Prečítajte si toto, skôr ako váš svet skončí

Back to Blog

Prečítajte si toto, skôr ako váš svet skončí

vianocna zlava na lalala.sk

Prečítajte si toto, skôr ako váš svet skončí. Je zvláštne, ako sa obávame konca časov. Paranoik sa bojí politického alebo ekonomického kolapsu. Vedecká komunita sa obáva klimatickej apokalypsy. Tieto obavy môžu byť oprávnené.

Nie je však divnejšie, že v skutočnosti žijeme vo svete, kde sa každý deň dejú milióny malých „mikro“ apokalyps? Možno sme tak posadnutí scenármi konca sveta, pretože by bolo jednoduchšie vysporiadať sa s jedným veľkým koncom namiesto všetkých týchto jemných a roztrieštených katakliziem. Prečítajte si toto, ak aj vami lomcujú tieto obavy.Prečítajte si toto, žena sedí na skale

Správy hovoria, že planéta bude zničená do západu slnka. Pátos vás premôže. Vaše zmysly sa zbystria a všetko sa zmysluplne okamžite zaostrí. Aký dobrý by to bol pocit, keby ste mohli mať  jednu dobrú dramatickú rozlúčku so všetkými naraz? Vedieť, že toto je posledný deň pre nás všetkých a konať podľa toho. Prečítajte si toto, skôr ako váš svet skončí a vy budete ľutovať čo ste mohli a nestavili.

Toto však nie je naša realita. Každý deň máme v nemocnici milióny ľudí. Niekto smúti nad rozvodovými papiermi, potratom, iný uvažuje o samovražda, atentáte, či nad predávkovaním heroínom. To, čo sa nám pozerá do tváre, je často najťažšie vnímať. Vnímajte to však tu teraz. Okolo tridsiatky prechádzate zmenami vo svojom vnútri. Okolo 38. roku života sa nám kostná hmota prvýkrát zníži asi o 1 %. O rok neskôr sa zníži o 2 % a v nasledujúcom o 3 %. A tak ďalej. Kosti vo vašom tele začnú doslova miznúť.

Zhrnutie vedeckej štúdie. „Na základe zoznamu 24 slov si priemerný 20-ročný človek zapamätá 14 slov, 40-ročný 11, 60-ročný 9 a 70-ročný, podobne ako ročné dieťa si pamätá 7.”

Začneme pomaly miznúť. Tak ako sa v Starom zákone píše. ,,Lebo prach si a v prach sa obrátiš.”Prečítajte si toto, žena stojí na útese

Väčšinu svojho života žijeme tak, ako keby smrť nebola v pozadí. Ani tu nie je žiadne „ale“, žiadne ospravedlnenie alebo pocit očakávanej hrôzy. Práve teraz sú naše oči pokojné a živé. Naše kostry sa chvejú silou a našimi žilami preteká krv. Môžeme polemizovať o budúcnosti. Tu a teraz je naša láska. Práve teraz je náš najväčší pokus robiť to, čo je správne. Vieme, že nie sme dokonalí, ale snažíme sa o to zo všetkých síl.

Neexistuje miesto pre sprostredkovanie smrti, neexistuje žiadny uspokojivý spôsob, ako spojiť príbeh bez toho, aby sa odvolával na klišé alebo lacnú sentimentalitu. Ostáva už len jasne povedať, čo už bolo raz povedané. Tento tvoj svet sa raz skončí. Máte pár magických momentov na to, aby ste sa pozdravili, ale tento život je väčšinou o rozlúčke.

Zdroj
Zdroj foto: www.unsplash.com

Zdieľať článok

Back to Blog