5 tipov, ako si vážiť materstvo – aj v ťažkých dňoch – Toto by si mala prečítať každá mamička

Back to Blog

5 tipov, ako si vážiť materstvo – aj v ťažkých dňoch – Toto by si mala prečítať každá mamička

Niektoré dni mám slzy radosti v očiach, keď sledujem, ako sa moje deti spolu šťastne hrajú. Snažím sa zapamätať si ich malé tváričky v nádeji, že si zapamätám ten pocit, keď som si vážila tento čas v mojom živote. Iné dni ma vyčerpáva neporiadok, hádky a neustála práca, ktorú si vyžaduje byť matkou. Materstvo je ľahké si vážiť v dobrých dňoch, ale čo dni, keď sa cítite vyčerpaná?

Je ťažké užívať si dni, keď všetko a všetci súčasne vyžadujú našu pozornosť, ale je to možné. Toto sú moje obľúbené spôsoby, ako si vážiť materstvo každý jeden deň – dokonca aj keď máte ťažké dni.

Neviažte sa na svoj zoznam úloh

Toto je môj najväčší problém ako mamy. Robím si zoznamy, plánujem si úlohy a vždy mám pocit, že v niečom zaostávam. Práčka ide každý týždeň, riady sa umývajú v neštandardných časoch a nikdy nestihnem všetko upratať. O tomto predsa život nie je. Ako mamy sa musíme naučiť vyvážiť náš neustále rastúci zoznam úloh a skutočne si užiť dni. Daj na moju radu a vyber si zo zoznamu iba tú najdôležitejšiu úlohu, ktorú chceš v daný deň urobiť. Nedrž sa celého zoznamu. Ak to znamená, že opustíte dom v katastrofálnom stave a oddýchnete si, urobte to. Ak to znamená, že tento týždeň vynecháte cvičenie a pozriete si rodinný film, smelo do toho. Nikdy nebudete ľutovať, že trávite viac času so svojimi deťmi. Byť zviazaná dlhým zoznamom úloh je spoľahlivý spôsob, ako sa cítiť totálne vyčerpaná.

Začnite si písať denník

Keď boli moje deti malé, založila som si denník, v ktorom som dokumentovala vtipné veci, ktoré nám deti hovoria. Za mesiac napíšem desiatky vecí a je to najlepší spôsob, ako sa rozveseliť na konci náročného dňa. Spísanie týchto vecí a ich následné čítanie mi vždy vyčarí úsmev na tvári.

Nekomplikujte si starostlivosť o seba

Myslím, že ako mamy si starostlivosť o seba často predstavujeme ako nejaké útočisko v kúpeľoch, ale nemusí to byť až také komplikované. Moja starostlivosť o seba často predstavuje bublinkový kúpeľ, alebo čas strávený v posteli osamote čítaním. Všetko, čo necháva môjho ducha v pokoji je mojou verziou starostlivosti o seba. Aj keď je to len pár minút ticha večer, urobte zo starostlivosť o seba prioritu. Uvarte si čaj, prečítajte si knihu alebo pozerajte film, keď sú deti v posteli. Je oveľa jednoduchšie užiť si byť mamou, ak si občas nájdeš čas aj sama pre seba.

Trávte kvalitný čas so svojimi deťmi každý deň

Toto je ďalšia vec, ktorú my rodičia zvykneme príliš komplikovať. Nemusíte ísť do múzea alebo parku zakaždým, keď chceme so svojimi deťmi tráviť viac spoločných chvíľ.  Sadnite si a zahrajte si karty, prečítajte si spolu knihu alebo zostaňte hore a pozerajte film. Cítia sa tak výnimočne, keď sedíme a hráme sa s Lego alebo ich sledujem, ako hrajú svoju najnovšiu videohru. Spojenie nemusí byť luxusné, musí ísť len o to, aby sme našim deťom poskytli vzácny kvalitný čas, po ktorom túžia. Sľubujem, že sa vďaka tomu budete vy aj vaše dieťa cítiť lepšie aj v ťažkých dňoch.

Naučte sa smiať v ťažkých dňoch

Niekedy jediný spôsob, ako odľahčiť naše skúšky, je naučiť sa smiať sa na nich. Keď sa riad kopí, telefón zvoní, sušička je pokazená a vy ste sa dva dni nesprchovali, namiesto toho, aby ste prešli do panického režimu, sa len zasmejte nad chaosom. Smejte sa na neporiadku, smejte sa na katastrofe pred vami, smejte sa na sebe, keď sa vám nič nedarí. Všetky tvrdo pracujeme na tom, aby sme uspeli ako matky, ale kto hovorí, že úspech dosiahnete len vtedy, ak všetko ide dobre? Po prvé, ja sa cítim úspešnejšie, keď vynaložím úsilie, aby som si užila materstvo, namiesto toho, aby som splnila všetky domáce práce a termíny v daný deň.

Tajomstvo je jednoduché. Na čo sa viac zameriate, vyhráva. Ak sa sústredíte na dobré časti dňa, pôjdete spať s úsmevom, ale ak sa zameriate na zlyhania, nikdy sa nenaučíte skutočne si vážiť svoje dni. Vyberte si preto radosť.

Zdroj
Zdroj foto: www.unsplash.com

Zdieľať článok

Back to Blog