Čoskoro sa možno aj muži, dočkajú antikoncepčnej tabletky!

Back to Blog

Čoskoro sa možno aj muži, dočkajú antikoncepčnej tabletky!

vianocna zlava na lalala.sk

Mužská antikoncepčná tabletka sa môže na trh dostať skôr, ako si myslíme. Čoskoro sa začnú prvé testy.

Vedci v USA sa pustili do výzvy vyvinúť nehormonálnu mužskú antikoncepčnú tabletku. Doteraz sa pilulka ukázala ako bezpečná a účinná na myšiach, pričom klinické skúšky na ľuďoch by sa mali začať koncom tohto roka.

Vedci z University of Minnesota prezentovali svoje zistenia na konferencii American Chemical Society.

To, čo ich tabletku odlišuje od ostatných je skutočnosť, že nie je zameraná na testosterón, mužský pohlavný hormón. To znamená, že riziko vedľajších účinkov je oveľa menšie ako u iných liekov, ktoré sa nikdy nedostali na pulty lekární.

Výskumník Abdullah al Noman si všimol nedostatok mužskej perorálnej antikoncepcie na trhu a vysvetlil.

„Väčšina ženských antikoncepčných tabliet pôsobí na ženské pohlavné hormóny. Zameranie na mužský pohlavný hormón, vedie k mnohým vedľajším účinkom, ako je prírastok hmotnosti, depresia a zvýšené riziko kardiovaskulárnych ochorení.”

„Muži sú menej ochotní užívať antikoncepčnú tabletku, ktorá má výrazné vedľajšie účinky. Preto sa zameriavame na nehormonálnu cestu k vývoju mužskej antikoncepčnej pilulky.“

Počas štyroch týždňov tím výskumníkov, podal samcom myší zlúčeninu s názvom YCT529, o ktorej zistili, že dramaticky znižuje počet spermií u myší a zároveň je na 99% účinná pri prevencii tehotenstva.

Najdôležitejšie zo všetkého je, že látka nespôsobila žiadne pozorovateľné vedľajšie účinky a samce myší sa stali plodnými do štyroch až šiestich týždňov po ukončení užívania YCT529.

,,Samozrejme, pri tejto analýze musíte byť opatrní, pretože sú to myši a nie ľudia, ale napriek tomu bol účinok veľmi, veľmi sľubný.”

Po takom úspešnom kole pokusov na myšiach by sa podľa vedcov mohli začať pokusy s ľuďmi už v druhej polovici tohto roka.

Farmaceutická spoločnosť YourChoice Therapeutics v súčasnosti pripravuje dokumentáciu a žiadosť o schválenie od amerického Úradu pre kontrolu potravín a liečiv, aby mohla začať klinické skúšky.

Samozrejme, neexistuje spôsob, ako zabezpečiť, že liek bude bezpečný a účinný u ľudí, takže tím nepretržite pracujú na skúmaní ďalších zlúčenín, ktoré môžu tiež viesť k tomu, že sa na trh konečne dostala antikoncepčná tabletka pre mužov.

Zdroj
Zdroj foto: www.unsplash.com

Zdieľať článok

Back to Blog