10 techník, ktoré by ste mali vyskúšať pri hádke, aby ste si vybudovali pevnejšie vzťahy

Back to Blog

10 techník, ktoré by ste mali vyskúšať pri hádke, aby ste si vybudovali pevnejšie vzťahy

vianocna zlava na lalala.sk

Štúdia online z roku 2012 ukázala, že páry, ktoré prechádzajú počas vzťahu zdravými konfliktami, majú 10-krát vyššiu pravdepodobnosť, že budú mať šťastný vzťah v porovnaní s pármi, ktoré ignorujú ťažké rozhovory. Preto boj s partnerom môže mať pre váš vzťah veľa výhod, pokiaľ to vy a váš milovaný robíte láskyplným a konštruktívnym spôsobom.

Chápeme, že hádky sú celkom bežné, a preto sme zhromaždili zoznam techník, ktoré treba dodržiavať.

1. Naplánujte si čas a miesto na rozhovor o problémoch

Ak máte pocit, že sa veci začínajú zhoršovať, mali by ste si vybrať chvíľu a miesto, kde si vybijete svoju frustráciu. Ak si dáte nejaký čas, kým sa o tejto záležitosti pohádate, pomôže vám to obom pripraviť sa a povedať si veci múdrym spôsobom skôr, ako si veci navzájom začnete vyčítať v zápale hnevu a frustrácie. Takže, ak sa začnete hádať, povedzte niečo ako. „Rozoberme si to dnes večer alebo inokedy, keď bude čas na diskusiu,“ vysvetľujú psychológovia.

2. Skôr ako sa pustíte do rozhovoru uistite sa, že sú splnené vaše základné potreby

Jedným dôležitým pravidlom, ktoré je potrebné rešpektovať, aby sme mali zdravé argumenty, je skontrolovať, či sme pripravení prechádzať konfliktom. Boj s milovanou osobou je mimoriadne náročná vec, na ktorú musíme byť pripravení. To je dôvod, prečo odborníci radia ľuďom, aby sa ubezpečili, že ich základné potreby boli splnené skôr, ako prejdú náročným rozhovorom.

3. Držte sa témy a nevyťahujte minulosť

Počas hádky je pravdepodobnejšie, že odhalíte minulé chyby a odkloníte sa od témy, o ktorej ste plánovali hovoriť. To všetko však len zhoršuje, pretože sa obaja nemôžete sústrediť na jednu vec súčasne. Namiesto toho skúste zostať pri téme, aby ste prediskutovali aktuálnu záležitosť, a keď vyriešite prvý problém, môžete sa venovať novému.

4. Pred rozprávaním pozorne počúvajte

Keď milovaná osoba povie niečo, s čím nesúhlasíte, pravdepodobne budete mať okamžite námietky. Najlepšie však urobíte, ak budete počúvať, kým váš partner nedohovorí. Signalizuje to rešpekt, ochotu spolupracovať a hlavne akt počúvania partnera.

5. Podeľte sa o svoje pocity namiesto toho, aby ste obviňovali toho druhého

Jednoduchá, ale veľmi účinná technika je použiť „ja“ namiesto „ty“. Inými slovami, povedať. „Neprišiel si na narodeniny môjho priateľa“ je niečo iné ako povedať. „Nezúčastniť sa narodenín môjho priateľa ma ranilo.“ Pomáha podeliť sa o svoje pocity a frustrácie bez toho, aby ste začali hru s obviňovaním, ktorá zvyčajne nekončí dobre.

6. Vyhnite sa hyperbolickému jazyku

Keď niekto začne používať zovšeobecňujúce slová, ako napríklad „vždy“ a „nikdy“, automaticky zveličuje situáciu, čím u druhej osoby upadnú do obranného správania. Tejto situácii sa však dá vyhnúť, ak sa sústredíte na pokojné zdieľanie svojich pocitov alebo možno použijete menej agresívne slová, napríklad „príležitostne“.

7. Urobte svoju kritiku konštruktívnou

Kritika je normálnou súčasťou vzťahu, pretože osoba pred vami môže mať veľa nedostatkov a niekedy neprijateľné správanie. Keď však vyjadríte svoju frustráciu tvrdými verbálnymi útokmi, odoberiete partnerovi sebaúctu a vytvoríte medzi vami emocionálnu vzdialenosť. Namiesto toho komunikujte priateľským spôsobom, ktorý sa zameriava na samotné správanie a nie na osobu pred vami.

8. Dávajte si pozor na svoje emócie

Hádky sú ťažké a ak sa nenaučíme ovládať svoje emócie v zložitých situáciách, môžeme sa dostať na deštruktívnu cestu. Na druhej strane sa môžeme naučiť ovládať svoje emócie a zostať prítomní a pozorní počas horúcich chvíľ, a preto je meditácia medzi odborníkmi na vzťahy veľmi chválená.

9. Určite si časový limit, ak ho vy alebo váš partner potrebujete

Veci môžu uprostred hádky rýchlo eskalovať a niekedy sa jeden z vás môže dostať do bodu varu, ktorý môže viesť k osočovaniu, urážkam alebo dokonca násiliu. V tomto prípade je najlepšie odísť z diskusie, aby ste sa schladili a vrátili sa ku skutočnému riešeniu konfliktu. Odborníci tvrdia, že časový limit by nemal byť dlhší ako 24 hodín, inak sa to jednoducho zametie pod koberec.

10. Zrkadlová reč tela

Zrkadlenie niekoho sa vzťahuje na akt osvojenia si postoja, gest a slov danej osoby. Podľa psychologických výskumov je toto správanie znakom silného spojenia, pretože zrkadlenie niekoho nám pomáha získať lepšiu predstavu o tom, čo ten druhý z jeho pohľadu prežíva. Keď sa to stane, obaja cítite určitú formu empatie, pohodlia a vzájomnej dôvery.

Zdroj
Zdroj foto: www.unsplash.com

Zdieľať článok

Back to Blog