9 zdanlivo pozitívnych návykov, ktoré v skutočnosti spôsobujú viac škody ako úžitku

Back to Blog

9 zdanlivo pozitívnych návykov, ktoré v skutočnosti spôsobujú viac škody ako úžitku

Chudnutie môže byť náročné. Čím viac o tom čítate na internete, tým je to pre vás mätúcejšie. Existuje veľa stránok a blogov plných tipov, a mnohé sa zdajú byť legitímne. No vždy je lepšie porozprávať sa s odborníkom na výživu, či lekárom.

Dnes sme sa rozhodli preveriť niektoré bežné „zdravé návyky“. A niektoré nás skutočne prekvapili.

1. Spať kratšie, aby ste si ráno zacvičili

Ranný tréning je skvelá možnosť. Prispôsobuje sa prirodzeným hormonálnym výkyvom v tele, pomáha so sústredením a náladou počas dňa a pomáha regulovať chuť do jedla. Ak však porušíte ideálny počet hodín, počas ktorých by ste mali spať, môže sa vám to vypomstiť. Spať menej hodín, ako je odporúčané, priamo nadväzuje so zvýšeným hladom počas dňa, príjmom potravy, so vyšším rizikom priberania a obezity.

2. Cvičenie každý deň

Aby ste skutočne zmenili svoj život, pravidelný cvičebný plán by pre vás mal byť samozrejmosťou. Každých 7 až 10 dní, by ste si však mali dať jeden deň voľna. Je to preto, že telo potrebuje opraviť mikroskopické trhliny vo svalovom tkanive a vyvážiť hladiny kyseliny mliečnej a glykogénu. Získate tak čas, aby vaše svaly zosilneli a znížite tak riziko zranenia.

Prílišné cvičenie môže spôsobiť únavu nadobličiek a v skutočnosti zvýšiť prírastok hmotnosti, najmä v oblasti brucha. Je to kvôli kortizolu, prirodzenému stresovému hormónu, ktorý je zodpovedný za reguláciu vášho metabolizmu. Tu je tip pre profesionálov: kortizol tiež priamo súvisí so stresom, takže sa uistite, že máte dostatok fyzického aj psychického odpočinku!

3. Príliš veľa spánku

Rovnako ako nedostatok spánku nie je najzdravší, ani príliš veľa spánku vášmu telu neprospieva. Zvyšuje to riziko vzniku chronických ochorení, ako je ischemická choroba srdca, cukrovka, úzkosť a obezita u dospelých. Ak máte pocit, že 7 až 8 hodín spánku za noc je pre vás „nedostačujúcich“, alebo sa cítite unavení, je potrebné navštíviť svojho lekára.

4. Prijímanie nedostatku tukov

Ide samozrejme o zdravé tuky. Sú súčasťou vyváženej zdravej stravy a naše telo ich potrebuje. Pomáhajú vstrebávať vitamíny, podporujú rast buniek, zdravie mozgu a očí, hojenie a produkciu hormónov a mnoho ďalších činností v našom tele. A sú tým najlepším zdrojom energie pre naše telo.

Ak sa cítite malátni, ste často hladní, bolia vás kĺby alebo ste častejšie prechladnutí ako zvyčajne, možno stačí do svojho jedálnička pridať viac zdravých tukov. Tie možno nájsť v syre a vajciach, olivovom alebo repkovom oleji, orechoch, avokáde a chia, alebo ľanových semienkach. Skúste sa vyhnúť trans-tukom z hydrogenovaných olejov, ktoré sa často nachádzajú v spracovaných potravinách.

5. Politika nulovej tolerancie cukru

Od zníženia rizika cukrovky a pomalšieho starnutia až po lepší spánok a chudnutie. Výhody zníženia príjmu cukru sú obrovské. Nulová tolerancia cukru však môže viesť k pridávaniu umelých sladidiel do potravín a tieto produkty môžu byť rovnako zlé ako samotný cukor. Spôsobujú cukrovku a obezitu.

Cukor môže byť súčasťou vyváženej stravy, stačí si vybrať zrelé ovocie namiesto šťavy alebo sušienok. Týmto spôsobom budete tiež konzumovať prírodnú vlákninu.

6. Zbavte sa vaječného žĺtka

Vajcia patria medzi najvýživnejšie potraviny. Majú veľa vitamínov a takmer trochu každej živiny, ktorú naše telo potrebuje. Ale keď sa zbavíte žĺtka, vyhodíte viac ako polovicu živín. V žĺtku sa tiež nachádza cholín, vzácna živina, ktorú naše telo využíva na stavbu bunkových membrán a hrá špecifickú úlohu v mozgu.

Tuk, ktorý celé vajce poskytuje, je prospešný, a to až natoľko, že je spojený so znížením rizika srdcových chorôb a zvýšením dobrého cholesterolu.

7. Uprednostniť šalát pred proteínom

Šaláty sú skvelé, ale ak si naplníte žalúdok šalátom, nebudete mať dostatok miesta pre správne množstvo bielkovín. Proteín hrá úlohu pri tvorbe a udržiavaní každej bunky v tele. Bez nej strácame svalovú hmotu a oslabujeme náš imunitný systém, vlasy a nechty.

Po jedlách s nízkym obsahom bielkovín sa tiež pravdepodobne budete cítiť menej spokojní a budete pociťovať väčší hlad. Diéty s vysokým obsahom bielkovín sú spojené so zrýchlením metabolizmu a znížením príjmu kalórií a chuti do jedla.

8. Ochutené jogurty

Konzumácia jogurt sa považuje za zdravý zvyk. Obsahuje vápnik, probiotiká, ktoré sú dobré pre náš mikrobióm a imunitný systém, vitamíny, bielkoviny atď. Väčšina ochutených jogurtov, ktoré kupujeme, však obsahujú príliš veľa pridaných cukrov a sladidiel. Ak teda naozaj milujete jogurty s ovocím, zamyslite sa nad pridaním vlastného ovocia do bielych jogurtov.

9. Pitie príliš veľkého množstva vody

Voda tvorí väčšinu našej telesnej hmotnosti a je pre nás životne dôležitá. Zatiaľ čo nedostatočné pitie vody môže ohroziť naše zdravie, nadmerné pitie môže viesť k nadmernej hydratácii a priberaniu. Nadmerná hydratácia môže byť veľmi vážna. Vyskytuje sa vtedy, keď sa množstvo soli a iných elektrolytov vo vašom tele príliš rozriedi, čím sa ohrozia bežné funkcie tela.

Neustále pitie vody tiež znižuje hladinu sodíka v krvi, čo môže spôsobiť opuch buniek tela, vrátane mozgových buniek! A ak obličky nie sú schopné držať krok, vo vašom tele sa začne hromadiť voda. Ak ste nedávno zmenili svoje návyky a pociťovali ste nevoľnosť, bolesti hlavy alebo ste zmätení a dezorientovaní, mali by ste sa o tom poradiť s vašim lekárom.

Zdroj
Zdroj foto: www.unsplash.com

Zdieľať článok

Back to Blog