Zrkadlová synestézia, stav, pri ktorom doslova cítite bolesť iných – Ako prebieha?

Back to Blog

Zrkadlová synestézia, stav, pri ktorom doslova cítite bolesť iných – Ako prebieha?

Stáva sa vám často, že sa rozplačete ihneď ako vidíte vo filme niekoho plakať? Alebo sa zháčite pri bojových scénach, až doslova cítite bolesť? Je pravdepodobné, že sa prejavil aj u vás stav, zvaný zrkadlová synestézia.

ČO JE ZRKADLOVÁ SYNESTÉZIA?

Ak ste už o synestézii počuli, možno si ju spájate so schopnosťou vidieť zvuky. V skutočnosti existuje najmenej 80 rôznych typov synestéz, väčšinou s podobne paradoxnými opismi. Existuje jeden typ, ktorý umožňuje ľuďom vidieť dátumy a časy vo fyzickom priestore okolo nich, alebo dávajú číslam osobnosť a pohlavie.

Synestézia, znie pomerne normálne. Je to zážitok cítiť to, čo cítia iní ľudia. Ale toto presahuje normálnu empatiu – je to skutočný fyzický pocit a pre niektorých ľudí to môže byť úplne ohromujúce. „Ak uvidím niekoho s okuliarmi, pocítim, že okuliare mám na nose, ako keby boli na mojej tvári,“ uviedol Joel Salinas, neurológ z Massachusetts’ General Hospital.

ČO SPÔSOBUJE SYNESTÉZIU ZRKADLOVÉHO DOTYKU?

Toto je zložité. Istým spôsobom takmer každý má trochu zrkadlovej synestézie. Je to súčasť toho, čo nás robí ľuďmi. „Tak trochu automaticky vkĺzneme do kože iných ľudí, aj keď si toho nie sme vedome,“ uvádza pre NPR neurovedec a odborník na synestéziu Michael Banissy.

Pre väčšinu ľudí je tento pocit obmedzený na veci, ako je plač pri uplakanom filme. „To, čo robia, je potenciálne aktivácia systému za hranicou do takej miery, že môžu skutočne dosiahnuť úroveň vedomého zážitku… Človek doslova fyzické vnemy alebo hmatovú odozvu, keď pozoruje tieto zážitky u iných ľudí. “

„Zdá sa, že ľudia s týmto stavom, majú menej sivej hmoty. Naznačuje to, že by mohlo dôjsť k určitému zlyhaniu, pokiaľ ide o spôsob, akým sa mozog aktivuje, keď sa snaží rozlíšiť medzi sebou samým a niekým iným. V skutočnosti je to rozoznávanie medzi sebou samým a druhým, čo môže viesť k tomu, že sa budú správať k telám iných ľudí, ako keby to bolo ich vlastné.”

JE SYNESTÉZIA NEBEZPEČNÁ?

Nie je to samo o sebe nebezpečné, ale pre tých, ktorí to prežívajú veľmi intenzívne, to môže byť  vysilujúce.

Pre Amandu je jej synestézia taká zlá, že sa v podstate stala samotárkou. Ísť von a vidieť iných ľudí bolo na ňu jednoducho priveľa. Nemohla ani jesť so svojou rodinou. „Mala som pocit, akoby mi pchali jedlo do úst. Je to hrozné.”

A synestézia zrkadlového dotyku môže mať aj existenciálnejší vplyv. Asi všetci poznáme niekoho, kto sa po zoznámení s novým partnerom trochu zmenil, no pre ľudí so zrkadlovou synestéziou môže neschopnosť rozlišovať medzi sebou a ostatnými, vyústiť do úplnej krízy identity.

ČO ROBIŤ, AK MÁM SYNESTÉZIU?

Ak si myslíte, že máte zrkadlovú synestéziu, prvá vec, ktorú by ste mali urobiť, je položiť si otázku. Spôsobuje mi to problém?

,,Ak máte synestéziu so zrkadlovým dotykom, nie je s vami nič zlé,” uvádza Jared Medina, odborný asistent na Katedre psychológie a mozgových vied na University of Delaware.

Dve percentá populácie nemusia znieť ako veľa, ale to znamená stovky miliónov zrkadlovo-dotykových synestétov po celom svete. Pre väčšinu z nich nie je tento stav taký extrémny ako u Amandy. Niektorí cítia pocity a emócie iných len zľahka. Napríklad šteklenie namiesto facky.

Pre ostatných k tejto skúsenosti dochádza len za určitých okolností. V štúdii z roku 2017 napríklad niektorí ľudia so synestéziou so zrkadlovým dotykom zistili, že tento zážitok sa zníži alebo dokonca zmizne, ak jednoducho zmenia polohu.

„Fantómové vnemy boli častejšie, keď sa poloha ruky účastníkov zhodovala s rukou na videu,“ vysvetlil Medina, ktorý bol vedúcim výskumníkom štúdie. ,,Naše zistenia naznačujú, že mozog porovnáva ruku vo videu s ich vlastnou rukou, ako keby sa pýtal. Mohla by to byť moja ruka?”

Pre Salinasa bolo kľúčom naučiť sa presmerovať svoju pozornosť preč od emócií ľudí okolo neho. Zamerať sa namiesto toho na úlohu, ktorú máme pred sebou, alebo na fyzický predmet, alebo možno na najpokojnejšiu osobu v miestnosti. „Keď som dokázal využiť túto vlastnosť, cítil som, že mi to pomohlo stať sa lepším lekárom,“ uviedol pre BBC. A samozrejme, vždy je tu možnosť, že by sa vám skutočne páčilo byť synestétom.

„Keď vidím, ako sa ľudia objímajú, mám pocit, že moje telo sa objíma. Je to dobrý pocit pre nich, ale aj pre mňa.”

Zdroj
Zdroj foto: www.unsplash.com

Zdieľať článok

Back to Blog