Ako si schladiť ústa po zjedení pikantného jedla? Vyskúšajte tento trik

Back to Blog

Ako si schladiť ústa po zjedení pikantného jedla? Vyskúšajte tento trik

vianocna zlava na lalala.sk

Aj keď si pravidelne vychutnávate korenené jedlá, niekedy môže byť jeho štipľavosť príliš veľká, čo nás vedie k tomu, že potrebujeme okamžité riešenie na zníženie úrovne pikantnosti. Aj keď na to neexistujú žiadne magické riešenia, veda za štipľavým jedlom ukazuje, že nejde o nič iné ako o chemickú reakciu.

Prečo nás páli korenené jedlo?

Vaše ústa môžu mať po zjedení pikantného jedla pocit, že horia, ale ak by ste si do úst vložili teplomer, nevideli by ste žiadny výrazný rozdiel v teplote. Je to preto, že vaše ústa sa v skutočnosti nezohrievajú. Pikantné jedlo oklame váš mozog kvôli kapsaicínu, chemickej látke, ktorú možno najčastejšie nájsť v čili papričkách. Iné rastliny a koreniny, ako je škorica a oregano, tiež obsahujú kapsaicín, aj keď v menšom množstve.

Dôvod, prečo máme pocit, že nás pália ústa je ten, že kapsaicín je olejovitá zlúčenina, ktorá sa viaže na receptory bolesti citlivé na teplotu. V skutočnosti sa tieto receptory bolesti bežne nachádzajú v našom tele, čo vysvetľuje, prečo nás po kontakte s kapsaicínom môžu bolieť iné časti tela.

Ale všimnite si, že nie všetky korenené jedlá obsahujú kapsaicín. Existujú aj ďalšie zlúčeniny zodpovedné za pikantnosť potravín, ako je alylizotiokyanát vo wasabi, horčica a chren, gingerol v zázvore, piperín v čiernom korení a škoricový aldehyd v škorici. Ich horkosť však rýchlo vyprchá, ako je to v prípade kapsaicínu.

Upozornenie: Nasledujúce metódy vám pomôžu vyrovnať sa s pocitom pálenia, ale nič ich okamžite neodstráni. Pri pikantnom jedle postupujte vždy opatrne.

Na zmiernenie tejto pálivej reakcie môžete použiť niekoľko typov.

1. Mliečne výrobky

Ak hľadáte niečo, čo vaše ústa rýchlo ochladí, jednou z najbezpečnejších možností sú práve mliečne výrobky. Dôvodom je, že mliečne výrobky obsahujú kazeín. Kazeín je proteín, ktorý sa viaže s kapsaicínom a bráni mu v kontakte s vašimi receptormi bolesti. Medzi mliečnymi výrobkami je tvaroh známy predovšetkým tým, že obsahuje kazeín.

Keď si napríklad dáme dúšok mlieka, kazeín obklopí molekuly kapsaicínu, ktoré ešte nespustili receptory bolesti vo vašich ústach, odplaví chuť štipľavosti a umožní vám bezpečne prehltnúť jedlo. Majte na pamäti, že podľa toho, ako táto metóda funguje, pomôže zabrániť tomu, aby ďalší kapsaicín veci ešte zhoršil. Pri priamom zmiernení štipľavosti, ktorá sa už rozšírila, to veľmi nepomôže.

2. Niečo studené

Ak si váš mozog myslí, že vám horia ústa, je logické, že vám povie, že potrebujete niečo studené. Táto metóda, hoci nie je taká účinná ako konzumácia mliečnych výrobkov, môže poskytnúť okamžitú úľavu vašim ústam. Napriek okamžitej úľave, ktorú prináša niečo ako studená voda alebo kocka ľadu, sa štipľavosť vráti, len čo sa kocka ľadu roztopí, alebo vypijete studený nápoj.

