Pomaly sa učím, že nemusím reagovať na všetko, čo ma trápi

Back to Blog

Pomaly sa učím, že nemusím reagovať na všetko, čo ma trápi

Pomaly sa dozvedám, že nemusím ublížiť tým, ktorí ublížili mne. Pomaly sa dozvedám, že možno najvyšším znakom zrelosti je schopnosť odísť.

Pomaly sa dozvedám, že energia potrebná na reakciu na každú jednu zlú vec, ktorá sa stane, ma vyčerpáva a bráni mi vidieť ďalšie dobré veci v živote. 

Pomaly sa dozvedám, že nebudem pre každého tá pravá a nebudem schopná prinútiť všetkých, aby sa ku mne správali tak, ako chcem ja, a to je v poriadku. Pomaly sa dozvedám, že snaha „získať“ toho pravého, je len strata času a energie a nenapĺňa ma to ničím iným ako prázdnotou.

Pomaly sa dozvedám, že nereagovanie neznamená, že mám veci na háku, znamená to, že som sa rozhodla povzniesť sa nad to. Vyberám si lekciu, a poučím sa z nej. 

Vyberám si byť lepším človekom. Vyberám si svoj duševný pokoj, pretože to je to, čo skutočne potrebujem. Nepotrebujem viac drámy. Nepotrebujem sa kvôli ostatným  cítiť ako zlý človek. Nepotrebujem bitky a hádky a falošné spojenia. Pomaly sa dozvedám, že mlčanie, niekedy, hovorí najhlasnejšie.

Pomaly sa učím, že reakcia na veci, ktoré ma rozladia, dáva niekomu inému moc nad mojimi emóciami. Nemôžete mať kontrolu nad tým, čo robia ostatní, ale môžete mať kontrolu nad tým, ako reagujete, ako to riešite, ako to vnímate a koľko z toho chcete brať osobne. Pomaly sa dozvedám, že väčšinou tieto situácie nehovoria nič o mne a veľa o druhej osobe. 

Pomaly sa dozvedám, že všetky tieto sklamania tu môžu byť, aby nás naučili milovať samých seba, pretože to bude ako brnenie a štít, ktoré potrebujeme proti ľuďom, ktorí sa nás snažia poraziť. 

Ochránia nás, keď sa ľudia pokúsia otriasť našou sebadôverou alebo keď sa snažia, aby sme sa cítili bezcenní.

Pomaly sa učím, že aj keď zareagujem, nič to nezmení, neprinúti to ľudí, aby ma zrazu milovali a rešpektovali, nezmení to ich názor. Niekedy je lepšie nechať veci len tak, nechať ľudí ísť, nebojovať o uzmierenie, nežiadať vysvetlenie, nehľadať odpovede a neočakávať, že ľudia pochopia, čo myslíte. 

Pomaly sa učím, že život sa žije lepšie, keď sa nesústredím na to, čo sa deje okolo, a sústredím sa na to, čo sa deje vo vnútri. 

Pracujte na sebe a svojom vnútornom pokoji a uvedomíte si, že nereagovanie na každú maličkosť, ktorá vás trápi, je prvou ingredienciou pre šťastný a zdravý život.

foto: pexels.com

Zdieľať článok

Back to Blog