7 zaručených krokov, ako prežiť každý rozchod. Bod číslo 7 je veľmi dôležitý

Back to Blog

7 zaručených krokov, ako prežiť každý rozchod. Bod číslo 7 je veľmi dôležitý

Väčšina ľudí už niekedy zažila koniec romantického vzťahu. A takmer nikdy to nie je ľahké. V skutočnosti to môže byť dosť ťažké a bolestivé.

Prečítajte si pár rád od psychológov a zistite, čo vám môže pomôcť prežiť rozchod a vyliečiť zlomené srdce. Radi by sme sa s vami podelili o odporúčania odborníkov.

1. Priznajte si skutočnosť, že sa rozchádzate a akceptujte koniec vzťahu

Ukončenie vzťahu sa často deje v 5 fázach: popieranie, hnev, vyjednávanie, depresia a prijatie.

Prvým štádiom je popieranie, a preto si rozchod odmietame pripustiť a stále máme ilúzie, že veci sa môžu vrátiť do starých koľají a vzťah môže byť taký, ako predtým.

Je dôležité nezaseknúť sa v tejto fáze a úprimne priznať, že vzťah sa skončil:

  • Priznajte si, že vzťahu je koniec a už to nikdy nebude ako predtým.
  • Ak je to možné, prestaňte s bývalým partnerom komunikovať. Ak nie, snažte sa komunikáciu minimalizovať.
  • Nehľadajte výhovorky na stretnutie, ani mu nevolajte, aby ste mu zablahoželali k sviatku.
  • Odhláste sa od svojho ex na sociálnych sieťach. Odolajte pokušeniu sledovať jeho život. Rozišli ste sa s ním.

2. Prijmite fakt, že zodpovednosť za ukončenie vzťahu nie je úplne na vás

Fáza vyjednávania vás môže postrčiť k hľadaniu akéhokoľvek spôsobu návratu do vzťahu. Môžete napríklad začať sľubovať, že sa zmeníte a že všetko napravíte.

Keď si sľúbite, že všetky tieto problémy medzi vami a partnerom vyriešite, všetku zodpovednosť za obnovenie a podporu vzťahu kladiete na seba. Vyjednávanie vás môže rozptýliť len na krátky čas a dá vám ilúziu kontroly nad vzťahom, posilní vieru, že ho môžete zachrániť tým, že niečo urobíte.

V tejto fáze neignorujte skutočnosť, že za vzťah a jeho koniec ste zodpovední obaja. Nemôžete za to prevziať všetku zodpovednosť.

3. Skúste oželieť tento vzťah

Smútok je prirodzenou súčasťou života. Je normálne byť smutný, keď sa lúčite s niekým, koho milujete. Cesta, ktorou ste spolu prešli, a spomienky na spoločne strávený čas sú dôležité. Až keď toto všetko príjmete, môžete ísť ďalej.

Nikto nemá rád negatívne pocity, ale je dôležité ich mať. Ak ignorujete negatívne pocity a predstierate, že neexistujú, len to spomalí proces hojenia.

4. Opýtajte sa sami seba. ,,Ktoré vlastnosti tejto osoby ešte potrebujem?”

,,Čo presne som stratila?” Keď sa nad tým zamyslíme, máme šancu pochopiť, ktoré z našich potrieb náš partner uspokojil. Možno to bola emocionálna podpora, ktorú ste potrebovali, zbožňovanie, starostlivosť, psychologická alebo finančná stabilita, či každodenné veci. Zamyslite sa nad tým, ktoré z týchto potrieb dokážete uspokojiť sami a s ktorými potrebujete, aby vám pomáhali iní ľudia.

Napríklad, ak ste potrebovali emocionálnu podporu svojho bývalého a teraz potrebujete ďalšiu pomoc kvôli rozchodu. V tomto prípade sa obklopte priateľmi, ktorí vás môžu podporiť. Priatelia budú stáť pri vás, keď sa budete potrebovať vyrozprávať, rozveselia vás, alebo vám ponúknu pohľad na situáciu z iného uhla.

5. Zložte si ružové okuliare, keď myslíte na svojho bývalého

Zamyslite sa nad tým, kedy vás váš bývalý urazil alebo sklamal, alebo si pripomeňte nejaké iné negatívne veci na ňom. Môžete si tiež napísať zoznam jeho vlastností alebo činov, ktoré vám vadili. Pomôže vám to uvedomiť si, že táto osoba nebola dokonalá. Niekedy vidíme našich bývalých cez ružové okuliare, ktoré nám nedovolia ísť ďalej.

6. Spomeňte si, ako ste tieto situácie riešili v minulosti

Ak si myslíte, že sa zo svojho smútku nikdy nedostanete, možno bude užitočné pripomenúť si vaše predchádzajúce rozchody. Možno ste už mali podobné pocity, aj keď to bol len nejaký školský románik.

Spomeňte si, aké silné boli v tom čase vaše pocity a uvedomte si, že aj napriek tomu, sa vám podarilo stretnúť niekoho, vďaka čomu ste zabudli na všetkých, s ktorými ste kedy v minulosti chodili. Tieto myšlienky môžu byť liečivé, môžu vám pomôcť vidieť veci z inej perspektívy a rozpamätáte si, že už máte skúsenosti s riešením rozchodov.

7. Znovu objavte samú seba

Ak ste váš voľný čas trávili hlavne s vaším bývalým, teraz je čas znovu objaviť, aká ste v skutočnosti. Zistite, kto ste mimo vzťahu. Neponáhľajte sa vyplniť prázdnotu, ktorú máte, skokom do nového vzťahu. Robiť to, keď nerozumiete tomu, čo chcete a aký ste, je veľká chyba a cesta k novej bolesti.

Zdroj
Zdroj foto: www.unsplash.com

Zdieľať článok

Back to Blog