6 vlastností, ktoré môžete zdediť iba po svojom otcovi

Back to Blog

6 vlastností, ktoré môžete zdediť iba po svojom otcovi

vianocna zlava na lalala.sk

Na hodine biológie sme sa naučili, že 50% našej DNA dedíme od našich matiek a 50% od našich otcov. Tento biologický fakt však neznamená, že každý rodič prenáša na svoje dieťa rovnaké množstvo fyzických a genetických vlastností.

V skutočnosti je pravdepodobnosť, že deti zdedia aktívne vlastnosti po svojich otcoch, o 60 % vyššia. Preskúmali sme tento biologický fenomén a zhromaždil sme pre vás 6 génov, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou pochádzajú zo strany otca.

1. Výška

Poznáte frázu „je vysoký ako jeho otec“? Toto tvrdenie je zjavne podložené vedou. Výška človeka je určená najmenej 700 genetickými variáciami zdedenými od oboch rodičov. Zdá sa však, že gén pre výšku každého rodiča funguje trochu iným spôsobom. Napríklad gény otca sú dôležité pri stimulácii rastu, a teda aj výšky.

2. Krivé zuby

V prípadoch, keď má otec zuby v zlom stave, dieťa bude musieť navštevovať zubnú ordináciu častejšie ako jeho rovesníci, aj keď jeho matka má chrup úplne v poriadku. Všetok zubný kaz aj bežné zubné problémy sú zdedené z otcovej strany.

3. Pohlavie

Oteckovia sú 100% zodpovední za pohlavie svojich novorodencov. Chromozómy X a Y, bežne známe ako chromozómy pohlavia, definujú pohlavie dieťaťa. Dievčatá dedia chromozóm X od svojho otca, výsledkom čoho je genotyp XX, a muži dedia chromozóm Y od svojho otca, výsledkom čoho je genotyp XY. Pretože matky odovzdávajú iba chromozómy X, otcovia majú úplnú kontrolu nad pohlavím.

4. Jamky v lícach

V mnohých kultúrach sú jamky považované za znak krásy a príťažlivosti. Vedci však jamky opisujú ako defekt, ktorý bol spôsobený skrátenými tvárovými svalmi. Predpokladá sa, že jamky v lícach sa dedia, pretože sú dominantným genetickým znakom a častejšie sa dedia po otcovi.

5. Odtlačky prstov

Neexistujú žiadne 2 úplne rovnaké odtlačky prstov, pretože ide o jedinečný vzor. Napriek tomu sa odtlačky prstov dieťaťa môžu podobať odtlačkom ich otca! Vzory odtlačkov prstov sú genetické vlastnosti zdedené od našich otcov.

6. Kýchanie

Mnohí z nás poznajú aspoň jedného človeka, ktorý nekontrolovateľne kýcha pri pohľade na slnko. Toto je ďalšia genetická vlastnosť, za ktorú je zodpovedný otec. Tento stav je známy ako syndróm Achoo a je pravdepodobnejšie, že sa prenáša zo strany otca.

Zdroj
Zdroj foto: www.unsplash.com

Zdieľať článok

Back to Blog