10 tipov, ako pomôcť svojmu bábätku naučiť sa nové veci

Back to Blog

10 tipov, ako pomôcť svojmu bábätku naučiť sa nové veci

vianocna zlava na lalala.sk

Stať sa rodičom znamená naučiť sa veľa nových vecí. Preto je dôležité, aby ste vedeli, že prvé 3 roky života vášho dieťaťa tvoria viac ako 80% jeho mozgu. Počas tohto procesu sa počíta všetko. Mozog dieťaťa sa buduje každým jedlom, prejavom náklonnosti, či hrou.

Pripravili sme pre vás niekoľko tipov, ktoré vám môžu pomôcť zabezpečiť, aby vaše dieťa dostalo ten najlepší štart do života.

1. Uistite sa, že sa váš novorodenec môže voľne pohybovať

Starostlivosť o novorodencov je veľmi ťažká, ale je dôležité neobmedzovať ich pohyby. Najprv sa budú ruky a nohy vášho dieťaťa pohybovať oddelene, ale čoskoro uvidíte, ako sa zosynchronizujú.

2. Reagujte na úsmevy svojho dieťaťa a zmeňte tón svojho hlasu, keď sa s ním rozprávate

Naučiť dieťa, ako na veci reagovať, je dôležité. Nezabudnite sa na svoje dieťa usmiať, keď ho uvidíte usmievať sa, aby pochopilo, že z vašej strany ide o pozitívnu interakciu. Počas rozhovoru s dieťaťom by ste mali zmeniť tón svojho hlasu tak, aby bol rýchlejší alebo pomalší alebo vyšší alebo nižší, aby si dieťa zvyklo na rôzne reakcie a rečové vzorce.

3. Povzbudzujte svoje batoľa, aby siahalo po bezpečných predmetoch

Keď má dieťa 1 až 6 mesiacov, môžete ho povzbudiť, aby samo siahalo po veciach, ako sú plastové poháre. Okrem toho môžete predmet držať pred očami vášho dieťaťa a pomalými pohybmi s ním manipulovať zo strany na stranu, hore a dole, aby ho dieťatko sledovalo očami. Do tretieho mesiaca života dieťaťa sa rozsah ich zraku rozširuje.

4. Keď sa pýtate svojho dieťaťa na otázku, dajte mu čas na odpoveď

Vo veku 6 až 9 mesiacov začnete s dieťaťom komunikovať jednoduchými otázkami. Nečakajte však okamžitú odpoveď. V hlave napočítajte do 10 a dajte im čas na premyslenie odpovede. Ak nepríde žiadna odpoveď, odpovedzte na otázku sami, aby si ju zapamätali.

5. Kúpte svojmu dieťaťu jednoduché obrázkové knihy alebo puzzle

V tomto veku si vaše dieťa začína rozvíjať zvedavosť na svet okolo seba, preto mu pomôžte učiť sa nové veci kupovaním alebo výrobou jednoduchých kníh alebo hračiek s rôznymi aktivitami.

6. Pamätajte, že vo veku 6 mesiacov môže vaše dieťa jesť čokoľvek okrem medu

Med by ste svojmu dieťaťu nemali dávať, kým nedosiahne vek 1 roka, ale všetky ostatné zdravé potraviny sú bezpečné.

7. Podporujte a odmeňujte proces učenia svojho dieťaťa

Nezabudnite vytvoriť čo najviac pozitívnych interakcií so svojím dieťaťom tým, že mu poviete, že odviedlo dobrú prácu. Mali by počúvať pozitívne slová častejšie ako tie negatívne, aby mali zdravé sebavedomie a sebadôveru.

8. Povedzte svojmu dieťaťu názvy vecí a naučte ho jednoduché gestá

Vo veku 9 až 12 mesiacov by vaše dieťa malo prejavovať veľký záujem o veci, ktoré ho obklopujú, takže mu nezabudnite opakovať mená vecí a ľudí, aby si ich zapamätalo. Naučte svoje dieťa mávať „na rozlúčku“, aby si uvedomilo spojenie medzi pohybom a slovami.

9. Poukážte na črty tváre na bábikách

Keď napríklad ukážete ústa na tvári bábiky, nezabudnite ich pomenovať, aby si to vaše dieťa zapamätalo a poukázať na rovnakú črtu na sebe a potom na svojom dieťati. Bábätko si týmto spôsobom pomaly zapamätá časti tela.

11. Vždy sa zapojte do rozhovoru so svojím dieťaťom

Každá aktivita je príležitosťou na komunikáciu, vrátane kúpania, či prechádzky. Čím častejšie sa budete rozprávať, tým ľahšie bude pre vaše dieťa rozumieť tomu, čo hovoríte. Vždy sa uistite, že reagujete na pokusy vášho dieťaťa niečo povedať.

Zdroj
Zdroj foto: www.unsplash.com

Zdieľať článok

Back to Blog