10 dôvodov, prečo by ste mali jesť avokádo každý deň

Back to Blog

10 dôvodov, prečo by ste mali jesť avokádo každý deň

vianocna zlava na lalala.sk

Strava založená na zdravej výžive zahŕňa rôzne kombinácie zeleniny a ovocia, medzi ktoré často patrí aj avokádo.

Výhody konzumácie avokáda sú obrovské. Chutné ovocie pôsobí na telo pozitívnym spôsobom, dodáva mu vitamíny a živiny, ktoré potrebujeme.

Tu je 10 dôvodov, ktoré vás možno presvedčia o tom, aby ste avokádo jedli pravidelne.

1. Chudnutie

Krémové ovocie vám dáva pocit plného žalúdka až na 5 hodín. Preto je veľmi užitočné, ak sa snažíte schudnúť. Nedávna štúdia ukazuje, že iba 1/2 avokáda to zvládne. Avokádo vám zabráni v chuti na nezdravé jedlá.

2. Krvný tlak

Draslík v avokáde je vynikajúci na reguláciu krvného tlaku. To, čo draslík robí je, že vyplavuje prebytočný sodík z tela. Výsledkom je nižší krvný tlak, pretože napätie na stenách krvných ciev je nižšie.

3. Zdravé oči

Okrem toho je avokádo bohaté na luteín a zeaxantín. Tieto dve látky sú zdravé pre oči a kvalitu videnia. Zo všetkých rastlín sa tieto dve zložky nachádzajú iba v avokáde.

4. Hladina cholesterolu

Avokádo tiež pomáha pri regulácii hladiny cholesterolu v krvi. Štúdie preukázali, že avokádo znižuje LDL, alebo známy, tiež ako zlý cholesterol.

5. Prevencia cukrovky

Toto ovocie je veľmi dobré pre ľudí s diagnózou cukrovky. Výskumy ukazujú, že avokádo pomáha vyrovnávať hladinu glukózy.

6. Tehotenstvo

Avokádo je bohaté na vitamín B6, folát, vitamín C a draslík. Všetky sú mimoriadne užitočné pre tehotné ženy. Tie sú dobré a zdravé aj pre bábätko. Okrem toho znižujú rannú nevoľnosť.

7. Zdravé kosti

Nezabúdame ani na vitamín K. Avokádo je skvelým zdrojom vitamínu K. Tento vitamín spolu s vitamínom D a vápnikom sú mimoriadne prospešné pre kosti. Vitamín K napomáha vstrebávaniu vápnika.

8. Bohatý na živiny

Je veľmi ťažké poznať všetky vitamíny a ich zdroje. Preto je v tomto termíne dobré avokádo. Ovocie má viac ako 20 vitamínov a minerálov, a poskytuje denné odporúčané množstvá. Napríklad jedno avokádo obsahuje 25 % vitamínu C, 39 % vitamínu K, 30 % kyseliny listovej a 21 % draslíka.

9. Absorpcia živín

Avokádo tiež pomáha pri vstrebávaní živín. Zložky v tomto ovocí pomáhajú telu efektívne absorbovať živiny. V opačnom prípade sa živiny môžu ľahko vylučovať z tráviaceho systému.

10. Zdravé tuky

Zdravé tuky sú určite užitočné a nevyhnutné pre naše telo. Preto je avokádo skutočne vynikajúcim zdrojom týchto látok. Tieto tuky znižujú riziko mŕtvice, srdcového infarktu a zlého cholesterolu.

Zdroj
Zdroj foto: www.unsplash.com

Zdieľať článok

Back to Blog