11 potravín, ktorým sa treba vyhnúť, ak chcete hladkú pokožku bez vrások

Back to Blog

11 potravín, ktorým sa treba vyhnúť, ak chcete hladkú pokožku bez vrások

vianocna zlava na lalala.sk

Niektoré z našich obľúbených rýchlych zdravých jedál, ako je napríklad smoothies, by mohli narušiť pružnosť našej pokožky a spôsobiť jej rýchlejšie starnutie. Je to kvôli veľkému množstvo cukru sodíka a iných látok, ktoré môžu mať negatívny vplyv na oslabenie kolagénu v pokožke.

Predstavujeme zoznam niektorých potravín, ktorým sa treba vyhnúť, ak si chcete udržať svoju pleť čo najmladšiu a bez toxínov.

1. Polievka v konzerve

Je to preto, lebo polievky z konzervy sú nabité sodíkom. Sodík absorbuje vodu v našom tele a zanecháva nás viac dehydratovaných ako predtým. V skutočnosti môže priemerná plechovka polievky obsahovať viac ako je odporúčaná denná dávka sodíka.

Pri konzumácii väčšieho množstva potravín s obsahom sodíka, sa budete cítiť dehydratovanejší. To môže mať vplyv na pokožku, pretože je suchšia a náchylnejšia na vrásky.

2. Ovocné smoothies

Napriek tomu, že to vyzerá ako zdravé občerstvenie, v skutočnosti je nabité cukrom! Konzumácia príliš veľkého množstva cukru súvisí aj so zdravím pokožky, pretože ovplyvňuje kolagén a štruktúru pokožky. Kolagén je dôležitý pre ochranu našej pokožky a jej udržanie, aby ostala pružná.

Popíjanie príliš veľkého množstva smoothies môže časom spôsobiť, že vaša pokožka nebude taká jemná, a to všetko kvôli ovocným cukrom.

3. Energetické nápoje

Aj keď tieto nápoje môžu byť veľmi užitočné pre niekoho, kto potrebuje dodatočne zvýšiť energiu, môžu skutočne poškodiť vašu pokožku. Je to cukrom a kofeínom, ktoré na pružnosť pokožky nepôsobia priaznivo.

Vysoké množstvo cukru môže ovplyvniť množstvo kolagénu v pokožke, zatiaľ čo kofeín dehydruje vás aj vašu pokožku.

4. Vyprážané jedlo

Sú nielen škodlivé pre naše zdravie, ale spôsobujú, že vyzeráme staršie. Je to preto, že jedlá, ktoré sú vyprážané, zvyšujú zápalové zlúčeniny v našom tele. To znamená, že dráždia naše telá zvnútra a môžu tiež spôsobiť zápaly na našej pokožke.

5. Rastlinný olej

Zníženie množstva rastlinného oleja, ktoré používame, môže našej pokožke pomôcť. Olej je plný trans-tukov, ktoré spôsobujú zápal. Naša pokožka je slabšia pri boji s UV lúčmi. To nám môže spôsobiť vrásky a starecké škvrny, pretože naša pokožka sa nedokáže správne chrániť.

6. Sušené ovocie

Toto chutné občerstvenie môže v skutočnosti viesť k zostarnutiu pokožky, pretože je plné síranov. Sírany sú dôležité pri konzervácií plodov, ale tiež zvyšujú hladinu voľných radikálov v tele. Tieto voľné radikály poškodzujú naše bunky, DNA a bielkoviny, čo vedie k predčasnému starnutiu vo forme vrások.

7. Ryžové chlebíčky

Občerstvenie, ktoré sa tvári ako zdravšia voľba, však má skutočne vysoký glykemický index. V zásade to znamená, že ich telo rozkladá rovnako ako cukry. Príliš veľa cukrov v tele znižuje náš kolagén a môže zvyšovať príznaky starnutia.

8. Margarín

Najprv sa myslelo, že je zdravšie ako maslo, ale v skutočnosti má v sebe škodlivé polynenasýtené tuky. Konzumácia nadmerného množstva margarínu môže byť pre vašu pokožku škodlivá. Zdravšou formou je margarín s nízkym obsahom nasýtených tukov a bez trans-tukov, pokiaľ ich konzumujete v malom množstve.

9. Cestoviny

Spracované sacharidy, ako sú cestoviny, biela ryža a chlieb, môžu byť pre vašu pokožku škodlivé. Všetky majú veľký vplyv na hladinu cukru v tele. To znamená, že vaša pokožka môže zostať menej pružná a matnejšia.

10. Agávový sirupwxO6l4J.jpg (640×426)

Táto medová alternatíva má v skutočnosti veľmi vysoký obsah fruktózy, ktorá spôsobuje tvorbu vrások. Súvisí s poškodením a zápalom buniek, ktoré vám môžu zanechať na pleti viac vrások a ďalších známok starnutia, napríklad starecké škvrny.

11. Ochutené jogurty

Tieto chutné malé dobroty nie sú také prospešné, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Je to tak preto, lebo vo vnútri týchto malých téglikov sa skrýva veľmi veľké množstvo cukru. Keď ich zjeme, tieto cukry zachytia a rozbijú aminokyseliny v kolagéne a elastíne. Toto poškodenie môže viesť k tomu, že naša pokožka začne predčasne starnúť.

Zdroj: www.brightside.me
Zdroj foto: www.pexels.com

Zdieľať článok

Back to Blog