Módny návrhár Calvin Klein. Aký muž sa skrýva za legendárnou značkou?

Back to Blog

Módny návrhár Calvin Klein. Aký muž sa skrýva za legendárnou značkou?

vianocna zlava na lalala.sk

Calvin Klein spolu so svojím priateľom a obchodným partnerom Barrym K. Schwartzom založili spoločnosť Calvin Klein Inc. a čoskoro ju premenili na multimiliardovú prevádzku a jednu z najúspešnejších, a najznámejších značiek v tomto odvetví.

U mladého Kleina sa sen navrhovať oblečenie zrodil ešte keď bol dieťa. Jeho stará mama bola krajčírka a rád sledoval, ako pracuje s látkami a vytvára nádherné kúsky.

Klein sa narodil v roku 1942 v židovskej rodine v Bronxe, v New Yorku. Jeho otec utiekol z Maďarska uprostred svetovej vojny a jeho matka sa narodila v Amerike rodičom, ktorí boli prisťahovalci z Európy.

Kleinova matka, ktorá si uvedomila, že ich syn sa zaujíma o prácu svojej starej mamy, podporila jeho vášeň a povzbudila ho, aby študoval na High School of Art and Design na Manhattane.

V roku 1962 Klein promoval na Fashion Institute of Technology v New Yorku a začal sa učiť u výrobcu plášťov a oblekov Dana Millsteina. Ďalej pracoval pre rôzne obchody a výrobcov v New Yorku. Nebol však spokojný s myšlienkou vyrábať kúsky, ktoré nepovažoval za príťažlivé, a tak nakoniec skončil. Podľa samotného dizajnéra, jedna konkrétna situácia ho prinútila uvažovať o začatí vlastného podnikania namiesto práce pre iných.

„Jedného dňa som videl ísť po ulici ženu v žltom kabáte s golierom a manžetami zo žltej líšky, žltým klobúkom, žltou kabelkou a žltými topánkami. Bolo mi tak zle, keď som si uvedomil, že som sa podieľal na vytváraní tohto oblečenia,“ vysvetlil Klein vo vzácnom rozhovore v roku 1984.

Jedného dňa zástupca veľkého obchodného domu, Bonwit Teller, náhodou vstúpil do Kleinovho malého prenajatého showroomu. Keď si všimol jeho prácu, zadal objednávku na 50 000 dolárov na jeho kabáty.

Ľudia milovali jeho kúsky a začiatkom 70. rokov zarobil miliónové tržby

Klein sa stal prominentnou postavou v módnom priemysle a vytvoril ikonickú značku, ktorá sa spočiatku zameriavala na dámske kabáty a neskôr sa jeho tvorba preniesla aj na pánske oblečenie, športové oblečenie, šperky, hodinky, parfumy, šatky, topánky, opasky, slnečné okuliare, či spodnú bielizeň.

Klein vždy vytváral minimalistický štýl. „Vyrastal som v prostredí, ktoré bolo veľmi barokové, a vždy som miloval jednoduchosť a čistotu.“ uviedol pre Huffington Post.

Keď „znovu vynašiel“ džínsy, svojim priliehavým denimom ponúkol ľuďom úplne nový zážitok. Klein tak dosiahol nové výšky vo svete módy. Ešte väčší úspech mu priniesli jeho reklamy, ktoré mnohým pripadali vulgárne.

Klein bol vždy veľmi uznávanou verejnou osobnosťou. V minulosti ho bolo možné často vidieť na mnohých podujatiach, no v posledných rokoch ho na verejnosti vídať len zriedka a má tendenciu zostať mimo centra pozornosti. V skutočnosti ani v čase vrcholu svojej kariéry Klein o svojom súkromnom živote veľa neprezrádzal.

Vieme o ňom, že bol dvakrát ženatý a má jednu dcéru, Marci Kleinovú, ktorá je etablovanou producentkou a je známa najmä vďaka svojej práci na NBC Saturday Night Live a 30 Rock.

Klein sa oženil so svojou prvou manželkou Jayne Centre, textilnou dizajnérkou, v roku 1964. Manželstvo sa skončilo po 10 rokoch. V roku 1986, sa oženil s Kelly Rector, s ktorou zostal 20 rokov. Ich svadba bola v minulosti témou číslo jeden.

V roku 2011 slávny módny návrhár priznal, že chodil s mužom, modelom Nickom Gruberom. Klein v rozhovore pre Forbes uviedol. „Niekoho som stretol a zamiloval som sa. Je to skvelý chlap. Teraz zažívam život úplne novým spôsobom, očami niekoho, kto nevidel veľa z toho, čo som videl ja.”

V roku 2002 Klein predal svoju spoločnosť spoločnosti Phillips Van Heusen Corp. Predpokladá sa, že má čistú hodnotu 700 miliónov dolárov.

Zdroj

Zdieľať článok

Back to Blog