Ako zistiť, či ste vo vzťahu šťastný? Pozrite si tieto body a budete to vedieť aj vy

Back to Blog

Ako zistiť, či ste vo vzťahu šťastný? Pozrite si tieto body a budete to vedieť aj vy

Zatiaľ čo niektorí by si mysleli, že pravidelné hádky sú škodlivé, iní majú veľkú radosť z rozdielnosti názorov. Podľa psychologického výskumu však existuje niekoľko druhov správania, ktoré spadajú do 2 kategórií nezdravých vzťahov.

Ku ktorému typu páru, patríte s partnerom vy?

1. Vyhýbate sa konfliktom

Ak vy a váš partner robíte všetko pre to, aby boli veci dokonale stabilné, potom ste pár, ktorý sa vyhýba konfliktom. Obaja máte svoje osobné záujmy, takže každý z vás verí, že vzťah je „dosť stabilný“. Preto sa vyhýbate tomu, aby ste vyjadrili, čo vo vzťahu skutočne potrebujete.

Ľudia v tomto type vzťahu nehľadajú veci osobnej výhody, ale zameriavajú sa skôr na oblasti zhody. Snažte sa však príliš nevyhýbať konfliktom, pretože existuje šanca, že váš partner začne vyhľadávať pozornosť, čo pravdepodobne povedie k nevere.

2. Prchavé páry

Váš vzťah môže byť pre vás mimoriadne vášnivý a emotívny, a v tomto prípade patríte do kategórie prchavých párov. Podeliť sa o svoj názor s partnerom je jednoduché, pretože to robíte s rešpektom, humorom, integritou a dobrou vôľou. Váš vzťah je založený na komunikácii, empatii, smiechu a úprimnosti.

3. Stabilné páry

Ak vždy tvrdo pracujete na tom, aby ste si navzájom porozumeli, potom ste stabilným párom. Svoje problémy konfrontujete jemným, pokojným spôsobom a čo je najdôležitejšie, váš vzťah sa vyznačuje podporou a súcitom. Zvyčajne sa ospravedlňujete svojmu partnerovi slovami ako. „Je mi ľúto, že sa tak cítiš“, pretože chápete, čo je kompromis.

Patríte do 3 kategórií šťastných párov ako medzičlánok medzi vyhýbajúcimi sa konfliktom a nestálymi pármi. Ani príliš emocionálny, ani príliš chladný.

4. Nepriateľské páry

Nachádza sa vo vašom vzťahu vysoká úroveň obrany s množstvom kritiky? Máte pocit, že vášho partnera zaujíma iba jeho vlastný pocit, že má pravdu? Ak je to tak, spadáte do kategórie prvého dysfunkčného párového štýlu známeho ako nepriateľské páry. Žiaľ, konflikty nepredstavujú spôsob, ako vyriešiť problémy. Medzi partnermi neexistuje žiadna podpora alebo porozumenie z vlastného pohľadu.

Môžete si tiež všimnúť, že často používate výrazy „ty vždy“ a „ty nikdy“. Podľa výskumu má tento typ páru tendenciu zotrvávať spolu v nešťastnom zväzku.

5. Nepriateľsky odlúčené páry

Vo vašom vzťahu existujú nepriateľské pocity a správanie, ako je kritika, pohŕdanie, či defenzíva, ale s dodatočnou ochotou tráviť čas osamote. Máte pocit, že nie je o čo bojovať, pretože dôvera vo vzťahu už bola narušená.

Ako už bolo spomenuté vyššie, ľudia v tomto type vzťahu sú k sebe dosť nepriateľskí, rovnako ako typ nepriateľského páru, ale rozdiel je v tom, že tieto vzťahy sa končia rozvodom, či rozchodom. Emocionálne zneužívanie je v týchto pároch pravidelné, pretože vy dvaja bojujete, až kým nie ste úplne vyčerpaní.

Zdroj
Zdroj foto: www.unsplash.com

Zdieľať článok

Back to Blog