Kto je Anna Delvey? Falošná nemecká dedička, ktorá podviedla newyorskú elitu. Jej seriál sa stal hitom na Netflixe

Back to Blog

Kto je Anna Delvey? Falošná nemecká dedička, ktorá podviedla newyorskú elitu. Jej seriál sa stal hitom na Netflixe

Nová dráma Netflixu, Inventing Anna, zobrazuje mladú ženu, ktorá si vymyslela falošnú identitu, aby podviedla ľudí a dostala sa k stovkám tisíc dolárov. V súčasnosti je vo väzení v USA a čaká na deportáciu.

Anna Sorokin stála pred súdom v New Yorku na jar roku 2019, obvinená z podvodu po tom, čo oklamala hotely, banky a ďalších členov manhattanskej elity a obrala ich o stovky tisíc dolárov.

Sorokin bola roky známa ako Anna Delvey, bohatá nemecká dedička s chuťou na drahé víno, súkromné ​​lietadlá a značkové oblečenie. Stala sa senzáciou sociálnych médií, dokonca aj počas jej súdneho pojednávania účet na Instagrame zdokumentoval jej outfit.

Prokurátori tvrdia, že Sorokin kradla peniaze iným, pričom predstierala, že má majetok vo výške 60 miliónov eur, čím sa dostala do vyšších vrstiev spoločnosti prostredníctvom viacerých podvodov v rokoch 2016 a 2017.

Odsúdená na 4 až 12 rokov väzenia, s prihliadnutím na čas odpykaný po zatknutí v roku 2017, bola prepustená za dobré správanie vo februári 2021. O niekoľko mesiacov ju však imigrační úradníci opäť zadržali. Teraz, vo veku 30 rokov, momentálne čaká na deportáciu späť do Nemecka.

Nový seriál Netflix s hviezdou Emmou Juliou Garner v hlavnej úlohe dramatizuje jej príbeh.

Ovládnutie newyorskej elity

Sorokin sa narodila v Rusku a ako tínedžerka sa so svojou rodinou presťahovala do Nemecka. Po skončení školy strávila nejaký čas v Londýne a Paríži a potom v roku 2013 predstavila New Yorku „Annu Delvey“. Tvrdila, že jej otec bol diplomat alebo ropný barón a ona bola dedičkou jeho majetku. V skutočnosti ide o bývalého kamionistu, ktorý podľa magazínu New York podniká v oblasti vykurovania a chladenia.

Sorokin použila sfalšované bankové výpisy, aby požiadala banku o pôžičku vo výške 16 miliónov libier na financovanie súkromného umeleckého klubu, ktorý chcela otvoriť na Manhattane, uviedli prokurátori. Hoci jej to jedna banka zamietla, presvedčila inú, aby jej poskytla pôžičku vo výške 74 000 libier. Z toho použila približne 22 000 libier na pokrytie faktúr za hotel, v ktorom bývala.

Prokuratúra ju celkovo obvinila z krádeže 202 000 libier, vrátane 26 000 libier, ktoré nezaplatila za lietadlo prenajaté na stretnutia akcionárov Berkshire Hathaway, nadnárodného konglomerátu, v Omahe v štáte Nebraska. Nakoniec bola zatknutá v roku 2017.

Na konci procesu bola Sorokinová uznaná vinnou porotou v štyroch bodoch veľkej krádeže a štyroch bodoch krádeže služieb.

Porota ju oslobodila v dvoch bodoch obžaloby, vrátane obvinenia, že priateľovi sľúbila cestu do Maroka. Bola tiež uznaná za nevinnú v jednom z najzávažnejších obvinení v obžalobe, v pokuse o krádež viac ako 730 000 libier z City National Bank.

Sudkyňa Diane Kiesel uviedla, že obžalovaná bola ,,oslepená leskom a pôvabom New Yorku” a zamietla žiadosť jej právnikov, aby ju odsúdili len na čas, ktorý už strávila vo väzení čakaním na súd. Obžalovanej tiež nariadila zaplatiť takmer 150 000 libier reštitúcii a pokutu 17 000 libier.

Zdroj

Zdieľať článok

Back to Blog