Narodeninová oslava bezdomovca pre jeho psa zahreje srdcia mnohých

Back to Blog

Narodeninová oslava bezdomovca pre jeho psa zahreje srdcia mnohých

Žiadne narodeniny nie sú kompletné bez narodeninovej torty so sviečkou navrchu. Čo si na svoje narodeniny prajete vy? Možno nové auto alebo luxusnú dovolenku, či svetový mier, alebo nekonečné množstvo peňazí?

My však vieme, čo si prial jeden muž, pretože jeho sen sa splnil takmer hneď po sfúknutí sviečok.

Na video natočili bezdomovca, ktorý usporiadal pokornú narodeninovú oslavu pre svojich dvoch psov, zaspieval im „Happy Birthday“, objal ich a pohostil ich tortou, pričom sedel na schodoch vo verejnom parku a nemal žiadny iný úkryt. To sa však čoskoro zmenilo.

Jeden večer, sa muž prechádzal parkom v meste Bucaramanga v Kolumbii a videl bezdomovca, ktorý usporiadal niečo ako narodeninovú oslavu pre svojich psích miláčikov. Muž menom Choco sedel na schodoch vedľa svojich spoločníkov Shaggyho a Neny. Oslavovali narodeniny šteniatka Shaggyho. Choco kúpil tortu a sviečky a samozrejme im nezabudol zaspievať „Happy Birthday“.

Počas pesničky Choco zapálil dve sviečky, láskyplne hladkal a tlieskala svojim dvom chlpatým kamarátom. Choco nakoniec vybral malý plastový nôž a nakrájal tortu. Muž sledoval oslávenca, ako si pochutnávajú na torte.

Po skončení videa osoba, ktorá natáčala, oslovila Choca, aby sa spýtala na jeho život a ponúkla mu pomoc. Ukázalo sa, že Choco strávil posledných niekoľko rokov životom na ulici po úteku z násilného domova. Napriek ťažkostiam sa uistil, že o Shaggyho a Nenu bolo vždy postarané.

Po zverejnení, sa video stalo rýchlo virálnym a získalo viac ako 440 000 zobrazení. Veľa ľudí sa rozhodlo pomôcť Chocovi a jeho dvom chlpáčom. Park, kde sa oslava konala, sa stala miestom stretávania ďalších milovníkov zvierat, ktorí darovali jedlo a ďalšie potreby pre Choca a jeho psíkov. Niekto obdaroval Choca telefónom a on si mohol založiť účet na Instagrame, ktorý má teraz viac ako 180 000 sledovateľov. V jednom príspevku sa vyjadril o svojom živote a uviedol, že je pôvodom z obce El Peñón.

Podelil sa aj o svoj sen venovať sa hudbe a otvoriť si útulok pre zvieratá. Choco predáva niekoľko tričiek a tiež venuje určité percento zo zisku na zastavenie týrania zvierat. Zaujímavosťou je, prečo sa ľudia bez domova starajú o zvieratá, keď majú dosť problémov, aby sa postarali o seba.

Smutnou pravdou je, že nikto neskončí bez domova bez príčiny. Násilie v rodine, nedostatok dostupného bývania, problémy s fyzickým a/alebo duševným zdravím, nezamestnanosť alebo strata zamestnania a užívanie drog a alkoholu sú niektoré z najčastejších dôvodov, prečo sa ľudia stávajú bezdomovcami.

Fred Victor, charitatívna organizácia sociálnych služieb, poukazuje na skutočnosť, že život na ulici môže byť veľmi dehumanizujúca existencia, v ktorej sa „ľudia správajú, akoby ste boli neviditeľní, alebo ešte horšie, chcú, aby ste sa stali neviditeľnými“. Izolácia, strach a neustála neistota sú faktory, ktoré by ovplyvnili stav každého človeka a mať domáce zviera, môže znamenať veľký rozdiel v porovnaní s tými, ktorí nemajú nič.

Mnohé štúdie ukázali, že mať domáceho maznáčika znižuje užívanie drog a alkoholu a obmedzuje rizikové správanie v strachu zo straty zvieracieho spoločníka. Máme pred sebou dlhú cestu, pokiaľ ide o vyriešenie alebo aspoň zlepšenie problému, no začína sa tým, ako vnímame bezdomovectvo.

Zdroj
Zdroj foto: joseluis.matos.7906

Zdieľať článok

Back to Blog