Ako byť dobrým priateľom?

Back to Blog

Ako byť dobrým priateľom?

vianocna zlava na lalala.sk

Okrem toho, že vám priateľstvo pomôže v ťažkých časoch, môže zlepšiť aj vašu sebadôveru. Pri pestovaní tohto typu vzťahu je však potrebné zvážiť určité veci, aby ste z neho vyťažili maximum.

Máme pre vás niekoľko typov, ktoré vám pomôžu stať sa dobrým priateľom a zlepšiť svoje putá s tými, ktorí sú vám najbližší.

1. Prijmite svoje rozdiely

Je veľmi nepravdepodobné, že všetci vaši priatelia budú prejavovať rovnaké záujmy a mať rovnaké koníčky ako vy. Preto je dôležité mať svoju myseľ otvorenú, aj keď sa zdá, že sa vaše záujmy nezhodujú. Vždy môžete tieto aktivity vyskúšať, aby ste zistili, či vás bavia rovnako ako vašich priateľov. Ak ich však nemáte radi, pamätajte, že dobrí priatelia sa majú navzájom povzbudzovať, hoci nemajú rovnaké záujmy.

Myslite na to, že dobrý priateľ rešpektuje hranice a dáva tomu druhému priestor byť sám sebou.

2. Nájdite si čas na svojich priateľov

Spoločné zážitky a kvalitný čas sú základnými aspektmi priateľstva. Preto je dôležité nájsť si čas na svojich priateľov a uprednostniť trávenie voľného času s nimi. Zároveň je vhodné vyťažiť zo spoločného času maximum a hľadať zábavu a špeciálne zážitky, ktoré posilnia vaše puto a udržia ho pri živote.

Nezabudnite zostať v kontakte so svojimi priateľmi tým, že im zavoláte alebo napíšete SMS. Aj keď nebývate blízko seba, môže im to ukázať, že ste tam, ak vás potrebujú.

3. Venujte veľkú pozornosť detailom

Čítanie medzi riadkami je dôležitou črtou dobrého priateľa, pretože ukazuje, že tomu druhému venujete pozornosť a dobre ho poznáte. Majte na pamäti, že dobrý priateľ si nájde čas, aby pochopil pocity svojich priateľov.

Uistite sa, že dovolíte svojim priateľom, aby boli zraniteľní a zdieľali s vami ich emócie. Dajte svojim priateľom vedieť, ako veľa pre vás znamenajú, pretože to môže výrazne zmeniť ich pocity.

4. Postarajte sa o svojich priateľov

Buďte pripravení postaviť sa za svojich priateľov a konajte správne, ak si všimnete, že sa s nimi nezaobchádza dobre alebo, že sa ocitnú v ťažkej situácii. Vždy si pamätajte, že dobrý priateľ je ochotný urobiť správnu vec, aj keď výsledok nie je pre neho výhodný.

Okrem toho byť dobrým priateľom tiež znamená urobiť ťažké rozhodnutie, ak je váš priateľ ohrozený a vyhľadať pomoc, a to aj bez jeho súhlasu. Aj keď sa to môže zdať ako ťažké, majte na pamäti, že vaším hlavným cieľom je chrániť svojho priateľa, a to je všetko, na čom záleží.

5. Počúvajte a v prípade potreby ponúknite svoju pomoc

Keď sa zhovárate so svojimi priateľmi, nezabudnite počúvať, čo vám hovoria, bez toho, aby ste ich prerušili. Pamätajte, že v zdravom priateľstve obaja ľudia prejavujú záujem o to, čo ten druhý hovorí.

Tu je dôležité snažiť sa pochopiť problematické situácie z pohľadu vášho priateľa. Môžete klásť otázky, ak potrebujete, ale hlavným cieľom je počúvať.

Nezabúdajte na to, že by ste vášho priateľa nemali odsudzovať a súkromné ​​informácie si nechajte pre seba.

Zdroj
Zdroj foto: www.unsplash.com

Zdieľať článok

Back to Blog