10 vecí, o ktorých si myslíme, že z nás robia dobrých rodičov, no v skutočnosti tým ubližujeme našim deťom

Back to Blog

10 vecí, o ktorých si myslíme, že z nás robia dobrých rodičov, no v skutočnosti tým ubližujeme našim deťom

vianocna zlava na lalala.sk

Byť rodičom je niečo, čo sa naučíte od chvíle, keď držíte svoje dieťa v náručí, no bohužiaľ neexistuje žiadna kniha, ktorá by vysvetlila, ako byť správnym rodičom. V tomto dobrodružstve učenia môžu byť postoje a veci, ktoré ako rodičia robíme, o ktorých si myslíme, že sú pre naše deti prospešné, no v skutočnosti majú negatívny dopad.

Zisťovali sme, ktoré veci rodičia bežne robia, keď si myslia, že pomáhajú svojim deťom, hoci skutočnosť je iná.

1. Robiť všetko pre nich

Mnohí rodičia možno nechcú svoje deti zaťažovať „dospeláckymi prácami“, ale je potrebné ich učiť už od malička, aby sme im pomohli rozvíjať zručnosti, ktoré im umožnia neskôr sa osamostatniť. Napríklad vykonávanie domácich prác im dáva pocit zodpovednosti a buduje ich sebadôveru, pretože môžu vidieť, že ich prínos je pre ich rodinu cenný.

2. Odloženie manželstva na druhú koľaj

Keď dieťa príde domov, páry sa môžu rozlúčiť s tým, že budú celé hodiny oddychovať na gauči. Ale starostlivosť o deti v akomkoľvek veku nie je ospravedlnením pre odsunutie manželstva na druhú koľaj. Psychológ radí, aby bol spánok prioritou. Pomáha tiež udržiavať šťastný vzťah a poďakovať jeden druhému aj za maličkosti. Nájsť si a mať spoločnú záľubu, čas porozprávať sa a posťažovať si, čo sa deje a čo cítite.

3. Nútiť ich jesť

Samozrejme, všetci rodičia chcú, aby ich deti jedli zdravo, ale zelenina a ovocie nie sú v očiach detí práve najatraktívnejšie a nútiť ich do jedla spôsobí len ďalšie odmietanie. Špecialisti odporučili spríjemniť jedlá, ktoré deťom nechutia. Pestovanie zeleniny v záhrade alebo v kuchyni ich povzbudí, aby vyskúšali niečo nové.

Ďalej by dospelí nemali svojimi rečami znevažovať iné jedlá, pretože deti všetko veľmi pozorne vnímajú. Maličké deti je dobré povzbudzovať, aby skúšali nové veci, hlavne v strave. Čím viac budú v detstve skúšať, tým menej budú mať problém pri dospievaní skúšať nové jedlá.

4. Oceniť talent viac ako snahu

Povedať dieťaťu, že je v určitej veci génius, že má talent alebo prirodzený dar, ho určite motivuje a pomôže mu dosiahnuť úspech. Ale rovnako, povzbudzovanie ich „talentu“ a nie to, čo urobili, aby ho dosiahli, by mohlo viesť k narcizmu a tiež poškodiť ich sebaúctu.

Odborníci radia zablahoželať deťom za ich úsilie pri dosahovaní toho, čo si predsavzali, pretože to normalizuje tvrdú prácu. Je tiež dobré oslavovať chyby, ktoré urobili pri učení, pretože im to pomôže zvládnuť ťažké úlohy a posunúť sa vpred aj napriek neúspechom.

5. Riešenie všetkých problémov v ich živote

Každý rodič chce, aby jeho dieťa žilo šťastne bez akýchkoľvek starostí, no všetci občas prežívame ťažké časy. Vyhýbanie sa negatívnym skúsenostiam riešením ich problémov za nich nebude pre ich život prospešné.

Najlepšia vec, ktorú môžete urobiť, je naučiť ich, aby svoje neúspechy riešili samy, a tak sa stanú sebavedomejšími a nezávislejšími. Nebudú frustrovaní z ťažkostí, ktoré im prídu do cesty, a budú mať nástroje na ich tvorivé a vytrvalé riešenie.

