Dokonalé manželstvo neexistuje, ale stále to stojí za tú prácu!

Back to Blog

Dokonalé manželstvo neexistuje, ale stále to stojí za tú prácu!

vianocna zlava na lalala.sk

Väčšina ľudí by chcela mať dokonalé manželstvo. Ale v skutočnom svete, život takto nefunguje. Na začiatku sa manželstvo môže zdať ako dúha, hlavne počas medových týždňov.

Keď však vzrušenie opadne, prichádza každodenná realita. Účty, práca, deti, povinnosti a domáce práce sa stávajú súčasťou každodennej rutiny a romantika ustupuje do úzadia.

Niekomu to môže pripadať všedné a nestojí mu to ani za námahu. Žiaľ, rozvodovosť naďalej rastie kvôli našej oslavovanej predstave manželstva.

Televízne programy a filmy dali mnohým ľuďom nereálnu predstavu, že manželský život by mal pripomínať rozprávku. V tomto svete sa nikdy nič nepokazí a pár žije šťastne až do smrti. Skutočný život však nikdy nemôže spĺňať vysoké štandardy stanovené filmármi.

Nehovoriac o tom, že väčšinu ľudí by dokonalé manželstvo po čase omrzelo. Ak by ste spolu ako pár nečelili výzvam, nikdy by ste nevyrástli a neboli by ste schopní oceniť svoje šťastie. Takže by ste si nemali priať dokonalé manželstvo. Mali by ste si priať partnera, ktorý bude pri vás stáť v dobrom aj zlom. Vždy to stojí za námahu, keď ste s tou správnou osobou.

Páry vysvetľujú, prečo dokonalé manželstvo neexistuje. Zdá sa, že dnešný svet je posadnutý okamžitým uspokojením v dôsledku nástupu technológií a konzumnej kultúry.

Ťažké časy posilňujú vaše puto

Ak by sme sa nikdy nestretli s prekážkami a všetko by vždy išlo podľa nás, pravdepodobne by sme sa stále cítili nespokojní. Páry, ktoré spolu čelia ťažkým časom, sa zblížia a viac si jeden druhého vážia. Cítia vďačnosť, že našli tú správnu osobu, s ktorou sa môžu plaviť niekedy aj v búrlivých vodách života. Napríklad prelomová štúdia zistila, že páry, ktoré zažili prírodnú katastrofu, sa cítili vo vzťahu spokojnejšie.

K tomuto putu pravdepodobne dochádza preto, že drobné hádky a problémy každodenného života sa zdajú byť triviálne v porovnaní s požiarom alebo hurikánom, ktorý prežili. V tých časoch odložíte svoje rozdiely a sústredíte sa na prežitie, čím si uvedomíte krehkosť života. Ste vďační, že máte podporu svojho partnera, keď čelíte životu ohrozujúcej situácii a vyrovnávate sa s následkami búrky.

To, samozrejme, neznamená, že by ste mali dúfať, že sa k vám prirúti príšerný hurikán. Stále však môžete uplatniť ponaučenie zo štúdie a zamerať sa na to, aby ste si každý deň vážili svojho partnera. Myslite na maličkosti, ktoré robí, aby vám uľahčil život, alebo na obete, ktoré prináša vášmu vzťahu. Ak si pripomínate pozitívne vlastnosti svojho partnera, nebudete si priať dokonalé manželstvo. Budete vďační za to, čo máte.

Milovať niekoho nie je založené len na emóciách

Ako sme už povedali, medové týždne nebudú trvať večne. Akonáhle zmiznú, máte partnera, s ktorým ste sa zaviazali stráviť svoj život v chorobe aj zdraví, dobrom aj v zlom. Mnoho ľudí verí, že ak neustále necítia motýle v brušku, ich láska sa vytratila. To vedie k odporu, zlomenému srdcu, pasívnej agresivite a niekedy dokonca podvádzaniu alebo rozvodu.

Keď vaše počiatočné nadšenie zo vzťahu pominie, musíte si spomenúť, prečo ste si vzali svojho partnera. Čo sa vám na ňom páčilo, keď ste sa s ním prvýkrát stretli? Spomienka na to, prečo ste sa zamilovali, snáď dá veci na pravú mieru a presvedčí vás, aby ste zostali, aj keď to nie je dokonalé manželstvo.

Samozrejme, niektoré dôvody na rozchod sú opodstatnené a my tu nie sme na to, aby sme poskytovali rady týkajúce sa vzťahov. Chceme pripomenúť párom, ktoré zvažujú rozvod, že vzťah bude vždy vyžadovať tvrdú prácu. Ale stojí za to bojovať za váš vzťah, najmä ak ste spolu už veľa rokov.

Očakávanie dokonalého manželstva nenecháva priestor na rast

Ak hľadáte dokonalé manželstvo, strávite celý život hľadaním a nikdy ho nenájdete. Žijeme v dualistickej realite. Raz za čas zažiť aj ťažké časy robí život zmysluplnejším a vďaka tomu získate cenné lekcie.

Ak ste perfekcionista, môžete sa zo všetkých síl snažiť vyhnúť bolestivým alebo ťažkým zážitkom, pretože ich nemôžete ovládať. Nemôžete však rásť, ak nie ste ochotní vyjsť zo svojej komfortnej zóny.

Vo vzťahu platia rovnaké pravidlá. Ak chcete žiť uspokojujúci život a užívať si manželstvo, budete musieť brať dobré so zlým. Život nie je matematický vzorec. Je chaotický a vezme vás na divokú jazdu. Ak ste však flexibilný, otvorený a odhodlaný zažiť to všetko so svojím partnerom, predstava dokonalého manželstva stratí svoju príťažlivosť.

Prečo by ste sa nemali snažiť o dokonalý vzťah

Nie je nič zlé na tom, že od svojho partnera očakávate určité veci alebo že máte vo vzťahu ciele. Problémom sa to stáva až vtedy, keď máte nereálne očakávania, ktoré vám bránia jasne vidieť realitu. V živote sa objavia aj ťažké chvíle, taký je život. Táto výzva však neznamená, že by ste mali hodiť uterák do ringu, či už vo vzťahoch alebo vo všeobecnosti.

Čeliť životným bitkám so svojím partnerom znamená, že si ho budete o to viac vážiť. Budete vďační, že ich máte po svojom boku a budete si pamätať, prečo ste sa rozhodli zúčastniť sa tejto bláznivej jazdy s ním. Nie je to vždy ľahké, ale stojí to za to, prežiť život s niekým výnimočným.

Zdroj
Zdroj foto: www.unsplash.com

Zdieľať článok

Back to Blog