Citrónová voda vás nedetoxikuje ani nedodá energiu. Ako inak ovplyvňuje naše telo?

Back to Blog

Citrónová voda vás nedetoxikuje ani nedodá energiu. Ako inak ovplyvňuje naše telo?

vianocna zlava na lalala.sk

Ak veríte článkom na internete, že pitie vlažnej vody s kvapkou citrónovej šťavy je detoxikačné, energizujúce a upokojujúce, nemusí to byť úplne pravda.

Voda a citrónová šťava samotné sú zdravé. Ale ak ich skombinujete, stanú sa zdravšími? Rýchla odpoveď na túto otázku je, nie! Mohlo by vám však pitie citrónovej vody nejako ublížiť? To je nepravdepodobné.

Citrónová šťava obsahuje vitamín C, životne dôležitú živinu. Už dlho vieme, že nedostatok vitamínu C nie je zdraviu prospešné. Tento stav sa najčastejšie spája s námorníkmi v histórii, ktorí na dlhých plavbách nemali prístup k čerstvému ​​ovociu a zelenine.

Ak je váš príjem vitamínu C nízky, môže vám pomôcť pitie citrónovej vody. Vitamín C sa začína degradovať pri 30-40 ℃, čo by malo mať malý vplyv na pohár vašej citrónovej vody.

Ak máte dostatok vitamínu C vo svojej strave, čokoľvek navyše sa vylúči, prostredníctvom vášho moču.

ČO EŠTE DOKÁŽE CITRÓNOVÁ ŠŤAVA?
Citrónová šťava môže mať aj iné výhody, ale doterajší výskum bol zmiešaný.

Jedna štúdia zistila, že ľudia s vysokými hladinami krvných lipidov (cholesterolu), ktorí pili citrónovú šťavu osem týždňov, nezaznamenali žiadne zmeny v ich krvnom tlaku, hmotnosti alebo hladinách krvných lipidov.

V inej štúdii však pitie 125 ml citrónovej šťavy s chlebom viedlo k malému zníženiu hladiny glukózy v krvi v porovnaní s pitím čaju alebo vody s chlebom. Malá štúdia zistila niečo podobné pri pití 30 g citrónovej šťavy s vodou pred konzumáciou ryže.

Výskumníci naznačujú, že kyslosť citrónovej šťavy inhibuje určitý enzým vo vašich slinách, ktorý zvyčajne začína rozkladať škrob vo vašich ústach. Takže trvá dlhšie, kým sa škrob rozloží na glukózu v čreve a prenesie sa cez stenu čreva do vašej krvi. Pre ľudí s cukrovkou to môže viesť k rapídnemu zníženiu hladiny cukru v krvi, ale zatiaľ to nebolo testované.

Iné štúdie naznačujú, že citrón obsahuje ďalšie živiny, ktoré môžu byť prospešné pri ochrane pred rozvojom cukrovky. Je však pravdepodobné, že rovnaké výhody získate pridaním citrónovej šťavy do jedla.

ČO TAK DETOXOVAŤ, ENERGIZOVAŤ ALEBO UKĽUDŇOVAŤ?
Vaše telo sa detoxikuje aj bez pridanej „pomoci“ citrónovej vody. Rozkladá toxíny alebo prebytočné živiny v pečeni a vylučuje tieto molekuly cez obličky.

Neexistuje žiadny dôkaz, že vitamín C tomu pomáha. Takže akékoľvek tvrdenia o detoxikácii citrónovou vodou sú nepravdivé. Ak naozaj potrebujete detox, pravdepodobne potrebujete transplantáciu pečene.

Dobíja vás citrónová šťava energiou? Okrem placebo efektu pitia niečoho, o čom máte pocit, že je pre vás dobré, je krátka odpoveď nie. Avšak ako väčšina živín, ak ich neprijímate dostatok, môžete sa cítiť bez energie.

A pokiaľ ide o citrónovú vodu, ktorá je upokojujúcim nápojom, niektorí ľudia považujú teplé nápoje za upokojujúce, iní uprednostňujú studené. Najlepšia teplota na pitie tekutín je teplota, pri ktorej je pravdepodobnejšie, že vypijete dostatok tekutín, aby ste zostali hydratovaní.

ŠKODÍ CITRÓNOVÁ VODA TELU?
Keďže citrónová voda je kyslá, existujú určité obavy týkajúce sa jej schopnosti erodovať zubnú sklovinu. Ale to je problém pre akékoľvek kyslé nápoje, vrátane bublinkových nápojov a pomarančového džúsu.

Aby sa minimalizovalo riziko erózie kyselinou, niektorí zubní lekári odporúčajú opatrenia vrátane:

  • po vypití citrónovej vody si vypláchnite ústa čistou vodou
  • následné žuvanie žuvačky bez cukru na stimuláciu tvorby slín
  • vyhnite sa čisteniu zubov bezprostredne po vypití citrónovej vody
  • pitie slamkou, aby ste sa vyhli kontaktu so zubami.

Niektorí lekári tvrdia, že citrónová voda môže dráždiť močový mechúr a u niektorých ľudí môže vyvolať pocit, že potrebujú častejšie močiť, najmä v noci. Ak je to tak, odporúčajú prejsť na obyčajnú vodu.

Jedna štúdia, ktorá skúmala celý rad nápojov vrátane nápojov s citrónom, však nezistila žiadne účinky na podráždenie močového mechúra. Iní hovoria, že citrónová voda zhoršuje reflux kyseliny (pálenie záhy). Ale toto nebolo testované.

TAKŽE, MÁM PIŤ CITRÓNOVÚ VODU?
Ak radi pijete citrónovú vodu, pite ju! Ale ak ju nemáte radi a prestanete ju piť, o nič neprídete. Vitamín C môžete získať z iných citrusových plodov, ako aj z iného ovocia a zeleniny. Trochu citrónovej šťavy si môžete vytlačiť aj na mäso, šaláty, či zeleninu.

Zdroj
Zdroj foto: www.unsplash.com

Zdieľať článok

Back to Blog