Mamička zdieľa svoj príbeh so svojim chorým dieťatkom. “Ako slobodná mamička je toho na mňa veľa”

Back to Blog

Mamička zdieľa svoj príbeh so svojim chorým dieťatkom. “Ako slobodná mamička je toho na mňa veľa”

Nikdy sme si neuvedomili, že bez ohľadu na to, ako sa naše šťastie vyvíja, stále nám zostala v predstavách nejaká verzia nášho vysnívaného života.

,,Jeden z mojich obľúbených internetových mémov hovorí. ‚Jedného dňa príde tvoj princ. Môj len zle odbočil a je príliš tvrdohlavý na to, aby sa pýtal na cestu.‘ Nepíšem to preto, aby som sa sťažovala na to, že som single, len aby som ilustrovala, aké ťažké bolo dospieť k poznaniu, že môj život nebude presne taký, ako som očakávala. 

Vyštudovala som strednú školu s dobrými známkami, ukončila som bakalárske štúdium, začala som sa venovať kariére, ktorú milujem, a kúpila som si svoj prvý dom. O niečo na to, keď som mala 28, kúpila som si svojho psa, Archera.

Premýšľala som, či mám počkať a dúfať, že stretnem muža svojich snov, s ktorým si spoločne adoptujeme svojho psa, no rozhodla som sa to urobiť sama.

Ďalej som si zaobstarala rodinné auto, Hondu Civic. Tiež som rozmýšľala, či nemám počkať, kým niekoho stretnem, aby sme si auto kúpili spolu, no aj tu som sa rozhodla urobiť to sama. Pokračovala som v krokoch vo svojom živote a zároveň som zápasila so skutočnosťou, že niekto iný by mal byť súčasťou toho všetkého so mnou.

Pes ležiaci na tráve
Pes ležiaci na tráve

Veľké rozhodnutie
Nakoniec som urobila najväčšie rozhodnutie zo všetkých. Chcem mať deti! Nikdy som si nemyslela, že toto rozhodnutie niekedy urobím sama. Vlastne som si nikdy nepredstavovala, že by som sa vôbec vedome rozhodla mať deti. Vždy som len predpokladala, že sa to jedného dňa stane. Počas niekoľkých nasledujúcich rokov som na svojej ceste stať sa sólo mamou neurobila žiadne skutočné kroky.

Až do 28. februára 2020 kedy sa konala moja prvá konzultácia s mojím lekárom pre plodnosť, aby som sa dozvedela o svojich možnostiach a o tom, ako by som mohla otehotnieť. Aj keď som stále nebola na 100% rozhodnutá, moja mama sa rozhodla sprevádzať ma na týchto stretnutiach. 

Elizabeth Kostilnik na kontrole u lekára
Elizabeth Kostilnik na kontrole u lekára

Výber darcu bol veľmi zaujímavý proces. Moja klinika pre plodnosť poskytla zoznam darcov, bol skutočne široký. Obsahoval všetky dôležité informácie o darcoch. Výsledky z mojej krvi som potom použila na zostavenie zoznamu medicínsky vhodných darcov.

Počas tohto procesu som sa tiež pravidelne stretávala s terapeutom. Každý, kto podstúpil liečbu neplodnosti, alebo pozná niekoho, kto áno, vie oceniť daň, ktorú si to vyžiada na vašom duševnom zdraví. Ja som sa chcela uistiť, že som sa od začiatku pripravovala na úspech.

Prostredníctvom týchto rozhovorov som sa rozhodovala pre výber správneho darcu, ktorý by vyzeral podobne ako ja. Mám modré oči, takže keď som to pridala do svojich vyhľadávacích kritérií, klesla som na počet 44 potenciálnych darcov.

Počas mesiaca október som si prečítala ich profily a rodinnú anamnézu, konzultovala som to s priateľmi a rodinou a nakoniec som si vybrala svojho darcu. Počas októbra som prekonala ďalší obrovský míľnik. Našla som si nový rodinný dom! Pretože som si našla vysnívaný dom, ktorý som chcela kúpiť na výchovu svojich detí, musela som odložiť nákup spermií. 

Keď prišiel december, prišiel ten správny čas! S doktorom sme sa rozhodli vyskúšať niekoľko kôl prirodzene/bez liekov, tak som si ovuláciu sledovala doma. Po pozitívnom ovulačnom teste som 11. decembra 2020 absolvovala prvý zákrok vnútromaternicovej inseminácie (IUI). Potom sa začalo obávané dvojtýždňové čakanie.

Elizabeth Kostilnik so svojou mamou a sestrou
Elizabeth Kostilnik so svojou mamou a sestrou

Bol to Štedrý deň, keď som si urobila prvý tehotenský test. Skutočnosť, že boli Vianoce, určite znamená, že to malo byť pozitívne, však? Bohužiaľ, Santa mi nepriniesol dieťa. Test bol negatívny a menštruácia prišla ešte v ten deň.

