli hygienické produkty vo verejných budovách bezplatné a aby sa preskúmali vysoké dane, ktoré sú uvalené na hygienické vložky, tampóny a ďalšie hygienické pomôcky. Návrh ďalej zahŕňa aj to, aby ženy od 16 rokov mohli podstúpiť interrupciu bez súhlasu rodičov.

Návrh môže prejsť zmenami a rovnako musí prejsť španielskou radou ministrov. Ak však nakoniec dostane zelenú, Španielsko sa stane prvou krajinou v Európe, ktorá takýto zákon prijme. Niekoľko krajín vrátane Indonézie, Južnej Kórey, Taiwanu, Zambie a Japonska už menštruačné voľno ponúka.

Zdroj
Zdroj foto: www.pexels.com

Zdieľať článok

Back to Blog