5 vecí, ktoré sa dejú s naším telom, keď sa rozčúlime a kričíme. Krik môže spôsobiť chronickú bolesť

Back to Blog

5 vecí, ktoré sa dejú s naším telom, keď sa rozčúlime a kričíme. Krik môže spôsobiť chronickú bolesť

vianocna zlava na lalala.sk

Hoci je hnev stavom mysle, ktorý je nevyhnutný pre naše prežitie, často sa nám vymkne spod kontroly, keď sa zvýši úroveň nášho stresu. Môže mať veľa fyzických symptómov, ktoré si len zriedka uvedomujeme, kým sa celkom nerozšíria.

Čo sa teda v skutočnosti deje s našim telom, keď sa rozčúlime a začneme kričať?

1. Zvýši sa vám tep a krvný tlak

Možno ste si všimli, že zakaždým, keď zvýšite hlas a pohádate sa, váš tep sa zvýši. To znamená, že sa vám zvýši aj krvný tlak, a preto vyzeráte rozrušene a na pokožke tváre vám vystupujú červené líca a žilky. Tiež dýchate ťažšie a rýchlejšie. V niektorých prípadoch si môžete všimnúť, že vaše ruky a nohy sú chladnejšie ako zvyčajne.

2. Váš imunitný systém dostane zásah

Vedci zistili, že aj pripomenutie si vášnivej hádky, ktorú ste mali v minulosti, zníži vašu imunitnú obranu na 6 hodín. A to platí najmä pre ľudí, ktorí sú zvyčajne pokojní a hnev je pre nich zriedkavý. Ľudia, ktorí sa veľmi ľahko rozčúlia, si môžu všimnúť, že sú častejšie chorí a ich imunitný systém je slabší. To spolu s ich zvýšenou úzkosťou vystavuje ich zdravie veľkému riziku bez toho, aby si to uvedomovali, kým nie je príliš neskoro.

3. Hnev vytvára rôzne zdravotné problémy

Keď sa hneváme, stresové chemikálie zaplavujú naše mozgy a telá, a neustále menia náš metabolizmus. To je dôvod, prečo ľudia s neliečenými problémami s hnevom môžu trpieť bolesťami hlavy, úzkosťou, nespavosťou a dokonca aj tráviacimi problémami. Kožné ochorenia, ako je ekzém, sa môžu objaviť aj v časoch extrémneho hnevu. V dôsledku toho sú títo ľudia vo vysokom nebezpečenstve, že dostanú mŕtvicu alebo infarkt.

4. Môžu byť ovplyvnené vaše spomienky

Nie sú to len fyzické úrazy hlavy, ktoré ovplyvňujú spomienky ľudí, ale aj čoraz viac stresujúce situácie. Jedným z nich je nahnevaný verbálny rozhovor. Po skončení hádky si jeden alebo obaja môžete pamätať veci inak alebo úplne zabudnúť na určité veci.

5. Krik môže spôsobiť chronickú bolesť

Kričanie nie je zlé len pre tých, ktorí ho uskutočňujú, ale aj pre tých, ktorí ho dostávajú, a škody môžu začať už od veľmi mladého veku. Kričanie na deti, im môže ublížiť viacerými spôsobmi.

Problémy s ich správaním sa môžu zhoršiť. Niektoré výskumy zistili, že rodičia, ktorí veľa kričali na svoje 13-ročné deti, si v nasledujúcom roku života všimli ešte horšie správanie. Ich vývoj mozgu sa mení. Zdá sa, že ľudia, na ktorých sa v detstve veľa kričalo, majú inú štruktúru mozgu v častiach, ktoré spracúvajú zvuk a jazyk. Môžu trpieť chronickými bolesťami. Niektoré z problémov, ktoré ich môžu sprevádzať po zvyšok ich života, zahŕňajú bolesť chrbta a krku, bolesti hlavy a dokonca aj artritídu.

Zdroj
Zdroj foto: www.unsplash.com

Zdieľať článok

Back to Blog