Výsledky štúdie odhaľujú, ako často by ste mali svojho psa kŕmiť

Back to Blog

Výsledky štúdie odhaľujú, ako často by ste mali svojho psa kŕmiť

Výsledky novej štúdie odhaľujú, ako často by ste mali svojho psa kŕmiť. Tie však vedcov šokovali.

Nová štúdia, publikovaná v GeroScience, uvádza výsledky, podľa údajov, ktoré zozbierali vedci od The Dog Ageing Project od roku 2019. Tie zahŕňajú psov všetkých vekových skupín, veľkostí a plemien.

Boli analyzované informácie od viac ako 10 000 psov, aby sa zistili súvislosti medzi stravou a zdravotnými stavmi, ako sú kožné, ortopedické, obličkové, močové, pečeňové, srdcové a neurologické poruchy.

Výsledky sa ukázali byť zaujímavé, pričom štúdia naznačila, že psy kŕmené len raz denne majú menej fyzických zdravotných problémov a lepšie kognitívne skóre v porovnaní so psami kŕmenými častejšie.

Výskumníci vysvetľujú. „Pri kontrole pohlavia, veku, plemena a iných potenciálnych mätúcich faktorov sme zistili, že psy kŕmené raz denne, mali nižšie priemerné skóre na škále kognitívnej dysfunkcie a nižšiu pravdepodobnosť, že budú mať poruchy gastrointestinálneho traktu, zubné, ortopedické, obličkové/močové a pečeňové/pankreasové poruchy.”

,,Z tohto zistenia vychádzame, že kŕmenie raz denne je spojené s lepším zdravím vo viacerých oblastiach.”

Dodali, že budúci výskum by mohol poskytnúť „silnejšie dôkazy o možnom kauzálnom účinku frekvencie kŕmenia na zdravie psov“.

Vedúca autorka Kathleen Karr, profesorka bioštatistiky na University of Washington School of Public Health uviedla, že výsledky boli trochu „prekvapením“, pričom jej tím neočakával, že frekvencia kŕmenia bude mať až taký vplyv.

„Neboli sme si istý, či uvidíme vôbec nejaké rozdiely v zdraví psov na základe frekvencie kŕmenia.”

Zatiaľ čo výsledky boli zaujímavé, Kathleen Kerr dodáva, že dôkazy nie sú dostatočne silné na to, aby ovplyvnili starostlivosť a kŕmenie psov. Uvádza, že ľudia by na základe štúdie nemali meniť spôsob, akým kŕmia svojich miláčikov.

„Štúdia je malým krokom k pochopeniu, či účinky pozorované na laboratórnych zvieratách, by sme mali  zovšeobecňovať so psami, ktoré žijú vo veľmi rôznorodom, nekontrolovanom prostredí.”

Zdroj
Zdroj foto: www.unsplash.com

Zdieľať článok

Back to Blog