Vedci chcú poslať akty do vesmíru, aby prilákali mimozemšťanov

Back to Blog

Vedci chcú poslať akty do vesmíru, aby prilákali mimozemšťanov

vianocna zlava na lalala.sk

Tím vedcov dúfa, že prilákajú mimozemšťanov vyslaním snímky našej rasy do vesmíru.

V snahe spojiť sa s mimozemským životom, ktorého pokusy sa ukázali ako neúspešné už viac ako 150 rokov, sa vedci z NASA teraz snažia zachytiť akékoľvek postranné formy života, vyslaním karikatúry dvoch nahých ľudí z atmosféry Zem.

Projekt s názvom „Beacon in the Galaxy“ (BITG) zobrazuje postavy muža a ženy, úplne nahých, ako mávajú. Vedci na webovej stránke projektu uvádzajú.

„Navrhovaná správa obsahuje základné matematické a fyzikálne koncepty na vytvorenie univerzálneho komunikačného prostriedku, po ktorom nasledujú informácie o biochemickom zložení života na Zemi, časovo označenej polohe Slnečnej sústavy v relatívnej Mliečnej dráhe, ako aj digitalizované zobrazenia slnečnej sústavy a zemského povrchu. Správu uzatvárajú digitalizované obrázky ľudskej podoby spolu s pozvánkou na odpoveď.”

Kód, ktorý vedci používajú na odoslanie správy, sa nazýva binárny kód, o ktorom sa predpokladá, že je univerzálnym jazykom, ktorý používa 1 a 0.

„Aj keď pojem matematiky z ľudského hľadiska je pre (mimozemskú inteligenciu) potenciálne nerozoznateľný, binárny kód je pravdepodobne univerzálne pre všetky inteligencie.”

,,Binárne kódy sú v matematike najjednoduchšou formou, pretože zahŕňajú iba dva protichodné stavy: nulu a jednotku, áno alebo nie, čierna alebo biela, hmotnosť alebo prázdny priestor. Preto by prenos kódu ako binárneho kódu bol veľmi pravdepodobne pochopiteľný pre všetky civilizácie.”

Výskumný tím vysvetlil, že „konečným cieľom správy je začať dialóg s inými civilizáciami, bez ohľadu na to, ako ďaleko v komunikácií, môže v budúcnosti dôjsť.”

„Keďže toto posolstvo je myslené ako úvod pre ľudí a poslané smerom k oblasti, o ktorej sa domnievame, že je optimálnou oblasťou Mliečnej dráhy pre rozkvet života.“

Skupina navrhla, že budúce posolstvá by mohli obsahovať hudbu „ako sú symfónie Beethovena, Mozarta alebo Bacha“ alebo vedecké diskusie.

Zdroj
Zdroj foto: www.unsplash.com

Zdieľať článok

Back to Blog