Najstarším psom na svete, sa stala 21-ročná chihuahua

Back to Blog

Najstarším psom na svete, sa stala 21-ročná chihuahua

vianocna zlava na lalala.sk

V Greenacres na Floride v USA bol potvrdený nový rekord – najstarší pes na svete. Chihuahua TobyKeith, narodená 9. januára 2001 si nechala overiť svoj záznam. Stala sa tak najstarším psíkom vo veku 21 rokov 66 dní.

Majiteľka TobyKeitha, Gisela Shore, bola s ním väčšinu jeho života, keď si ho adoptoval z útulku, keď mal len pár mesiacov. „Bola som dobrovoľníčkou v Peggy Adams Animal Rescue a jeden zo zamestnancov mi povedal o staršom páre, ktorý chcel odovzdať šteniatko, pretože sa už oň nemohli starať,“ uviedla Gisela. ,,Stretla som sa so starším párom a predstavili mi drobného psíka. Pomenovali ho Arašidové maslo. Neskôr som mu zmenil meno na TobyKeith.”

A tam sa začal príbeh TobyKeitha a Gisely, ktorý trvá už viac ako dve desaťročia. Gisela začala uvažovať o tom, že TobyKeith by mohol byť najstarším žijúcim psom, keď mal 20 rokov. Po potvrdení jeho rekordu boli Gisela, jej rodina a priatelia nadšení. ,,Určite mi to vyčarilo úsmev na tvári!”

Ako si viete predstaviť, duo má veľmi blízky vzťah. TobyKieth zdieľa Giselinu náklonnosť s dvoma ďalšími psami. Luna – sedemročný americký buldog a Lala – trojročný čínsky chocholáč. Okrem toho má Gisela dvoch papagájov, Coco – 28-ročná kakadu Umbrella a Coqui – 32-ročný Africký šedý papagáj. TobyKieth sa rád hrá s Lunou a Lalou, no s Coco zdieľa zvláštne puto a často sa s ňou prechádza.

Klasický deň tohto starého pána, pozostáva z budíčka o 6:30 ráno na jeho prvú cestu von, než si dá prvé jedlo dňa. Jeho obľúbenou pochúťkou je plátok moriaka. Zvyšok jeho dňa pozostáva z ďalších krátkych prechádzok a keď Gisela pracuje z domu, leží vedľa nej.

TobyKeith má problémy so srdcom, ale nespôsobuje mu to veľa problémov.

V skutočnosti má TobyKeith v čase vydania tohto článku, už 21 rokov, 3 mesiace a 5 dní a ďaleko prekročil zvyčajnú dĺžku života priemerného psíka, ktorá sa môže pohybovať od 12 do 18 rokov.

Verí, že TobyKeithovmu zdraviu pomáha pravidelné cvičenie a zdravá strava pozostávajúca zo zeleniny, ryže a kuracieho mäsa a bez sladkých pochúťok.

Gisela si myslí, že kľúčom k jeho vysokému veku, je genetika, zdravá strava a hlavne milujúci domov. Za posledných 20 rokov sa Gisela tiež starala o viac ako 150 psov a šteniatok z Peggy Adams Animal Rescue, kde sa pred všetkými rokmi stretla s TobyKeithom.

Gratulujeme „odvážnemu, priateľskému a milému“  TobyKeithovi, že sa stal najstarším žijúcim psom na svete! Posledným najstarším zaznamenaným psom bol Austrálsky dobytkársky pes menom Bluey.

Majitelia ho získali ešte ako šteňa v roku 1910. Pracoval medzi dobytkom a ovcami takmer 20 rokov, kým ho 14. novembra 1939 vo veku 29 rokov a 5 mesiacov neuspali.

Zdroj

Zdieľať článok

Back to Blog