6. Plánovanie množstva aktivít

Je normálne, že chceme dať našim deťom možnosť vyskúšať si športové a kultúrne aktivity na rozvoj ich talentu, ale nie je dobré, keď im to zaberá väčšinu života mimo školy. Deti s nabitým programom môžu byť ohromené tým, čo od nich očakávajú dospelí počas dňa, a to môže viesť k náladovosti, podráždenosti, skľúčenosti, hnevu, bolestiam žalúdka, bolestiam hlavy a dokonca k rebélii.

Navyše deti potrebujú mať voľný čas, aby nič nerobili a boli len deťmi. Napríklad hraním sa s ostatnými rozvíjajú svoju kreativitu a sociálne zručnosti, čo tiež podporuje kognitívny, fyzický a emocionálny rozvoj.

7. Nútiť ich k socializácii

Spoločenský život je dôležitou súčasťou rastu a budúceho života dieťaťa, no pre niektorých nie je ľahké nájsť si priateľov, pretože každý si rozvíja svoju schopnosť socializovať sa vlastným tempom. Nútiť ich, aby sa stýkali s ľuďmi, nie je riešením, pretože podľa psychológa „môže vyvolať odrazový efekt, ktorý spôsobí, že sa izolujú alebo sa vzbúria proti skutočnosti, že majú vzťah k druhým“.

Čo musíme urobiť, je motivovať ich a poskytnúť im prostriedky na to, aby sa naučili socializovať, umiestniť ich do prostredí, situácií a okolností, ktoré uľahčujú interakciu s inými deťmi, aby sa mohli učiť a precvičovať svoje sociálne zručnosti.

8. Obávať sa nechať ich samých

Byť neustále so svojím dieťaťom vám môže dať istotu, že je chránené, no aj keď môže byť prestrihnutie šnúry náročné, je tiež dobré, keď trávi čas osamote.

Keď sa dieťa hrá osamote, učí sa dôležitým životným hodnotám, ako je samozábava a to, že sa nemusí spoliehať na ostatných, aby bolo šťastné, stáva sa sociálne nezávislým, t. j. nepotrebuje byť obklopené ľuďmi a cíti sa bezpečne osamote. To tiež prináša pocit pokoja a sebakontroly a niečo veľmi dôležité: umožňuje si rodičom na chvíľu vydýchnuť!

9. Zbytočné míňanie peňazí

Chcieť, aby deti mali to najlepšie oblečenie, najlepšie hračky a tie najlepšie veci, ktoré potrebujú, môže mať vplyv nielen na rodinný rozpočet, ale môže byť aj zlým príkladom v používaní peňazí. Najlepšie urobíte, ak ich poučíte o dôležitosti peňazí. Jeden odborník hovorí, že by sme to mali urobiť pred dosiahnutím veku 7 rokov, pričom by sme im mali vysvetliť, čo má akú hodnotu.

Je dobré im vštepiť aj to, aké dôležité je mať rozpočet a že šetrenie je efektívne pri budúcich nákupoch. Môžete im dokonca poskytnúť ich vlastné peniaze prostredníctvom ich úsilia, napríklad dať im odmenu za domáce práce.

10. Porovnávanie s inými deťmi

Je normálne, že jedno dieťa má schopnosti, ktoré iné nemá, pretože každý sme iný! Ale porovnávanie medzi deťmi a povzbudzovanie ich, aby boli ako ostatné, prináša viac škody ako úžitku.

Môže to viesť k závisti, žiarlivosti a rivalite, najmä ak sa to týka súrodencov. Poškodzuje to aj ich sebaúctu, keďže im ukazujeme, že nemajú určité vlastnosti, ktoré by sme chceli, aby mali, a nezdôrazňujeme tie dobré, ktoré už majú, čím sa cítia neistí a menej milovaní. Aby ste ich povzbudili, mali by ste ich podporiť vo veciach, ktoré ich bavia a napĺňajú.

Zdroj
Zdroj foto: www.unsplash.com

Zdieľať článok

Back to Blog