7 krokov k emocionálnemu zotaveniu z podvádzania, ktoré pomôžu každému

Back to Blog

7 krokov k emocionálnemu zotaveniu z podvádzania, ktoré pomôžu každému

vianocna zlava na lalala.sk

Keď ste vo vzťahu, dúfate vo vernosť a lojalitu. K podvádzaniu však dochádza častejšie, než by sme si chceli pripustiť, a môže si to vyžiadať daň na vašej psychickej pohode. Nájsť cestu k emocionálnemu zotaveniu je nevyhnutné pre posun vpred.

Zažiť neveru vo vzťahu je jednou z najťažších vecí, ktorými si kedy prejdete. Môžete to však prekonať, ale tento proces nebude jednoduchý. Musíte sa rozhodnúť, čo urobíte ďalej, ale musíte sa zamerať aj na emocionálne zotavenie.

Existujú však spôsoby, ako sa s tým ľahšie vyrovnať a zažiť menej bolesti. Tieto kroky vám môžu pomôcť s emocionálnym zotavením z podvádzania a pomôžu vám posunúť sa ďalej.

1. Znovu objavte, kto ste

Byť podvádzaný môže znížiť vašu sebaúctu, takže si nájdite čas na to, aby ste znovu objavili, kto ste. Preskúmajte koníčky a záujmy, na ktoré ste počas vzťahu nenašli čas. Zamerajte sa na veci, vďaka ktorým sa budete cítiť sebaisto.

Zvážte veci vo svojom živote, vďaka ktorým sa cítite najviac ako vy. Môže to byť varenie, trávenie času s blízkymi, tanec alebo čokoľvek iné, čo vás baví. Naplniť svoj život týmito pozitívnymi skúsenosťami vám môže pomôcť posunúť sa ďalej a znovu objaviť samých seba. Budovanie nových spojení, keď znovu objavíte, kto ste, vám môže pomôcť nájsť zmysel vášho života mimo vzťahu. Byť vo vzťahu nie je jediná zmysluplná vec v živote.

2. Doprajte si čas

Z nevery sa môžete vyliečiť, no stále pociťujete bolesť, keď na ňu pomyslíte. Chvíľu to môže bolieť, tak si dajte čas na prekonanie a zbavenie sa bolesti. Uzdravenie je proces, ktorý u každého prebieha rozdielne, takže buďte trpezliví a doprajte si čas.

3. Porozprávajte sa s profesionálom

Emócie, ktoré prichádzajú s emocionálnym zotavením, sú intenzívne a ťažké. Niekedy je to viac, ako dokážete zvládnuť sami, a terapeut vám môže pomôcť prejsť tým. Keď získate odbornú pomoc, môžete si byť istí, že ste na dobrej ceste.

Profesionál vám môže poskytnúť rady špecifické pre vašu situáciu. Ak sa stratíte vo svojich myšlienkach, terapeut vám môže pomôcť preniesť sa cez ne, pretože ponúka pohľad, ktorý iní nedokážu.

4. Pracujte na odpustení

Môžete niekomu odpustiť podvádzanie bez toho, aby ste zostali vo vzťahu, takže tento krok funguje pre každého. Ak sa rozhodnete zostať, budete musieť pracovať na odpustení a na opätovnom vybudovaní svojho vzťahu. Odpustenie je však rovnako dôležité, ak sa rozhodnete zo vzťahu odísť.

Odpustenie si vyžaduje čas, takže tento proces neunáhlite a nepredpokladajte, že sa to stane automaticky. Musíte sa sústrediť na budovanie a nájdenia opätovného zmyslu svojho života, aby ste odpustenie mohli zrealizovať. Keď partnerovi odpustíte, odoberie to silu osobe, ktorá vám ublížila, pretože už z jej strany nebudete pociťovať bolesť.

5. Nechajte sa otestovať na sexuálne prenosné infekcie

Zatiaľ čo emocionálny aspekt podvádzania je zdrvujúci, sú tu ešte ďalšie veci, s ktorými sa treba vysporiadať. Keď má vaša polovička iných sexuálnych partnerov, zvyšuje to riziko vzniku pohlavne prenosných infekcií. Testovanie vám umožňuje prevziať kontrolu nad situáciou tým, že sa ubezpečíte, že ste v poriadku.

6. Obráťte sa na svojich blízkych

Keď vás partner podvádza, trávenie času so svojimi blízkymi vám môže pomôcť na ceste k emocionálnemu zotaveniu. Nekontaktujte však každého, koho poznáte, a neposkytnite mu všetky podrobnosti o tom, čo sa stalo. Vyberte si niekoľko blízkych ľudí vo svojom živote, ktorým sa zdôveríte a spoľahnite sa na nich, keď prídu ťažké časy.

7. Nájdite si čas a rozhodnite sa, čo chcete vo svojom vzťahu urobiť

Súčasťou emocionálneho zotavenia je aj rozhodnutie, či chcete vo vzťahu zostať. Niekedy je možné napraviť škody, ale musíte zvážiť, či to bude aj napriek nevere váš vzťah fungovať. Najprv sa musíte porozprávať so svojím partnerom, aby ste zistili, prečo sa to stalo a ako to môžete spoločne napraviť.

Je dôležité, aby ste sa vo svojom vzťahu cítili bezpečne a milovaní, a ak tieto veci neexistujú, nie je to prospešné. Či tak alebo onak, je to ťažké rozhodnutie, ale pomôže vám to s emocionálnym zotavením. Táto situácia je pre každého iná, preto dôverujte svojmu úsiliu a robte to, čo je pre vás najlepšie. Rozhodovanie o tom, ako postupovať po nevere, si vyžaduje hľadanie odpovedí vo vnútri.

Ak si myslíte, že budete vždy podozrievaví alebo nebudete schopní pohnúť sa ďalej, nemusí byť najlepšie pokračovať vo vzťahu. Ak však dokážete odpustiť a nechať to tak, zostať spolu by vám mohlo pomôcť. Rozhodnutie je v konečnom dôsledku na vás.

Zdroj
Zdroj foto: www.unsplash.com

Zdieľať článok

Back to Blog