Čo je palmový olej a prečo je taký zlý? A Nemali by ste ho kupovať

Back to Blog

Čo je palmový olej a prečo je taký zlý? A Nemali by ste ho kupovať

vianocna zlava na lalala.sk

Výroba a používanie palmového oleja sa rýchlo stali jednou z najkontroverznejších environmentálnych otázok. Palmový olej vyrobený z plodov stromov nazývaných africké palmy olejné, obsahuje minimálne 50 % produktov, ktoré kupujeme v supermarketoch.

Takýto vysoký dopyt sa však odzrkadlil na životnom prostredí, takže mnohí pochybovali o tom, či je to udržateľné, a či by sme mali palmový olej úplne bojkotovať.

Čo je palmový olej?
Palmový olej, jedlý rastlinný olej z afrických olejových paliem, sa stal neuveriteľne rozmanitým produktom. Používa sa nielen v mnohých potravinách, ale možno ho nájsť aj v kozmetických výrobkoch a mimo Spojeného kráľovstva sa dokonca používa ako biopalivo.

www.unsplash.com

Palmy olejné pochádzajú z Afriky, ale do juhovýchodnej Ázie boli privezené pred viac ako storočím. Indonézia a Malajzia tvoria viac ako 85 % celosvetovej ponuky, pričom ropu ťaží aj ďalších 42 krajín. Palmový olej je lacná a nenáročná plodina na celoročnú údržbu, vďaka čomu je obľúbeným produktom mnohých spoločností.

Prečo je palmový olej taký zlý?
Palmový olej má podľa Svetového fondu na ochranu prírody (WWF) obrovský ničivý vplyv na životné prostredie a je zodpovedný za odlesňovanie niektorých z najrozmanitejších lesov na svete. To viedlo aj k ničeniu biotopov ohrozených druhov, ako sú orangutan a nosorožec sumatranský. Produkcia palmového oleja bola údajne zodpovedná za približne 8 % svetového odlesňovania v rokoch 1990 až 2008.

www.unsplash.com

Vypaľovanie lesov s cieľom vytvoriť priestor pre produkciu palmového oleja má tiež obrovský vplyv na zmenu klímy, pretože do atmosféry sa uvoľňuje veľké množstvo oxidu uhličitého a čierneho uhlíka. Táto strata lesov spojená s premenou rašelinových pôd bohatých na uhlík vyvrhuje do atmosféry milióny ton skleníkových plynov a prispieva k zmene klímy.

Mali by ste palmový olej bojkotovať?
Nekonzumovať palmový olej nie je podľa WWF riešením. Spoločnosť naznačuje, že výber iného oleja by len posunul problém do inej oblasti.

Na svojej webovej stránke uvádzajú. „Na získanie rovnakého množstva alternatívnych olejov, ako je sójový, kokosový alebo slnečnicový olej, by ste potrebovali štyri až desaťkrát viac pôdy, čo by len presunulo problém do iných častí sveta a ohrozilo by iné biotopy.“

Bojkot palmového oleja by mal obrovský dopad aj na farmárov a stratu pracovných miest. Takže, čo by ste mali robiť? Najlepším krokom, ktorý môžete urobiť, je uistiť sa, že kupujete iba produkty z udržateľných zdrojov palmového oleja.

Ak uvidíte logo palmy, znamená to, že RSPO produkt oficiálne prešetrila a certifikovala ho. Upozorňujeme, že logo sa môže niekedy zobraziť v rôznych farbách, vrátane čiernej a bielej. Prípadne by ste si mali urobiť prieskum a skontrolovať, či sa spoločnosť zaviazala k udržateľnému palmovému oleju. Najjednoduchší spôsob, ako to urobiť, je pozrieť sa na oficiálnu kartu WWF.

Zdroj

Zdieľať článok

Back to Blog