Ako môžu pozitívne komplimenty zmeniť váš život? Je to dôležitejšie, ako si myslíte

Back to Blog

Ako môžu pozitívne komplimenty zmeniť váš život? Je to dôležitejšie, ako si myslíte

Ľudia môžu váhať, či zložiť niekomu inému kompliment, pretože si môže myslieť, že ich slová nemajú veľkú hodnotu. Výskumy však ukazujú, že to nie je pravda. Rozdávanie komplimentov iným, ale aj ich prijímanie vás môže ovplyvniť oveľa viac, ako ste si mysleli.

Preskúmali sme výskum o vplyve komplimentov a radi by sme sa s vami podelil o tie najdôležitejšie body.

1. Komplimenty sú výživou pre dobrú náladu

Rovnako ako my potrebujeme jesť každý deň, ľudia tiež cítia túžbu prijímať komplimenty na dennej báze.

Niektoré výskumy ukázali, že ľudia, ktorí dostávali komplimenty každý deň počas celého týždňa, sa cítili rovnako dobre pri počúvaní pekných slov, ako v prvý deň.

Nemali pocit, že komplimenty boli vynútené, alebo že ich vplyv sa zmenšil len preto, že ich počuli často.

2. Pochvala zamestnancov je efektívny spôsob, ako sa cítiť dobre

Samozrejme, plat je veľký dôvod, prečo chodíme do práce, ale veľa ľudí berie svoju prácu ako poslanie, keďže ich práca je odrazom ich zručností a schopností. Preto je dostávanie komplimentov v pracovnom prostredí skvelým spôsobom, ako zmierniť stres zamestnanca a dosiahnuť, aby sa cítil oceňovaný a uznávaný. Neurovedci prišli na to, že nenechať niekoho úspechy bez povšimnutia prináša rovnakú radosť ako dostať plat. Aby boli vaši zamestnanci motivovaní až do ďalšej výplaty, nezabudnite ich pochváliť!

3. Vhodné komplimenty v skutočnosti nespôsobujú, že sa ľudia cítia nepríjemne

Niet pochýb o tom, že existujú veci, ktoré sa ľudia snažia vydávať za komplimenty a v konečnom dôsledku spôsobujú, že príjemca sa cíti nepríjemne. Ale skutočné komplimenty nemajú taký vplyv. Ľudia predpokladajú, že niekomu, koho dobre nepoznajú, nebude záležať na komplimente a môže sa cítiť nepríjemne. No v skutočnosti sa príjemcovia cítia dobre a ich deň sa rozjasní oveľa viac, ako sa očakávalo.

4. Komplimenty môžu zvýšiť vytrvalosť

Získať novú zručnosť je nepochybne ťažké, pretože budete čeliť mnohým výzvam a zlyhaniam.

Tieto veci môžu ľahko zraziť kohokoľvek a vyvolať v ňom pocit, že je lepšie sa vzdať, ako ďalej zlyhávať, pričom to často obviňujeme z nedostatku talentu. Komplimenty sú pre ľudí skvelou motiváciou, aby pokračovali. Sú akýmsi liekom na pocit skľúčenosti.

Je skvelé uznať malé výhry a príjemca to ocení oveľa viac, než si viete predstaviť.

5. Rozdávanie komplimentov môže byť ešte lepšie ako ich prijímanie

Cítiť sa dobre po udelení komplimentu je ekvivalentom toho, ako dobre sa cítite, keď prispejete na charitu.

Vytvorili ste pozitívnu interakciu s osobou, ktorej ste dali kompliment, čo môže viesť k tomu, že sa jej nálada zlepší a bude o vás zmýšľať priaznivejšie. Nie je žiadnym tajomstvom, že robiť dobré veci pre druhých vám tiež pomôže cítiť sa dobre.

Zdroj
Zdroj: www.unsplash.com

Zdieľať článok

Back to Blog