Ako podľa psychológie, trauma z detstva ovplyvňuje vzťahy v dospelosti?

Back to Blog

Ako podľa psychológie, trauma z detstva ovplyvňuje vzťahy v dospelosti?

Mnoho ľudí je prekvapených, keď aj po dosiahnutí dospelosti stále bojuje s traumou z detstva. Spôsobuje problémy v živote človeka a ovplyvňuje jeho vzťahy v dospelosti.

Spomienky na detstvo by mali zahŕňať nevinnosť, radosť, nádej, optimizmus a úžas. Deti by sa mali cítiť bezpečne, chránené a milované svojimi rodičmi, čo im umožňuje vytvárať pevné vzťahy. Mnoho ľudí však túto skúsenosť nemá a účinky samy od seba nezmiznú.

Trauma spôsobuje mnoho následkov, ktoré začínajú hneď po zážitku a pokračujú dlhý čas.

Niektoré z nižšie uvedených vplyvov môžete rozpoznať ako problémy vo vašom živote alebo vzťahu, čo vám dáva vedieť, že nie ste sami. Pomôže vám tiež naučiť sa, ako riešiť problémy a prekonávať problémy.

Čo hovoria odborníci o účinkoch traumy z detstva na vzťahy v dospelosti?

Trauma bráni ľudskému rastu a rozvoju, a má dopad na osobu, ktorá si tým prešla. Deti, ktoré zažijú traumu alebo žijú v dysfunkčnej domácnosti, nevedia pochopiť, ako sa správať vo vzťahoch v dospelosti.  Keď dieťa vyrastá v dysfunkčnej domácnosti, naučí sa nevhodným spôsobom interakcie s okolím. Sledujú interakciu svojich rodičov, takže ak sa dospelí v ich živote správajú nezdravým spôsobom, budú sa tak potom správať aj deti. Okrem toho, opustenie počas štádií vývoja dieťaťa drasticky ovplyvňuje emocionálny rast dieťaťa.

Spôsob, akým rodičia interagujú s dieťaťom, formuje pohľad dieťaťa na svet. Ovplyvňuje ich vnímanie seba samého, ako interagujú s ostatnými a ako si vytvárajú, a udržiavajú vzťahy medzi dospelými.

Aby sa dieťa naučilo mať zdravé vzťahy, musí tento vzorec vidieť u svojich rodičov. Potrebujú tiež doma cítiť lásku a bezpečie, ktoré im dodáva počas dospievania sebavedomie rásť. Deti potrebujú mať zdravý vzťah so svojimi rodičmi, aby dostali podporu, ktorú potrebujú.

Typy detských traum, ktoré sa môžu preniesť do vzťahov v dospelosti

Keď dieťa zažije traumu, preruší to jeho vývoj a spôsobí mu to traumu počas celého jeho života. Nefunkčné domácnosti a opustenosť rodičov však nie sú jediným traumatickým zážitkom, ktorým si môže dieťa prejsť. Medzi ďalšie príklady traumy patria:

  • Fyzické týranie
  • Sexuálne zneužitie
  • Hospitalizácia alebo operácia v detstve
  • Intenzívne šikanovanie
  • Prírodná katastrofa
  • Svedok domáceho násilia
  • Zanedbanosť

Ako trauma z detstva ovplyvňuje vzťahy v dospelosti

Trauma z detstva človeka ovplyvní už natrvalo a nakoniec ovplyvní aj jeho vzťahy v dospelosti. Vedie to k nezdravým vzťahom a mnohým ďalším problémom, ktoré musí riešiť počas svojho života.

Strach z opustenia

Deti opustené niekým, kto sa o nich staral, predstavuje zápasenie so strachom z opustenia po celý život. Keď si začnú vytvárať vzťahy v dospelosti, môžu žiť so strachom, že ich partner odíde, pretože je pre nich ťažké dôverovať ľuďom. Často si tento problém ani neuvedomujú, ale môžete ho rozpoznať podľa nasledujúcich znakov:

  • Obavy vždy, keď partner niekam ide bez nich
  • Neschopnosť upokojiť sa, keď partner počas hádky odíde
  • Žiarlivosť alebo majetníctvo
  • Ignorujú jeho potreby
  • Spoluzávislosť
  • Ľahko sa rozčúlia

Potrebujú tráviť vo svojich vzťahoch v dospelosti často čas osamote

Trauma v detstve môže viesť k tomu, že v dospelosti budete potrebovať veľa času osamote. Toto správanie často pramení zo života v stresujúcom alebo chaotickom prostredí. V dospelosti môže človek potrebovať tento čas sám na kontrolu úzkosti a nervozity. Často bude chcieť zostať doma, pretože sa potrebuje cítiť bezpečne. Má problém stretnúť sa s inými ľuďmi. Navyše si musí nájsť niekoho, komu nebude vadiť, že uprednostňujú zostať doma a byť sám.

Zostávajú v nezdravých vzťahoch

Trauma z detstva môže spôsobiť, že sa niekto usadí a zostane v nezdravom vzťahu oveľa dlhšie, ako by mal. Ak by malo dieťa rodičov, ktorý zápasili so závislosťou alebo duševnou chorobou, v dospelosti sa môžu cítiť vinní za to, že majú vo vzťahu niekoho opustiť. Keď sa vyskytne vo vzťahu vážny problém, budú mať pocit, že musia osobu opraviť, než ju opustiť.

Inokedy môže osoba, ktorá prežila traumu, zostať v nezdravom vzťahu zo strachu, že bude sama. S partnerom sa budú cítiť bezpečnejšie, aj keď pre nich tento človek nie je vhodný, či dokonca nebezpečný. Môžu byť tiež tak zvyknutí na toxicitu vo vzťahoch, že si myslia, že je to normálne.

Okrem toho si môžu myslieť, že si nezaslúžia nič lepšie, a tak sa uspokoja s človekom, ktorí pre nich nie je až taký dobrý. Zotrvávanie v nezdravom vzťahu často vedie k neustálym hádkam alebo bojom.

Zdroj
Zdroj foto: www.unsplash.com

Zdieľať článok

Back to Blog