Vegánska strava by nám mohla zabezpečiť 30 rokov pozastavenia zvyšovania emisií
Živočíšne poľnohospodárstvo uvoľňuje silné znečisťujúce látky, ako je metán a oxid dusný, ktoré sú kľúčovými vinníkmi problému s emisiami Zeme. Nový výskum však tvrdí, že zavedením rastlinnej stravy a odstránením chovu zvierat by ich výskyt v atmosfére mohli dramaticky klesnúť „v priebehu desaťročí“.
Recenzovaný dokument v časopise PLoS Climate, použil počítačové simulácie a modelovanie na predpovedanie výsledku globálnej vegánskej stravy v kombinácii so zastavením živočíšnych poľnohospodárskych praktík na celej planéte. Ich výsledky ukázali, že kombinovaný efekt by mohol stabilizovať skleníkové plyny na 30 rokov a kompenzovať 68% emisií oxidu uhličitého (CO2) za storočie.
Štúdiu napísal Patrick Brown, emeritný profesor na oddelení biochémie na Stanfordskej univerzite a zakladateľ, a generálny riaditeľ spoločnosti Impossible Foods, ktorý je aj poradcom spoločnosti Michael Eisen, profesor genetiky a vývoja na UC Berkeley.
Použil údaje z roku 2019 na spustenie klimatických modelov, pričom sa zameral na štyri scenáre stravovania: rastlinné produkty nahrádzajúce len hovädzie mäso okamžite alebo počas 15-ročného prechodného obdobia a prechod na výlučne rastlinnú stravu okamžite alebo v priebehu 15 rokov. Modely zohľadňovali problémy, ako sú emisie súvisiace s hospodárskymi zvieratami a obnova biomasy prostredníctvom kultivácie poľnohospodárskej pôdy a zmapovali, ako tieto zmeny ovplyvnia hladiny skleníkových plynov v atmosfére a otepľovanie po zvyšok storočia.
,,Kombinovaný efekt je ohromujúco veľký a rovnako dôležitý, s veľkou časťou prínosu realizovanou do roku 2050,“ uviedol Brown vo vyhlásení.
„Ak by sa poľnohospodárstvo v priebehu 15 rokov postupne prerušilo a všetky ostatné emisie skleníkových plynov by pokračovali v nezmenšenej miere, vyradenie by vytvorilo 30-ročnú prestávku v čistých emisiách skleníkových plynov a kompenzovalo takmer 70% tepelného efektu týchto emisií. do konca storočia.“
Očakáva sa, že zmeny budú vychádzať z rozpadu a úbytku existujúcich skleníkových plynov, keď sa zastaví metán a oxid dusný z dobytka a zo zmien vo využívaní pôdy. Predchádzajúce výskumy podporujú kľúčové koncepty, ale podrobnosti o tom, ako presne by sa takýto 15-ročný plán mohol implementovať, zostávajú nejasné a či ide o praktický a možný prechod v niektorých častiach sveta, sa zatiaľ neriešilo.
Výskumníci však cítia, že výsledky poukazujú na posun smerom k rastlinnej výrobe ako prostriedku na získanie viac času počas klimatickej krízy.
„Obmedzenie alebo odstránenie živočíšneho poľnohospodárstva by malo byť na prvom mieste v zozname potenciálnych klimatických riešení,“ uzavrel Brown. ,,Dúfam, že ostatní, vrátane podnikateľov, vedcov a globálnych politikov, uznajú, že toto je naša najlepšia a najbezprostrednejšia šanca zvrátiť trajektóriu zmeny klímy a využiť túto príležitosť.“