Väčšina vegetariánskych detí je rovnako dobre živená, ako ich všežravý kamaráti

Back to Blog

Väčšina vegetariánskych detí je rovnako dobre živená, ako ich všežravý kamaráti

vianocna zlava na lalala.sk

Podľa novej štúdie v časopise Pediatrics deti, ktoré konzumujú iba vegetariánsku stravu, prijímajú podobné množstvo živín ako tie, ktoré jedia aj mäso. Vedci však zistili, že vegetariánske deti majú o niečo vyššie riziko podváhy.

,,Rastlinné stravovacie návyky sú uznávané ako zdravé stravovacie návyky, vďaka zvýšenému príjmu ovocia, zeleniny, vlákniny, celozrnných výrobkov a zníženého množstva nasýtených tukov,” uviedol autor štúdie Dr. Jonathon Maguire vo vyhlásení. ,,Avšak málo štúdií hodnotilo vplyv vegetariánskej stravy na rast v detstve a stav výživy.”

Na preskúmanie výskumníci analyzovali údaje od 8 907 kanadských detí vo veku od šiestich mesiacov do ôsmich rokov zozbierané v rokoch 2008 až 2019. Toto obdobie zaznamenalo výrazný nárast popularity rastlinnej stravy v dôsledku rastúceho povedomia o zdravotných a environmentálnych problémoch, ktoré sú s nimi spojené.

Vzorky krvi odhalili, že vegetariánske deti mali podobné hladiny vitamínu D, železa a cholesterolu ako tie, ktorých strava zahŕňala mäso. Takéto zistenie bolo pre vedcov prekvapením, keďže mäso patrí medzi hlavné zdroje železa v strave detí.

Údaje zároveň ukázali, že približne 6 % vegetariánskych detí malo podváhu, v porovnaní s iba 3 % jedákov mäsa. Aj keď je toto dvojnásobné zvýšenie rizika vzniku nízkeho indexu telesnej hmotnosti (BMI) zjavne znepokojujúce, Dr. Maguire trval na tom, že „vegetariánska strava sa zdá byť vhodná pre väčšinu detí“. Celkovo hovorí, že „deti, ktoré dodržiavali vegetariánsku stravu, mali podobný rast a biochemické ukazovatele výživy ako deti konzumujúce nevegetariánsku stravu“.

Je zaujímavé, že predchádzajúce štúdie naznačili, že deti, ktoré konzumujú vegetariánsku stravu, majú tendenciu byť vyššie ako deti, ktoré jedia mäso, ale ukázalo sa, že bylinožraví účastníci tejto analýzy boli vo veku troch rokov o niečo nižší ako ich všežraví kamaráti. Rozdiel vo výške medzi týmito dvoma skupinami bol však príliš malý na to, aby sa mohol považovať za klinicky významný.

Pri interpretácii týchto zistení je dôležité poznamenať, že autori štúdie sa nezaoberali skutočným obsahom stravy každého dieťaťa, čo sťažuje vyvodenie všeobecných záverov o nutričnej hodnote vegetariánskych stravovacích návykov. Bez ohľadu na to, Dr. Maguire vysvetlil, že „vegetariánska strava bola spojená s vyššou pravdepodobnosťou podváhy, čo zdôrazňuje potrebu starostlivého plánovania stravovania pre deti s podváhou pri zvažovaní vegetariánskej stravy“.

Na základe týchto pozorovaní výskumníci naliehajú na rodičov, aby sa o voľbe správneho stravovania svojich detí porozprávali hlavne s lekárom.

Zdroj
Zdroj foto: www.unsplash.com

Zdieľať článok

Back to Blog