14 modelov porušilo desaťročia dlhé stereotypy o ľuďoch s Downovým syndrómom

Back to Blog

14 modelov porušilo desaťročia dlhé stereotypy o ľuďoch s Downovým syndrómom

vianocna zlava na lalala.sk

Zatiaľ čo len v USA je takmer 400 000 ľudí s Downovým syndrómom, spoločnosť má o tejto chorobe stále veľa mylných predstáv. Ale ako sa svet neustále mení k lepšiemu, ľudia so zdravotným postihnutím dostávajú šancu obrátiť tento klam.

Predstavujeme vám 14 modelov, pred ktorými sa klaniame za ich veľkú odvahu a odhodlanie.

1. Madeline Stuart

Madeline sa stala celosvetovým fenoménom a teraz je najznámejšou modelkou s Downovým syndrómom. Jej cesta k sláve sa začala, keď jej mama zdieľala fotografiu, ako Madeline schudla 20 kg, aby bola zdravšia a išla si za svojimi snami. Je modelkou v najznámejších časopisoch a predvádzala po celom svete, čím narúšala stereotypy o ľuďoch s Downovým syndrómom.

2. Jamie Brewer

Jamie je modelka a herečka, ktorá sa preslávila najmä rolou v American Horror Story. 37-ročná legenda sa tiež stala vôbec prvou modelkou s Downovým syndrómom, ktorá sa prešla po móle, počas týždňa módy v New Yorku. Jamie raz povedala, že je pre ňu skutočne inšpirujúce, že je vzorom pre ženy, aby boli tým, kým chcú byť, a neskrývali to.

3. Věra Gabriela

Věra je 10-ročné dievča, ktoré je nezastaviteľné na ceste k úspechu. So svojim výzorom si vyslúžila titul českej Rapunzel. Dúfame, že nedovolí, aby jej stav diktoval ako má žiť.

4. Beth Matthews

Cieľom Beth je tiež zmeniť pohľad ľudí na Downov syndróm. Jej matka zdieľala, že hneď ako sa narodila, lekári túto správu prezentovali negatívne. Beth však vždy dosiahla viac, než ktokoľvek očakával. Modeling, vystúpenia v živej televízii a rádiu a články o nej sú pre Beth spôsoby, ako posunúť hranice a zastarané názory na život s týmto stavom.

5. Chelsea Werner

Chelsea napísala, že je šťastná, že môže prelomiť bariéry, ktoré spoločnosť postavila ľuďom so zdravotným postihnutím. Hoci jej bolo povedané, že bude mať vždy nízky svalový tonus, dvakrát sa stala majsterkou sveta v gymnastike. Skutočnosť, že spolupracuje s mnohými značkami od H&M po Tommyho Hilfigera, je len ďalším dôkazom toho, že nikto nemôže diktovať, čoho je človek schopný.

6. Jessica Jacinto

Ako tínedžerka vyskúšala Jessica rôzne športy a žiaden z nich ju nespravil šťastnou. Ale v deň, keď sa zúčastnila súťaže krásy pre dievčatá s Downovým syndrómom, Jessica iskrila a jej mama vedela, že Jessica našla svoje miesto. Odvtedy už Jessice nič nemôže zabrániť v dosiahnutí jej snov a jej matka je tu, aby jej pomohla na tejto ceste.

7. Sofía Jirau

Sofia otriasla módnym priemyslom ako snehová guľa. Odkedy sa jej splnil sen, jej kariéra sa nespomalila a stala sa prvou modelkou s Downovým syndrómom, ktorá pracovala pre Victoria’s Secret.

8. Ellie Goldstein

Ellie sa modelingu venuje od svojich 15 rokov a nielenže spolupracovala so svetoznámymi značkami ako Gucci a Nike, ale na vysokej škole aj študuje muzické umenie. S takýmto odhodlaním niet pochýb o tom, že Ellie dosiahne všetky svoje životné ciele a zmení priemysel k lepšiemu.

9. Mikayla Holmgren

Mikayla nedovolí, aby jej stav diktoval to, čo nemôže robiť. Je to modelka, prvá súťažiaca v súťaži Miss USA s týmto stavom, tanečnica a rečníčka.

10. Marian Avila

Všetci by sme mohli použiť jej životné motto. ,,Môžem.” Už sa podieľala na kampaniach pre známe spoločnosti ako Vogue a Levi’s. Pozornosť, ktorú Marian dostala ako modelka, využila na šírenie myšlienky, že každý môže bojovať za to, v čo verí. Pokiaľ budú existovať ľudia s odhodlaním ako Marian, naša spoločnosť je v bezpečných rukách.

11. Jack Brumpton

Náš zoznam by nebol plný bez mužského modelu. Jack je prvý britský model s Downovým syndrómom. Zdieľal, že ľudia so zdravotným postihnutím musia každý deň tvrdo pracovať, aby robili veci, ktoré ostatní považujú za samozrejmosť. Hoci jeho cesta k úspechu nie je len na ružiach ustlatá, veríme, že tento mladý muž si dokáže splniť svoje sny.

12. Georgia Furlan Traebert

Georgiina kariéra sa začala náhodou, keď otec zverejnil jej fotografiu online, čo upútalo pozornosť modelingovej agentúry. Už má zmluvy s 5 rôznymi agentúrami a zatiaľ čo Georgia rozvíja svoju kariéru, nemôžeme spustiť oči z jej nákazlivého úsmevu.

13. Kennedy Garcia

Kennedy sa stala influencerkou, ktorá má široký zoznam povinností. Byť modelkou pre ikonické značky, natáčať filmy, prednášať verejné prejavy a dokonca sa zúčastňovať tanečných súťaží. Táto mladá dáma má určite pred sebou svetlú budúcnosť a je veľa vecí, ktoré ona a jej rodina môžu naučiť našu spoločnosť.

14. Lauren Hilaire

Ako 20-ročná si Lauren už vyskúšala prácu kancelárskej asistentky, pomocnej sily v kuchyni, nemocničnej pracovníčky a modelky. Lauren tiež prednáša, aby šírila poznatky o živote s jej postihnutím. Jej cieľom je motivovať ľudí, aby sa lepšie spoznali a podelili sa o to, čo ich robí výnimočnými. A hoci sa jej kariéra modelky nezačala veľmi dávno, dúfame, že ju v blízkej budúcnosti uvidíme na obálkach časopisov.

Zdroj

Zdieľať článok

Back to Blog