Prečo by mohlo stačiť čistiť si zuby len raz denne?

Back to Blog

Prečo by mohlo stačiť čistiť si zuby len raz denne?

vianocna zlava na lalala.sk

Keď sa na konci dňa cítite vyčerpaní je pravdepodobné, že si raz za čas zabudnete vyčistiť zuby. Aj keď je správne čistenie zubov nevyhnutným krokom v prevencii zubného kazu, mnohí odborníci na zuby tvrdia, že čistenie len raz denne postačí na to, aby ste všetky zubné problémy udržali na uzde.

Boli sme prekvapení, keď sme zistili, že čistenie raz za deň by mohlo stačiť a rozhodli sme sa zistiť dôvody, ktoré za tým stoja.

1. Vaše zuby budú menej citlivé

Pokiaľ ide o čistenie zubov, viac nie je vždy lepšie. V skutočnosti väčšina odborníkov verí, že čistenie zubov len raz denne stačí na to, aby sa zabránilo poškodeniu zubov baktériami a zubným kazom. Základom nie je čistiť si zuby po každom jedle, ale robiť to správne, a ak do čistenia zubov raz denne investujete dostatok času, na udržanie dobrého zdravia ústnej dutiny to môže stačiť. Naopak, prílišné čistenie zubov môže spôsobiť viac škody ako úžitku, pretože ak to robíte príliš energicky, môže to poškodiť zubnú sklovinu a zvýšiť citlivosť.

2. Môže to byť lepšie pre vaše ďasná

Ak si nečistíte zuby, najhoršia vec, ktorá sa môže stať, je ochorenie ďasien, pretože baktérie si pochutnávajú na kúskoch jedla uviaznutých medzi vašimi zubami. Mnohí zubári sa však domnievajú, že ak si dôkladne čistíte zuby raz denne, narušíte škodlivé baktérie skôr, ako môžu skutočne poškodiť vaše ďasná. Tvorba povlaku, ktorý spôsobuje ochorenie ďasien, trvá najmenej 24 hodín a čistenie zubov raz denne môže stačiť na to, aby sa tomu zabránilo. Na druhej strane príliš časté čistenie ďasien môže vážne poškodiť ďasná a dokonca spôsobiť ich ústup, čím sa následne stanú zraniteľnejšími voči infekcii.

3. Časté čistenie môže spôsobiť žltnutie zubov

Možno si myslíte, že používanie kefky s tvrdými štetinami vám pomôže vyčistiť si zuby efektívnejšie a budú vyzerať belšie, ale v skutočnosti to funguje aj naopak. Čistenie zubov tvrdou, alebo dokonca stredne hustou zubnou kefkou môže poškodiť vonkajšiu vrstvu zubov a spôsobiť ich náchylnosť na zafarbenie. Namiesto nadmerného čistenia zubov je lepšie to robiť menej často zubnou kefkou s mäkkými štetinami, aby ste sa vyhli prílišnému tlaku.

4. Príliš časté čistenie zubov môže poškodiť zubnú sklovinu

Aj keď je správne čistenie zubov kľúčové pre zdravie ústnej dutiny, príliš časté čistenie môže v skutočnosti spôsobiť presný opak. Keď si príliš často čistíte zuby, tie sú potom náchylné na zubné kazy a poškodzujú vašu zubnú sklovinu.

Zdroj
Zdroj foto: www.unsplash.com

Zdieľať článok

Back to Blog