10 faktov o práci s detskými hercami, o ktorých sme nemali ani potuchy

Back to Blog

10 faktov o práci s detskými hercami, o ktorých sme nemali ani potuchy

vianocna zlava na lalala.sk

Šoubiznis je jedným z mála odvetví v USA, kde je legálne, aby dieťa pracovalo. Je to tiež odvetvie, v ktorom môže byť dieťa rovnako profesionálne ako dospelý.

Zisťovali sme, aká je v skutočnosti realita detského herca v zákulisí.

1. Existujú vekové obmedzenia

Obmedzenia sa však v jednotlivých štátoch značne líšia. V niektorých štátoch dokonca neexistujú žiadne vekové obmedzenia. Najviac sa však natáča v Kalifornii a tento štát má jedno veľmi dôležité pravidlo. Dieťa musí mať aspoň 15 dní, aby mohlo pracovať. V Kalifornii je tiež zakázané zamestnávať predčasne narodené deti, ktoré sú mladšie ako 1 mesiac.

2. Deti môžu pracovať len určitý čas

V Kalifornii môžu dojčatá mladšie ako 6 mesiacov byť na scéne iba 2 hodiny denne a nemôžu pracovať viac ako 20 minút denne. Bábätká od 6 mesiacov do 2 rokov môžu byť na pracovisku 4 hodiny denne, ale nepracujú viac ako 2 hodiny.

To je dôvod, prečo tvorcovia filmov uprednostňujú spoluprácu s dvojčatami a trojčatami. Dvojčatá premenia 2 hodiny na 4 hodiny. Tiež, ak jedno dieťa nemá náladu, iné môže medzitým hrať. Vždy, keď je to možné, režisér radšej použije bábiku. Dojčatá môžu tiež pracovať len medzi 9:30 a 11:30 alebo medzi 14:30. a 16:30 hod.

  • Deti vo veku 2 až 6 rokov môžu byť na natáčaní 6 hodín denne, ale môžu pracovať iba 3 hodiny.
  • Herci vo veku od 6 do 9 rokov môžu byť na scéne 8 hodín, ale pracovať len 4 hodiny.
  • Herci vo veku od 9 do 16 rokov môžu byť na scéne 9 hodín, ale počas školského času, môžu pracovať iba 5 hodín. Cez prázdniny môžu pracovať až 7 hodín denne.
  • 17-roční môžu byť na scéne 10 hodín a pracovať 6 hodín denne. Cez prázdniny môžu pracovať až 8 hodín denne.

3. Práca pozostáva z viac ako len z hrania

Ak má herec 8 rokov a dokáže pracovať 4 hodiny, neznamená to, že bude hrať celý čas. Obliekanie postavy, príprava vlasov a make-upu a akýkoľvek čas cesty medzi štúdiom a miestom sa tiež počítajú ako pracovný čas. Takže čím komplikovanejší je vzhľad postavy, tým menej času je na hranie.

4. Detskí herci majú nariadené množstvo času, ktoré musia venovať školským povinnostiam

Zákony o detských hercoch nariaďujú, aby sa čas dieťaťa na pľaci rozdelil na 3 časti. Po prvé, je to pracovný čas. Ďalej je tu rekreačný čas a nakoniec je tu školský čas. Aj pre hercov je vzdelanie povinné. Z tohto dôvodu, ak je na scéne dieťa, producenti by mali mať rozpočet na služby štúdiového učiteľa.

Ateliérový pedagóg je osoba, ktorá zodpovedná za dieťa, jeho bezpečnosť a výchovu. Učiteľ pozná všetky pravidlá a predpisy týkajúce sa dieťaťa a je poradcom producenta, pokiaľ ide o mladého herca. Učiteľ by mal byť vždy prítomný na natáčaní, keď je tam dieťa, a to aj počas víkendov a prázdnin.

5. Zobudiť spiace dieťa sa považuje za neetické

Bábätká môžu pracovať iba 20 minút v kuse. Ak sa však stane, že bábätko počas pracovnej doby spí, nikto ho nesmie zobudiť. Len dostanú deň voľna v práci. Napríklad Mary-Kate Olsen a Ashley Olsen dostali úlohu Michelle v Plnom dome, pretože boli jediné dvojčatá, ktoré počas konkurzu neplakali.

6. Dieťa nikdy nemôže zostať samé

Na natáčaní by mal byť vždy jeden rodič alebo opatrovník dieťaťa. Rodičia teda nemôžu len tak nechať dieťa na scéne a odísť. Jediný čas, kedy má rodič dovolené odísť od svojho dieťaťa, je vtedy, keď herec študuje s učiteľom v štúdiu.

7. Deti si nemôžu byť vedomé určitého obsahu

Počas natáčania by sa deti mali držať ďalej od všetkého, čo by nemali vidieť alebo vedieť. Tím si musí dávať pozor na to, ako sa správa a čo hovorí, keď je v okolí dieťa. Aj keď hrajú v hororovom filme, nikto ich nesmie vystrašiť alebo im povedať niečo čo by nemali vedieť. Týmto spôsobom sa len bavia, aj keď film nie je o ničom zábavnom. Napríklad Danny Lloyd, ktorý hral vo filme The Shining, nevedel, že hrá v hororovom filme.

8. Každý na natáčaní, by sa mal správať čo najlepšie

Filmové kulisy sú preplnené hercami, režisérmi a kameramanmi. Všetci pobehujú a dávajú pokyny, takže tam je poriadny hluk. Ale keď je na scéne dieťa, všetko musí utíchnuť. Deti majú jedinečné právo robiť, čo chcú. Ak nemajú náladu, každý sa prispôsobí, čo môže znamenať, že sa nebude natáčať. Okrem toho je rovnako dôležité dodržiavať pravidlá etikety, pretože deti sú citlivé.

9. Všetok make-up musí byť schválený

Detskí herci nemôžu byť žiadnym spôsobom vystavení riziku. Ale aj malé deti na scéne sedia v kozmetickom kresle. Napríklad, aby dieťa vyzeralo ako novorodenec v scénach pri pôrode, malý herec sa natrie výrobkami ako želé a smotanový syr. Pred aplikáciou čohokoľvek na pokožku dieťaťa musíte získať povolenie od rodiča alebo opatrovníka.

10. Detskí herci nemajú povolené spravovať svoje vlastné účty na sociálnych sieťach

Mnoho platforiem sociálnych sieti neumožňuje ľuďom zaregistrovať sa, kým nemajú 13 rokov. Rovnaké pravidlo platí pre mladých hercov. Z tohto dôvodu herci mladší ako 13 rokov potrebujú svojho rodiča alebo manažéra, aby prevádzkoval a monitoroval ich účty na sociálnych sieťach.

Zdroj

Zdieľať článok

Back to Blog