10 najlepších spôsobov, ako odhaliť klamára na 100%

Back to Blog

10 najlepších spôsobov, ako odhaliť klamára na 100%

Zistiť, či nám niekto klame môže byť poriadna výzva. Vo väčšine prípadov, keď pochybujete o čestnosti druhého, mysľou Vám prebehnú tisíce myšlienok.  
Našťastie v LALALA vieme, že existuje veľa znakov, ktoré môžeme hľadať, keď sa pokúšame odhaliť lož. Tu je desať faktorov, ktoré odhalia aj tých najskúsenejších a najprefíkanejších klamárov.

  1. Reč tela. Ak veľmi neveríte tomu, čo Vám niekto hovorí, venujte viac pozornosti ich gestám ako slovám. Klamári majú tendenciu držať ruky skryté (zopnúť ruky k telu, strčiť si ich do vreciek, sadnúť si na ne alebo ich držať za chrbtom) a pri klamstve sa im ťažko sedí rovno a často nervózne klepú nohami. Ak si pri kladení otázok našpúlili alebo olízali pery, mohlo by to tiež naznačovať, že Vám nehovoria pravdu.

 

  1. Dýchanie. Keď ľudia klamú, majú tendenciu ťažko dýchať a ich hlas môže byť plytký, pretože nervozita im mení prietok krvi a srdcovú frekvenciu.

 

  1. Napätosť. Klamári sú často veľmi napätí, takže klamára spozorujete

hľadaním neprirodzenej stuhnutosti tela. Pokrčené plecia, prekrížené ruky alebo členky ukazujú na nepoctivosť a nepohodlie podozrivého.

  1. Nadmerné potenie. Klamstvo je niečo, vďaka čomu sa aj tí najskúsenejší klamári cítia vystresovaní. A keď klameme, aj keď je to biela lož, potíme sa oveľa viac, pretože potenie je prirodzenou reakciou na stres. Je teda úplne bežné, že tí, ktorí klamú, sa poriadne zapotia.

 

  1. Pozerajte sa mi do očí. Klamár sa pokúsi vyhnúť sa pohľadu na Vás, ale aj keď nadviažete očný kontakt, bude na Vás buď pozerať bez toho, aby často žmurkal, alebo bude žmurkať rýchlejšie ako zvyčajne.

 

  1. Zmena témy. Každý sa pri klamstve cíti zraniteľný a nepríjemne. Aj keď je človek skúseným klamárom s kamenným výrazom na tvári , vo svojom vnútri prepadá panike. Klamár sa určite pokúsi rýchlo zmeniť tému.

 

  1. Časté dotýkanie sa tváre. Sledujte akékoľvek pohyby, ktoré podozrivý vykoná. Klamári majú tendenciu hladiť si vlasy, dotýkať sa ich tváre a krku, trieť si a poškriabať nos a zakrývajú si ústa častejšie ako zvyčajne.

 

  1. Reagujú príliš defenzívne. Keď konfrontujete klamárov s faktami, zvyčajne sa stávajú mimoriadne obrannými, odmietajú odpovedať na akékoľvek otázky a dokonca obviňujú z klamstva Vás. Ak podozrivý reaguje na Vaše otázky vetami ako „Prečo to chcete vedieť?“ alebo „To teraz nie je dôležité,“ určite dosahuje svoje hranice a túto obranu používa ako útok.

  1. Tón a rýchlosť. Keď človek hovorí lož, jeho hlas sa môže zosilniť, pretože sa mu spevnia hlasivky. Klamár môže začať hovoriť rýchlejšie ako zvyčajne alebo monotónnym tónom, koktať alebo robiť chyby v reči.

 

  1. Špičková technológia. Je oveľa jednoduchšie klamať cez telefón alebo cez esemesku, kde nie je možný žiaden očný kontakt. Písanie navyše dáva klamárovi viac času na plánovanie odpovedí a posilnenie jeho alibi. Venujte pozornosť tomu, či daná osoba znie tak ako zvyčajne, či sa nesnaží rýchlo zmeniť tému a používa frázy ako „Ak mám byť úprimný …“ alebo „Čo mám naozaj na mysli je…“

Zdieľať článok

Back to Blog