Čivava oslavuje svoju 23. narodeniny. Pozrite sa, ako vyzerá v tak vysokom veku

Back to Blog

Čivava oslavuje svoju 23. narodeniny. Pozrite sa, ako vyzerá v tak vysokom veku

vianocna zlava na lalala.sk

Prinášame skutočne významnú udalosť, keď psík Chihuahua dosiahne ohromujúci míľnik 23 rokov, čo je pre psov ekvivalent viac ako 100 rokov!

Čivava Bully nedávno oslávila 23. narodeniny, a zatiaľ čo väčšina mladých dospelých v jeho veku dokončuje univerzitu a premýšľa o svojej budúcnosti, Bully je šťastný, že dosiahol 104 rokov (v prepočte na ľudské roky).  Žiadne narodeniny by sa nemali zaobísť bez oslavy a súčasní majitelia Bullyho usporiadali párty, na ktorú nikto nikdy nezabudne. Veľké balóny, dobrota v tvare kosti s ozdobnou polevou a samozrejme nesmú chýbať ani psí kamoši.

Chris Hughes a jeho manželka Mariesa sa starajú o psíka vo svojom súkromnom centre pre starších psov s názvom „Projekt Mr. Mo“. Super senior je jedným z ďalších 4 starších psíkov, vo veku 20 a viac rokov.

Pozrime sa na Bullyho životný príbeh. Bully, sa narodil 5. apríla 1999, mal veľmi zábavný život. Prežil ho s milujúcou rodinou, užíval si hranie a chodil behať do miestneho parku, kde si našiel veľa priateľov. Keď sa o neho  majiteľ už nezvládal starať, Bully našiel nový domov u Chrisa a Mariesi.

Bez ohľadu na jeho veľkú osobnosť, Bullyho vek ho dobieha. Potrebuje viac oddychu ako priemerný psík. „Zaspí úplne kdekoľvek, niekedy na strede podlahy v kuchyni, alebo na najväčšej a najpohodlnejšej posteli v rohu,“ uvádza Chris. A preto najlepšie, čo mohli psíkovi dopriať, bol dobrý narodeninový spánok, ako aj mäkká sušienka, na ktorej si senior pochutná.

Ale rodina nie je jediná, kto miluje Bullyho. Narodeninový príspevok získal 10 000 označení Páči sa mi a tisíce ľudí posielali šteniatku priania. Začali prichádzať dary, ako aj darčeková krabička s prekvapením od spoločnosti Barkbox.

Rodina na Instagrame napísala. „Bully sa dnes zo spánku zobudil šťastný, keď sme mu povedali, koľko ľudí mu prialo všetko najlepšie k 23. narodeninám! Ďakujeme, že ste mysleli na nášho starkého.”

Bully nie je jediný pes, ktorý organizuje narodeninové oslavy. Rodina dbá na to, aby mal každý psík oslavu, či už ide o ukončenie chemoterapie, adopcie, Vianoce a mnohé iné príležitosti. Ako povedal Chris, „snažíme sa oslavovať všetky skvelé veci, ktoré sa dejú u nás doma, pretože sa tak často nedejú.“

Úlohou centra, bolo vždy zachrániť starších psov na celoštátnej úrovni pred životom v útulkoch alebo v horšom prípade pred eutanáziou. ,,Sme presvedčení, že aj starší psi si zaslúžia domov!” Centrum je pomenované na počesť ich zosnulého staršieho psa pána Mo, ktorý inšpiroval neziskovku ako celok.

Čivavy sú plemeno, ktoré dosahuje jednu z najdlhších dĺžok života, no aj tak dosiahnuť 23 rokov je neuveriteľné. Ale prečo majú malí psi tendenciu žiť oveľa dlhšie ako ich väčší bratia a sestry?

Podľa Dr. Andrewa Millera sa psy dožívajú v priemere 10 až 13 rokov, pričom táto hodnota klesá, čím je pec väčší, takže váš výber psíka je dosť dôležitý. Profesor Mark Elgar z University of Melbourne’s School of Biosciences hovorí, že výskum porovnávajúci veľkosť a úmrtnosť psov súvisiacu s vekom ukazuje, že väčšie psy zomierajú mladšie, pretože starnú podstatne rýchlejšie ako menšie psy. Väčší pes môže kvôli svojej veľkosti viac zaťažovať svoje fyziologické procesy, čo znamená, že majú tendenciu sa rýchlejšie opotrebovávať.

Na chorobnosť psov má, rovnako ako u ľudí, vplyv aj životný štýl. PetMD má veľmi komplexný a užitočný zoznam pre každého, kto chce, aby ich milované domáce zvieratá žili čo najdlhšie, a tu sú niektoré z ich tipov. Nedovoľte, aby váš maznáčik príliš pribral. Môže to nielen znížiť jeho životnosť, ale aj kvalitu života. Nepoužívajte psíka ako odpadkový kôš.

Zubná starostlivosť a každoročné prehliadky sú nevyhnutnosťou, pretože malé problémy môžu pomerne rýchlo zmeniť ich život. Pravidelne cvičte a doprajte im dostačujúco dlhé prechádzky. Nezabúdajte ani na socializáciu svojich psíkov, pretože nedostatok ľudskej interakcie, hrania a lásky môže viesť k depresii.

Nezabúdajte ani nad ich kastráciou. Tento proces môže byť bolestivý a v niektorých prípadoch môže byť nebezpečný, avšak výhody prevažujú nad negatívami. Doktor Mahaney uvádza, že „kastrácia je stále najlepším spôsobom, ako zaručiť zníženie rizika niekoľkých druhov rakoviny, nehovoriac o problémoch so správaním.“

Tak sa starajme o našich malých štvornohých kamarátov, oslavujme ich životy a lásku, ktorú nám prinášajú. Bullymu prajeme všetko najlepšie k narodeninám a veríme, že žije svoj život obklopený priateľmi v ľudskej aj psej podobe. Ktovie, možno Bully bude zdokumentovaný ako najstarší pes v Guinessovej knihe rekordov, ale to sa ešte len uvidí.

Zdroj

Zdieľať článok

Back to Blog