Môže byť vegánska strava pre psov zdravšou voľbou? Toto je odpoveď

Back to Blog

Môže byť vegánska strava pre psov zdravšou voľbou? Toto je odpoveď

vianocna zlava na lalala.sk

Podľa nového výskumu, vegánske jedlo môže byť pre psov potenciálne zdravšie a menej nebezpečné ako mäsová strava.

Štúdia sa zamerala na súvislosť medzi stravou psov a zdravotnými výsledkami, a dospela k záveru, že nutrične zdravé vegánske jedlo bolo spojené s lepším celkovým zdravím.

Štúdia, ktorá určite vyvolala diskusiu a bola publikovaná v časopise PLOS ONE, skúmala účinky vegánskej stravy, surového mäsa a tradičnej mäsovej stravy „krmív pre psov“ na zdravie psov. Z 2 536 účastníkov tvorili vegánski psi 13%, zatiaľ čo 33% psíkov preferovalo surové mäso a 54% tradičné spracované mäso.

Zozbierané údaje týkajúce sa zdravia psov zahŕňalo počet návštev veterinárnej ordinácie, aké lieky užívali a známe zdravotné poruchy. Vedci potom vykonali štatistickú analýzu výsledkov prieskumu. V skutočnosti sa zistilo, že surové mäso je pre psov zdravšie ako vegánska strava, no výskumníci sa domnievajú, že k tomuto výsledku prispieva niekoľko faktorov. Ich dôvody boli:

  • Psy so surovou mäsovou stravou boli výrazne mladšie ako tie na vegánskej strave, takže je pravdepodobnejšie, že budú v dobrom zdravotnom stave
  • Psy na strave zo surového mäsa mali tiež menšiu pravdepodobnosť návštevy veterinárnej ordinácie, čo by mohlo byť indikátorom lepšieho zdravia alebo toho, že neboli zistené žiadne zdravotné problémy.

Klimatické zmeny, životné prostredie a dobré životné podmienky zvierat používaných na výrobu krmiva pre psov zaznamenali v posledných rokoch prudký nárast záujmu o vegánsku stravu pre domáce zvieratá. Zatiaľ čo výsledky tejto štúdie sú korelačné, a preto nemôžu načrtnúť príčinnú súvislosť medzi vegánskou stravou a lepším zdravím, je možné, že robustná vegánska strava by mohla mať určité výhody.

„V súlade s tým, keď zvažujeme zdravotné výsledky v spojení s diétnymi rizikami, súhrnné dôkazy z našej štúdie a iných v tejto oblasti naznačujú, že najzdravšia a najmenej nebezpečná diéta pre psov spomedzi konvenčných surových mäsových sú vegánske diéty.“

Aj keď označenie vegán prestavuje „najzdravšie“ a „najmenej nebezpečné“ krmivo pre psov, autori zdôrazňujú, že ak má byť každá strava pre psov zdravá, musí zodpovedať účelu. ,,Bez ohľadu na použité zložky, strava by mala byť vždy zostavená tak, aby bola nutrične kompletná a vyvážená, bez ktorej možno v konečnom dôsledku očakávať nepriaznivé účinky na zdravie.”

Čo by na tento nápad povedal váš pes?

Zdroj
Zdroj foto: www.unsplash.com

Zdieľať článok

Back to Blog