10 faktov, ktoré znejú falošne, no môžeme dokázať, že sú pravdivé

Back to Blog

10 faktov, ktoré znejú falošne, no môžeme dokázať, že sú pravdivé

vianocna zlava na lalala.sk

Žijeme vo svete, ktorý je príliš rozsiahly na to, aby sme vedeli všetko o všetkom. Dobrou správou však je, že náš mozog má takmer neobmedzenú úložnú kapacitu, takže učenie sa niečoho nového nepreťaží vašich 86 miliárd neurónov. Dokonca ani týchto 10 faktov.

Hľadali sme na internete bláznivé fakty, ktoré znejú ako klamstvá, no my vám dokážeme, že sú pravdivé.

1. Mať 6 prstov je dominantná vlastnosť10 faktov, 6 prstov na rukách

© Designer_Dr**z/reddit

1 z 10 faktov, ktoré vám dnes predstavíme je gén, ktorý vám umožňuje mať niekoľko prstov na rukách alebo nohách navyše. Tento gén je v ľudskom tele dominantný. Tým myslíme, že ak jeden z týchto génov získate od svojich rodičov, zvíťazí nad druhým normálnym päťprstovým génom, ktorý ste dostali od druhého rodiča. To isté sa stane s génom pre modré oči vs. hnedé oči, pričom vyhráva hnedá.

2. Kozy používajú akcenty, rovnako ako ľudia10 faktov, stádo kôz

www.unsplash.com

Veľká časť sveta dnes hovorí anglicky. Ale ak počujete ľudí z rôznych častí sveta hovoriť anglicky, budete si myslieť, že všetci hovoria rôznymi dialektmi. 2 z 10 faktov je, že ľudské bytosti majú akcenty a teraz sa zdá, že ich majú aj kozy. Bľakanie jednej kozy teda nemusí byť rovnaké ako bľakanie inej kozy. Doteraz bola takáto hlasová flexibilita zistená iba u ľudí, netopierov a delfínov.

3. Priemerný oblak váži približne 500 000 kilogramov10 faktov, kupovitý oblak

www.unsplash.com

Vzhľadom na to, že oblaky sú nadýchané a plávajú na oblohe, bežným predpokladom je myslieť si, že sú ľahké. V skutočnosti je obyčajný oblak, často videný v letných dňoch, veľmi zriedka. Vzhľadom na hustotu oblaku a kvapôčky vody v ňom veda hovorí, že každý kupovitý oblak váži približne 500 000 kg alebo dokonca ako 100 slonov.

4. Galileo žil, keď bola založená Harvardská univerzita10 faktov, Harvardská univerzita

www.pixabay.com

Vieme, že Harvardská univerzita je preslávený inštitút. Aj tak si človek neuvedomí roky minulé, pokiaľ nepoužije porovnanie. Harvardská univerzita bola založená v roku 1636, pričom Galileo Galilei, otec fyziky zomrel v roku 1642.

5. Gepardy nevedia revať, dokážu iba mňaukať ako domáce mačky10 faktov, skupina gepardov v prírode

www.unsplash.com

Najrýchlejšie suchozemské zviera na zemi, Gepard pri všetkej svojej dravosti nemôže revať ako ostatné veľké divoké mačky. V skutočnosti dokáže iba mňaukať, či syčať.

6. Väčšina vošiek sa rodí tehotná10 faktov, vošky na rastline

www.unsplash.com

Samice vošiek môžu produkovať potomstvo bez prítomnosti samcov v procese nazývanom partenogenéza. V skutočnosti sa väčšina vošiek rodí tehotná. Embryá sú prítomné vo vaječníku matky. Takže tieto vyvíjajúce sa embryá obsahujú v sebe vyvíjajúce sa embryá tretej generácie.

7. Axolotly sú mláďatá mlokov10 faktov, Axolotly vo vode

www.unsplash.com

Existuje dôvod, prečo axolotly vyzerajú tak rozkošne, a to preto, že sú akýmsi salamandrom navždy zmrazeným vo svojom mladistvom štádiu vzhľadu. Dokonca aj úplne dospelé axolotly vyzerajú ako iné mloky v štádiu lariev. Na rozdiel od mlokov, ktoré sú obojživelníky, zostávajú axolotly vodným živočíchom. Môžu sa metamorfovať, ale majú tendenciu čoskoro zomrieť.

8. Pri 23 ľuďoch je 50% šanca, že dvaja budú mať narodeniny v rovnaký deň10 faktov, narodeninové balóny

www.unsplash.com

V miestnosti s 23 ľuďmi je 50% šanca, že 2 ľudia budú mať v rovnaký deň narodeniny. Toto je známe ako narodeninový paradox. Stáva sa to preto, že je potrebné urobiť celkovo 253 porovnaní. Prvý z 23 ľudí porovná svoje narodeniny s 22 ďalšími, ale druhý s 21 ďalšími atď. Za všetkým je matematika.

9. 16 najväčších lodí sveta vypúšťa viac síry ako 800 miliónov áut10 faktov, nákladná loď na mori

www.unsplash.com

Od roku 2020 sa sprísnila kontrola emisií pre námornú flotilu, pretože lode zvyčajne jazdia na najhoršie a najlacnejšie možné palivo, a tak v konečnom dôsledku spôsobujú veľké znečistenie. Štúdia zistila, že 16 z najväčších lodí v námornej flotile môže vypúšťať toľko síry ako približne 800 miliónov áut.

Emisie dusíka námornej flotily sú tiež pravdepodobne vyššie ako emisie celosvetovej automobilovej dopravy, hoci autá vypúšťajú 2 až 4-krát viac uhlíka ako námorná flotila.

10. Staroegyptské tehotenské testy fungovali tisícročia a boli väčšinou presné10 faktov, pozitívny tehotenský test

www.unsplash.com

Dnes, aby žena vedela, či je tehotná, môže jednoducho ocikať paličku a zistí okamžite výsledok. Starovekí Egypťania používali niečo podobné, aj keď to nebolo také rýchle. Ženy močili do 2 rôznych vrecúšok, z ktorých jeden bol naplnený jačmeňom a druhý pšenicou. Ak zrno v niektorom vrecku vyklíčilo, žena vraj bola tehotná. Štúdia z roku 1963 zistila, že tento test bol pomerne presný, a to až na 70%. Vysvetlenie spočíva v tehotenských hormónoch, ktoré môžu podporovať rast semien.

Zdroj

Zdieľať článok

Back to Blog