Štúdia zistila, že deti, ktoré sa často hrajú so svojimi otcami, sa učia rýchlejšie

Back to Blog

Štúdia zistila, že deti, ktoré sa často hrajú so svojimi otcami, sa učia rýchlejšie

Je dokázané, že v prvých 4 mesiacoch rodičovstva zaznamenali otcovia rast v častiach mozgu zapojených do rodičovskej motivácie. Zmena nastáva u oteckov aj bábätiek, ktoré sa vďaka otcovej prítomnosti a hravosti učia zvládať emócie. A ako sa ukázalo, učia sa zručnosti.

Radi by sme vás previedli štúdiou, ktorá nám umožnila dať všetkým otcom na svete ocenenie, ktoré si zaslúžia.

Prvé mesiace sú veľmi dôležité

Od prvých týždňov sa deti začínajú učiť myslieť, predstavovať si a spoznávať veci okolo nich. Proces učenia sa nazýva kognitívny vývoj a deje sa priamo pred vašimi očami. Otec výrazne prispieva k tomuto procesu a najlepší spôsob, ako pomôcť, je zapojiť sa od začiatku.

Vo veku 2 rokov boli deti testované tak, aby sa zistilo, či rozpoznávajú farby a tvary

Štúdiu vykonal tím z Imperial College London, King’s College London a Oxford University. Výskumníci natočili video otcov, ktorí sa hrali so svojimi 3-mesačnými bábätkami 3 minúty na podložke na podlahe, bez hračiek, a znova ich natočili počas čítania kníh, keď dieťa dovŕšilo 2 roky.

Všimli si, že deti, ktoré zažili silný vzťah so svojimi otcami vo veku 3 mesiacov, boli schopné dosiahnuť dobré skóre v testoch vo veku 2 rokov, napríklad v rozpoznávaní tvarov a farieb. V porovnaní s bábätkami, ktoré zažili minimálnu pozornosť od svojich otcov.

Aktivity na čítanie sú skvelé pre batoľatá

Okrem primárnych výsledkov a diskusií bolo uvedené, že čitateľské aktivity sú prospešné pre pozornosť, riešenie problémov a jazyk. Preto otcovia, ktorí si našli čas na to, aby čítali svojim deťom už od útleho veku, pokojným a citlivým spôsobom, prispeli k ich kognitívnemu rozvoju.

Interakcia otca s jeho dieťaťom môže tiež ovplyvniť sociálne správanie dieťaťa

Vďaka tejto štúdii sme zistili, že sociálne správanie dieťaťa je ovplyvnené interakciou otca a dieťaťa. Ak chcete byť prítomní v živote svojho dieťaťa, možno hranie na dvore alebo doma, môže pomôcť vášmu dieťaťu komunikovať s vonkajším svetom a stať sa aktívnejším.

Veríte, že kognitívne správanie detí je ovplyvnené ich vzťahom s otcom? Alebo si myslíte, že interakcie medzi matkou a dieťaťom sú najdôležitejšou súčasťou raného vývoja?

Zdroj
Zdroj foto: www.unsplash.com

Zdieľať článok

Back to Blog