Vegánska strava by nám mohla zabezpečiť 30 rokov pozastavenia zvyšovania emisií

Back to Blog

Vegánska strava by nám mohla zabezpečiť 30 rokov pozastavenia zvyšovania emisií

vianocna zlava na lalala.sk

Živočíšne poľnohospodárstvo uvoľňuje silné znečisťujúce látky, ako je metán a oxid dusný, ktoré sú kľúčovými vinníkmi problému s emisiami Zeme. Nový výskum však tvrdí, že zavedením rastlinnej stravy a odstránením chovu zvierat by ich výskyt v atmosfére mohli dramaticky klesnúť „v priebehu desaťročí“.

Recenzovaný dokument v časopise PLoS Climate, použil počítačové simulácie a modelovanie na predpovedanie výsledku globálnej vegánskej stravy v kombinácii so zastavením živočíšnych poľnohospodárskych praktík na celej planéte. Ich výsledky ukázali, že kombinovaný efekt by mohol stabilizovať skleníkové plyny na 30 rokov a kompenzovať 68% emisií oxidu uhličitého (CO2) za storočie.

Štúdiu napísal Patrick Brown, emeritný profesor na oddelení biochémie na Stanfordskej univerzite a zakladateľ, a generálny riaditeľ spoločnosti Impossible Foods, ktorý je aj poradcom spoločnosti Michael Eisen, profesor genetiky a vývoja na UC Berkeley.

Použil údaje z roku 2019 na spustenie klimatických modelov, pričom sa zameral na štyri scenáre stravovania: rastlinné produkty nahrádzajúce len hovädzie mäso okamžite alebo počas 15-ročného prechodného obdobia a prechod na výlučne rastlinnú stravu okamžite alebo v priebehu 15 rokov. Modely zohľadňovali problémy, ako sú emisie súvisiace s hospodárskymi zvieratami a obnova biomasy prostredníctvom kultivácie poľnohospodárskej pôdy a zmapovali, ako tieto zmeny ovplyvnia hladiny skleníkových plynov v atmosfére a otepľovanie po zvyšok storočia.

,,Kombinovaný efekt je ohromujúco veľký a rovnako dôležitý, s veľkou časťou prínosu realizovanou do roku 2050,” uviedol Brown vo vyhlásení.

„Ak by sa poľnohospodárstvo v priebehu 15 rokov postupne prerušilo a všetky ostatné emisie skleníkových plynov by pokračovali v nezmenšenej miere, vyradenie by vytvorilo 30-ročnú prestávku v čistých emisiách skleníkových plynov a kompenzovalo takmer 70% tepelného efektu týchto emisií. do konca storočia.”

Očakáva sa, že zmeny budú vychádzať z rozpadu a úbytku existujúcich skleníkových plynov, keď sa zastaví metán a oxid dusný z dobytka a zo zmien vo využívaní pôdy. Predchádzajúce výskumy podporujú kľúčové koncepty, ale podrobnosti o tom, ako presne by sa takýto 15-ročný plán mohol implementovať, zostávajú nejasné a či ide o praktický a možný prechod v niektorých častiach sveta, sa zatiaľ neriešilo.

Výskumníci však cítia, že výsledky poukazujú na posun smerom k rastlinnej výrobe ako prostriedku na získanie viac času počas klimatickej krízy.

„Obmedzenie alebo odstránenie živočíšneho poľnohospodárstva by malo byť na prvom mieste v zozname potenciálnych klimatických riešení,“ uzavrel Brown. ,,Dúfam, že ostatní, vrátane podnikateľov, vedcov a globálnych politikov, uznajú, že toto je naša najlepšia a najbezprostrednejšia šanca zvrátiť trajektóriu zmeny klímy a využiť túto príležitosť.”

Zdroj
Zdroj foto: www.unsplash.com

Zdieľať článok

Back to Blog