Napriek tomu som sa nevzdala nádeje. Rok 2021 bude mojím rokom! Skúsila som to znova prirodzene, no opäť bez úspechu. Rozhodla som sa teda vyskúšať liečebný cyklus na štvrtý pokus, no stále bez šťastia. V tom čase ubehol celý rok od mojich počiatočných diagnostických testov, takže som si dala znova odobrať krv, aby som sa uistila, že je všetko stále v poriadku.

Tentokrát som bola prekvapená, keď som sa dozvedela, že anti-Mülleriánsky hormón – používaný na odhad vašej ovariálnej rezervy je teraz považované za nízky, vzhľadom na môj vek. Mala som vtedy ešte len 34 rokov, takže som začala trocha panikáriť. Po rozhovore s mojím lekárom sme sa rozhodli prejsť na IVF. 

Začiatok IVF
9. apríla 2021 som začala s injekciami na IVF. Celkovo 36 injekcií počas 13 dní. Pri mojej prvej schôdzke niekoľko dní pred začatím injekcií napočítali 16 folikulov, a hoci moje telo pomaly a stabilne reagovalo na lieky, 12 narástlo na dostatočne veľkú veľkosť. Môj odber vajíčok prebehol 23. apríla a počas zákroku sa lekárom podarilo odobrať 8 vajíčok, z toho 7 zrelých.

Na druhý deň mi zavolali, že 6 sa oplodnilo, takže sme začali skvele! Nasledujúci štvrtok mi zavolali úžasnú správu. 3 z mojich oplodnených vajíčok sa dostali do štádia blastocysty! Laboratórium vykonalo biopsiu a zmrazilo moje embryá a odoslalo vzorky na genetický skríning, aby sa zistilo, či sú zdravé.  5. mája mi zavolali, že VŠETCI TRI sú zdravé a normálne. Bola to úžasná správa!

Bábätko Elizabeth Kostilnik, Rowan
Bábätko Elizabeth Kostilnik, Rowan

Asi o týždeň neskôr som sa začala pripravovať na prenos zmrazeného embrya. Táto príprava zahŕňala intramuskulárne injekcie a boli to prvé, ktoré som si musela vpichnúť do zadku namiesto brucha. Môj embryotransfer sa uskutočnil 22. júna 2021. Po prenose embryí som čakala 10 dní na odber krvi, aby sa potvrdilo, či bol zákrok úspešný.

Desať dní pripadlo na moje narodeniny a našťastie na 5. deň sa embryo, uchytilo! Chlapček mal prísť na svet 10. marca 2022. Bola som nadšená! Spočiatku moje tehotenstvo prebiehalo bez komplikácií. Asi od 8. do 13. týždňa som mal miernu rannú nevoľnosť. V 21. týždni som išla na vyšetrenie anatómie a povedali mi, že meria o niečo viac ako je priemer, ale všetko vyzeralo dobre.

Potom mi však bolo diagnostikované zasunutie velamentóznej šnúry, čo znamenalo, že pupočná šnúra nebola správne pripojená k placente. Hoci mi lekár povedal, že komplikácia zvyčajne nespôsobuje problémy, existuje možnosť obmedzenia rastu môjho chlapčeka.

Znamenalo by to, že možno bude musieť prísť skôr na svet a tiež existuje vyššie riziko krvácania. Našťastie každé moje sledovanie u odborníka prebehlo dobre. 

Príchod bábätka
Môj lekár mi odporučil cisársky rez, hlavne pre moju diagnózu, veku a IVF. No chlapček mal iné plány. Skoro ráno 19. februára som začala dostávať kontrakcie a praskla mi voda. No nakoniec všetko dobre dopadlo a môj chlapček sa narodil s hmotnosťou 2,79 kg. Dal som mu meno Rowan.

Bábätko Rowan
Bábätko Rowan

1 rok, 11 mesiacov a 22 dní, 2 890 najazdených kilometrov, 54 stretnutí, 27 odberov krvi, 22 ultrazvukov, 9 rôznych liekov, 7 fľaštičiek spermií, 1 SHG, 1 hysteroskopia na odstránenie maternicových polypov, 4 neúspešné IUI, 1 kolo IVF, 13 dní stimulácií, 1 odber vajíčok, 8 získaných vajíčok, 7 vajíčok dozretých, 6 oplodnených vajíčok, 3 normálne embryá a 1 prenos embryí…to všetko pre 1 krásneho chlapčeka.

Teraz som takmer 3 mesiace po pôrode a milujem ho každú minútu. Samozrejme, som neustále unavená, ale jeho úsmev ma zakaždým dostane a stojí za to. Som si úplne istá, že som sa rozhodla správne, a nemôžem sa dočkať, až uvidím osobu, do ktorej moje dieťa vyrastie, a rodinu, ktorú si vytvoríme. Dokonca plánujem, že o pár rokov, keď na to bude správny čas, podstúpim ďalšie IVF.”

Zdroj
Zdroj foto: www.www.lovewhatmatters.com

Zdieľať článok

Back to Blog