5 vecí, ktoré sa môžu stať s vašim telom, ak sa začnete sprchovať studenou vodou

Back to Blog

5 vecí, ktoré sa môžu stať s vašim telom, ak sa začnete sprchovať studenou vodou

vianocna zlava na lalala.sk

Ponorenie tela do studenej vody nie je žiadnou novinkou, keďže hydroterapii sa ľudia venujú už po stáročia. Studenú sprchu si však môže dať doma každý a užívať si výhody, ktoré z toho vyplývajú.

Možno to nie je tá najpríjemnejšia vec na svete, ale môžete vyskúšať, ako sprchovanie pod studenou vodou ovplyvňuje vaše zdravie.

Prinášame vám 5 výhod sprchovania sa studenou vodou.

1. Zlepšujú krvný obeh a znižujú bolesť svalov

V momente, keď studená voda zasiahne vaše telo, krv je nútená cirkulovať oveľa rýchlejšie v snahe udržať si svoju teplotu. Studené sprchy sú však ideálne aj pre športovcov, pretože im môžu pomôcť prekonať zranenia oveľa rýchlejšie. To je dôvod, prečo používajú ľad na pomliaždené časti tela, čím privádzajú nový kyslík a extra obeh do postihnutej oblasti.

2. Redukujú svrbenie a mdlú pokožku

Ľudia, ktorí majú prirodzene suchú pokožku alebo trpia kožnými ochoreniami, ako je ekzém, často pociťujú svrbenie po horúcej sprche. Jedným zo spôsobov, ako proti tomu bojovať, je čo najviac znížiť teplotu vody. Len nezostávajte v sprche tak dlho ako s horúcou vodou a všimnete si, že svrbenie začne ustupovať.

3. Stabilizuje váš metabolizmus

Studená sprcha 2-3 dni v týždni môže skutočne stabilizovať a dokonca zlepšiť váš metabolizmus. Samozrejme, chudnutie nezačnete len tým, že si skočíte pod studenú sprchu, pretože najprv budete musieť upraviť váš životný štýl. Studená sprcha však môže stabilizovať určité hladiny hormónov a liečiť váš gastrointestinálny systém. Spolu s vyváženou stravou tak môže pomôcť pri chudnutí.

4. Znižujú stres a zlepšujú vaše duševné zdravie

Studené sprchy fungujú tak, že vášmu telu spôsobujú veľký šok a stres. Ak ich teda využívate pravidelne, spustíte proces, ktorý sa nazýva otužovanie. Počas tejto doby si váš nervový systém zvykne na „zasiahnutie“ malým množstvom fyzického stresu a pripraví vás na to, keď prídu skutočne stresujúce chvíle. Výsledkom je, že vaše telo a myseľ sú pripravené čeliť akejkoľvek ťažkej situácii, kedykoľvek sa objaví.

Studená voda tiež uvoľňuje endorfíny do nášho krvného obehu a v dôsledku toho sme bdelejší, energickejší a šťastnejší. V klinickom skúšaní sa ukázalo, že ľuďom trpiacim depresiou sa uľavilo od symptómov po 5-minútovej studenej sprche 2-3 krát týždenne.

5. Posilňuje váš imunitný systém

Studená sprcha môže spôsobiť, že vaše telo bude odolnejšie voči prechladnutiu a sezónnej chrípke. Je to preto, že studená voda šokuje telo a núti ho produkovať viac leukocytov, ktoré sú zodpovedné za ochranu nášho tela pred infekciou.

Zdroj
Zdroj foto: www.unsplash.com

Zdieľať článok

Back to Blog