V Nórsku zakázali chov anglických buldogov a kavalierov. Toto je dôvod

Back to Blog

V Nórsku zakázali chov anglických buldogov a kavalierov. Toto je dôvod

vianocna zlava na lalala.sk

Chov anglických buldogov a kavalierov King Charles Španielov bol v Nórsku oficiálne zo zdravotných dôvodov zakázaný rozhodnutím, ktoré by mohlo mať následky aj v iných krajinách.

Okresný súd v Osle rozhodol v procese o „neetickom chove“ a vyniesol jednomyseľný verdikt. Chov týchto psov je teraz nezákonný podľa zákona o dobrých životných podmienkach zvierat.

Ochrana zvierat v Nórsku sa ujala prípadu s tvrdením, že v krajine neexistujú žiadne zdravé príklady anglického buldoga a kavaliera King Charles Španiela, ktoré by sa mohli eticky použiť na chov zdravých psov.

Teraz sa očakáva, že sociálne skupiny na celom svete sa zamerajú na tieto plemená a plemená s dedičnými poruchami vyskytujúcimi sa v ich vlastných krajinách.

Cavaliere King Charles Španiel sú náchylní na srdcové chyby, chronické bolesti hlavy alebo syringomyéliu, očné choroby a problémy s kĺbmi.

Anglické buldogy sú náchylné na problémy s dýchaním alebo syndróm brachycefalickej obštrukcie dýchacích ciest kvôli ich krátkej a širokej lebke a krátkym ňufákom. Môžu tiež trpieť kožnými problémami, ochorením obličkových kameňov a dislokáciou jabĺčka.

Nórska spoločnosť na ochranu zvierat prostredníctvom kampane poctivo pracovala niekoľko rokov na tom, aby upozornila na neetické chovy. V roku 2018 skupina začala súdne konanie proti Nórskemu Kennel Clubu, Nórskemu klubu kavalierov, Klubu nórskych buldogov a šiestim chovateľom anglického buldoga a kavalier King Charles Spaniel za porušenie chovného ustanovenia zákona o ochrane zvierat.

Åshild Roaldset, veterinárka a generálna riaditeľka NSPA hovorí, že dúfa, že nový zákon pomôže ukončiť extrémne genetické inžinierstvo plemien, utrpenie zle odchovaných vrhov šteniatok a trápenie mnohých majiteľov. „Toto je v prvom rade víťazstvo pre našich psov a pre nás v Animal Protection Norway. Ide o historický verdikt, ktorý priťahuje medzinárodnú pozornosť. Zdravotné problémy buldoga spôsobené človekom sú známe už od začiatku 20. storočia. Ale psy majú právo byť zdravé.”

„Teraz máme formuláciu v zákone o tom, čo Okresný súd v Osle rozhodol, že psy musia byť zdravé. Za posledných 50 rokov došlo v chove k prudkému technologickému a vedeckému rozvoju. V Nórsku máme infraštruktúru a technológiu, aby sme mohli dosiahnuť dobrú, vedecky podloženú šľachtiteľskú prácu.”

„Rozsudok objasňuje potrebu zmeny. Animal Protection Norway navrhlo zavedenie identifikačného označenia a systematické používanie temperamentu, vlastností, zdravotných údajov a údajov o príbuzenstve v chove. Bez vysledovateľnosti a používania databáz nie je možné, aby Nórsky úrad pre bezpečnosť potravín vykonával účinný dohľad nad chovom psov.”

„Veľa európskych krajín má podobnú legislatívu a podobnú chorobnú záťaž u ich psov. Dúfame, že toto rozhodnutie pomôže zlepšiť zdravie psov ďaleko za našimi hranicami. Úprimne povedané, kampaň a súdny proces sa dostali do mnohých kútov sveta. Každý, kto má rád psov, má dôvod na oslavu. Toto je výročie pre našich psov, ktoré môžeme všetci osláviť.“

Rozsudok sa týka troch oblastí:

  • Úprava dedičných problémov tak, aby nepriaznivo neovplyvňovali fyzické alebo duševné funkcie zvierat alebo zvierat, ktoré v takýchto dedičných systémoch pokračujú.
  • Zníženie schopnosti zvierat prejavovať prirodzené správanie.
  • Zvýšenie všeobecných etických reakcií, aby sa zvieratá s dedičnými problémami nepoužívali v ďalšom chove.
Zdroj
Zdroj foto: www.unsplash.com

Zdieľať článok

Back to Blog