Prečo moderní rodičia už neveria v odmeny a tresty? Toto je dôvod

Back to Blog

Prečo moderní rodičia už neveria v odmeny a tresty? Toto je dôvod

Rodičovstvo nebolo nikdy ľahké. Na výchovu detí v minulosti, ani teraz neexistovali žiadne magické vzorce. Rodičia každý deň čelia nepredstaviteľným výzvam.

Keď sa dieťa vymkne kontrole, dospelí sú nútení konať, ale veľakrát nevedia, čo majú robiť. Odborníci však tvrdia, že je škodlivé vychovávať svoje deti pomocou trestov a odmien.

Odmeny a tresty už nie sú v móde

Staré dobré „zjedz všetku zeleninu, inak nedostaneš dezert“ bolo niekedy bežným pravidlom vo všetkých domácnostiach, ešte pred pár desaťročiami. Na prvý pohľad sa odmeny a tresty javia ako 2 úplne odlišné koncepty, ale v skutočnosti ide o 2 strany tej istej mince.

Oba sú len vonkajším impulzom, ktorý sa zameriava na správanie dieťaťa a má tendenciu mať okamžitý účinok, v ktorom väčšina ľudí vidí iba výsledok bez toho, aby si uvedomili dlhodobý negatívny vplyv na rozvoj osobnosti.

Našťastie podľa štúdie, aj keď bol takýto manipulatívny prístup k deťom skutočne normou po dlhú dobu, informovanosť o vzdelávaní malých detí sa za tie roky zvyšovala veľmi pomaly. Rodičia v dnešnej dobe nepoužívajú tieto druhy techník na výchovu svojich detí.

Vedľajšie účinky, ktoré žiadny rodič nechce

Doktorka Angela Nakabová, špecialistka na pediatriu a dospievanie, a členka Argentínskej spoločnosti pre pediatriu (SAP), v štúdii uviedla, že osobnosť dieťaťa sa formuje prostredníctvom väzby s rodičmi a okolím.

Trest nie je ideálny ako spôsob výchovy, pretože namiesto správneho riešenia problematických situácií sa u detí posilňuje myšlienka podmanenia, čo spôsobuje:

  • Zlé správanie sa nemení.
  • Dieťa zažíva úzkosť z toho, že nevie, čo je zle.
  • Generujú sa problémy s nízkym sebavedomím.
  • Posilňujú sa negatívne myšlienky namiesto pozitívnych.
  • Vo vzťahu medzi deťmi a rodičmi dochádza k erózii.

Pozitívne vzdelávanie ako základ všetkého

Pozitívne vzdelávanie kladie dôraz na pozitívne emócie. To znamená, že sa zameriava na praktické charakterové vlastnosti a personalizovanú motiváciu na podporu učenia.

Pozerať sa iba na „ocenenia“, ktoré pochádzajú z dosiahnutia niečoho dobrého, nie je najlepšie. Pozitívna výchova má namiesto toho dieťaťu ukázať, že láska, ktorú k nemu máte, je bezpodmienečná.

Ukázať svoje pocity a nechať dieťa vyjadriť svoje vlastné pocity je preto zdravým prejavom náklonnosti. Frázy ako „som veľmi šťastný z toho, čo si dokázal“ alebo „je skvelé, že si to dokázal“ sú viac motivujúce než materiálne odmeny.

Výhody vzdelávania bez trestov alebo odmien

Podľa 5 pilierov pozitívnej výchovy majú deti, ktoré nie sú za svoje správanie potrestané alebo odmeňované, väčšie výhody:

  • Učia sa rýchlejšie, pretože prostredníctvom pozitivity sa berie do úvahy aj to, čo si dieťa myslí, cíti a rozhoduje o sebe alebo o svojom svete.
  • Deti rozvíjajú väčšiu sebadôveru, ktorá im dodáva zdravší pocit sebavedomia.
  • Väčšia spokojnosť a vzrušenie vyplýva z dobrých skutkov.
  • Posilňuje sa zmysel pre spoluprácu.
  • Rozvíjajú sa základné sociálne zručnosti pre život.
  • Rodičia môžu mať zo svojho rodičovstva lepší pocit.

Ako sa zlepšuje vzťah rodič-dieťa

Pre rodičov je lepšie stanoviť pravidlá, ktoré vedú k hlbšej reflexii toho, prečo sa veci robia určitým spôsobom, než jednoducho trestať svoje deti za to, že ich neposlúchajú. To znamená, že namiesto toho, aby ste povedali. „Ak si neurobíte domácu úlohu, dnes večer nebudete hrať videohry,“ je lepšie ukázať deťom, prečo je štúdium príležitosťou naučiť sa nové užitočné veci.

Zdroj
Zdroj foto: www.unsplash.com

Zdieľať článok

Back to Blog