Majte na pamäti, že tieto riešenia sa navzájom nevylučujú, čo znamená, že môžete kombinovať nízke teploty a mliečne výrobky, aby ste zvýšili účinok. Zmrzlina je príkladom jedla, ktoré si poradí s pálením z 2 rôznych uhlov – mliečna zložka v zmrzline rozloží kapsaicín, zatiaľ čo chlad poskytne ďalšiu vrstvu úľavy.

3. Potraviny s vysokým obsahom tuku

Treťou možnosťou, ktorú treba vziať do úvahy, sú potraviny, ktoré sú mastné, najmä orechy. Prírodné tuky nachádzajúce sa v mnohých orechoch riedia molekuly kapsaicínu, vďaka čomu je štipľavosť znesiteľnejšia. Niektoré druhy ovocia, ako napríklad avokádo, majú tiež prírodné tuky, ktoré rozkladajú kapsaicín.

Mnohé potraviny s vysokým obsahom tuku sú tiež mliečne výrobky, ktoré poskytujú dvojitú ochranu pred kapsaicínom. Mnoho ľudí preto považuje plnotučné mlieko za jedno z najlepších riešení pri utíšení pálivosti.

Podobne arašidové maslo a iné orechové maslá boli opísané ako dobré riešenie kvôli ich krémovej textúre a vysokému obsahu tuku. Olivový olej je ďalším príkladom potraviny s vysokým obsahom tuku, čo z neho robí ďalšieho vhodného kandidáta pri tíšení pálivosti.

4. Sacharidy

Jednou z výhod mať sacharidy po ruke počas konzumácie pikantných jedál je, že fungujú ako akási bariéra medzi vašimi ústami a kapsaicínom, a chránia vás pred pálivosťou. Sacharidy môžeme vidieť ako akýsi mop, ktorý absorbuje kapsaicín vo vašich ústach.

Keďže pri konzumácii sacharidov nie sú v hre žiadne bielkoviny ako kazeín, ich spôsob pomoci je trochu iný a nepriamy. Keď žujete kúsok chleba, v podstate odvádzate pozornosť úst od vytvárania iných vnemov, vďaka čomu je pikantnosť znesiteľnejšia.

5. Cukor

Cukor pomáha, keď jete korenené jedlo kvôli sacharóze, ktorá pomáha znižovať pálenie spôsobené kapsaicínom a tiež odvádza pozornosť od pálivosti jedla. Niektoré príklady potravín, ktoré sa môžu v tomto kontexte ukázať ako užitočné, sú veci ako kocky cukru alebo med.

Vďaka sacharóze nájdeme veľmi účinný prostriedok aj v mliečnej čokoláde. Mliečna čokoláda funguje lepšie ako horká čokoláda kvôli vyšším koncentráciám cukru a tuku, čo z nej robí ďalšiu potravinu, ktorá sa vysporiadava s teplom z viacerých uhlov.

6. Kyslé potraviny

Poslednou skupinou potravín, na ktoré sa môžete po zjedení pikantného jedla obrátiť, sú kyslé jedlá. Nie je to prekvapením, pretože mliečne výrobky a škrobové potraviny majú vysoký obsah kyselín. Kyslé jedlo pomáha, pretože kapsaicín je zásaditá molekula, takže zjedenie niečoho kyslého pomôže neutralizovať hodnoty pH horúceho jedla. Vďaka svojej kyslej povahe budú užitočné potraviny a nápoje, ktoré pochádzajú z ovocia, ako sú pomaranče, citróny a paradajky.

Bonus: Piť vodu nie je dobrý nápad

Hoci siahnuť po pohári vody sa zdá ako najlogickejší nápad, nerobte to. Ako už bolo uvedené, kapsaicín je zlúčenina podobná oleju, čo znamená, že jeho častice sa s vodou dobre neznášajú. Kvôli tejto nezlučiteľnosti pitie vody všetko len zhorší, pretože kapsaicín sa rozšíri okolo vašich úst a spustí viac receptorov bolesti namiesto jeho potlačenia.

Zdroj
Zdroj foto: www.unsplash.com

Zdieľať článok

Back to Blog