Prečo si niekedy myslíme, že nás ľudia sledujú? Toto je pravý dôvod

Back to Blog

Prečo si niekedy myslíme, že nás ľudia sledujú? Toto je pravý dôvod

S najväčšou pravdepodobnosťou ste niekedy mali pocit, že na vás niekto hľadí spoza vášho chrbta, aj keď ste v skutočnosti nikoho nevideli. Nie si sám. Zdá sa, že ide o spoločnú skúsenosť mnohých z nás a dokonca existujú štúdie, ktoré pokrývajú dôvody, prečo sa tak niekedy cítime.

Rozhodli sme sa zhromaždiť niekoľko príkladov toho, čo sa môže stať, keď vám behá mráz po chrbte a máte pocit, že vás niekto sleduje.

1. Náš mozog dokáže rozpoznať, či sa na nás niekto pozerá, aj keď to nevidíte

Bola vykonaná štúdia s „kortikálne slepým“ pacientom, ktorý nevidel kvôli poškodeniu zrakovej kôry (časť mozgu). Nebol schopný vedome vnímať nič, napríklad sledovanie filmu alebo čítanie knihy, ale dokázal spracovať informácie, ktoré smerovali do oblastí mozgu, ktoré fungovali.

Výskum ukázal, že sme schopní cítiť, že sa niekto pozerá priamo na nás, aj keď sme to vedome nevideli. To môže vysvetľovať, prečo máme pocit, že sme sledovaní, aj keď sme v skutočnosti nevideli nikoho, kto by sa na nás díval.

2. Chyba vo výklade

Ďalšou vecou, ​​ktorá môže potvrdiť tento pocit a dokonca sa to stáva častejšie je, keď sa otočíte a uvidíte, že sa na vás skutočne niekto pozerá. Aj keď sa to môže zdať ako potvrdenie toho, že na vás niekto v skutočnosti celý čas pozeral, osoba, ktorá sa na vás pozerá, to možno urobila len preto, že ste sa otočili.

3. Malá nápoveda vás uvedie do pohotovosti

Pocit sledovania môže byť spôsobený malou stopou, ktorá upozorní váš mozog. Môže to byť niečo, čo ste videli kútikom oka, slabý zvuk, ktorý prichádza z neznámeho miesta, alebo čokoľvek, čím si nie ste istí. To spolu s trochou paranoje a faktu, že nevidíte, čo máte za chrbtom, vo vás môže vyvolať dojem, že za vami niekto sleduje vaše kroky, aj keď to tak nie je.

4. Ak si nie ste istý, odpoveď je pravdepodobne „áno“

Podľa štúdie z University of Sydney, keď ľudia dostávajú obmedzené vizuálne podnety o svojom prostredí, napríklad či je tma alebo či majú slnečné okuliare, a nevedia presne povedať, čo sa deje, majú tendenciu spoliehať sa na svoje predchádzajúce skúsenosti.

5. Je dôležité pochopiť, že na nás niekto pozerá

Vedieť rozpoznať, či sa na nás niekto pozerá, a tiež byť rozpoznaný pri pohľade na niekoho, je skutočne dôležitou súčasťou ľudského správania, rovnako ako to súvisí s komunikáciou medzi ľuďmi.

Od začiatku ľudskej evolúcie bol pohľad mocným nástrojom na komunikáciu emócií, ako je láska, hnev a informácie potrebné na prežitie, a odvtedy sa neustále vyvíja. To je dôvod, prečo sa náš mozog špecializuje na túto činnosť a neustále sledujeme naše okolie.

Zdroj
Zdroj foto: www.unsplash.com

Zdieľať článok

Back to Blog