10 faktov o falošnej dedičke Anne Sorokin z Netflixu, ktoré ste nevedeli

Back to Blog

10 faktov o falošnej dedičke Anne Sorokin z Netflixu, ktoré ste nevedeli

vianocna zlava na lalala.sk

Nová limitovaná séria Netflixu, Inventing Anna, sleduje fascinujúci príbeh Anny Sorokinovej, alebo ako by ste ju nazvali Anny Delveyovej, ktorá si prerazila cestu k Manhattanskej smotánke, podviedla banky, množstvo hotelov a nevedomých priateľov.

Show produkovaná Shondou Rhimes je prezentovaná očami novinárky, ktorá si dala za úlohu odhaliť, ako Sorokin oklamala najelitnejšie kruhy NYC, aby uverili, že je bohatá nemecká dedička.

Tu je niekoľko základných fakty o jej ceste.

1
Nazvala domovom mnohé krajiny

Anna Sorokin sa narodila v roku 1991 v Rusku. Keď mala 16 rokov, jej rodina sa presťahovala do Nemecka, kde má v súčasnosti občianstvo. Po strednej škole sa opäť presťahovala do Londýna, keď sa zapísala do Central Saint Martins. Sorokin však kurz nedokončila a neskôr sa vrátila do Berlína, kde stážovala na módnom oddelení firmy pre styk s verejnosťou. Neskôr si zbalila kufre do Paríža, kde mala pracovať ako stážistka pre francúzsky módny časopis Purple. V roku 2013 zistila, že na pracovnej ceste v New Yorku, uprednostňuje New York pred Parížom a rozhodla sa prestúpiť do kancelárie Purple v New Yorku.

2
Vedela zaujať

Sorokin od začiatku neustále kládla základy pre svoje podvodnícke snaženia tým, že sa uistila, že je videná, s bohatými a vplyvnými ľuďmi. Do roku 2016 si nazhromaždila 40 000 sledovateľov, čo ešte viac posilnilo jej dôveryhodnosť ako legitímnej členky v bohatej spoločnosti.

3
Žila v honosných hotelov v New Yorku bez platenia

Aby Sorokin presvedčila celú vysokú spoločnosť, že je bohatým dieťaťom so zvereneckým fondom vo výške 60 miliónov eur, musela žiť vo veľkom. Okrem cestovania prúdovým lietadlom, konzumáciou jedál v drahých reštauráciách a šatníka plného značkového oblečenia sa usadila v luxusnom hoteli Howard 11 na Manhattane, kde bola známa tým, že zamestnancom rozdávala sprepitné v hodnote 100 dolárov.

Sorokin zostala v hoteli na prečerpanom účte a nepredložil platnú kreditnú kartu. Keď bola nútená zaplatiť účet, vložila do banky nekryté šeky v hodnote 160 000 dolárov a peniaze rýchlo previedla, kým sa nevrátili, aby ich potom mohla poslať do hotela. Neskôr zostala v hoteli Beekman a vo W New York-Union Square. Oba hotely ju vysťahovali po tom, čo nezaplatila účet, a následne na ňu vzniesli obvinenie.

4
Anna Delvey nebola jedinou falošnou osobou, ktorú vytvorila

Asistentka okresného prokurátora v New Yorku Catherine McCawová počas trestného stíhania prípadu Sorokin, porotcom povedala, že imitátorka dedičky vymyslela tím „imaginárnych asistentov“, na ktorých sa odvolávala, čím ešte viac upevnila svoj podvodný obraz niekoho, kto má značné zdroje a bohatstvo.

5
Mala miliónový nápad, no potrebovala na to milióny dolárov

Sorokin mala ambiciózne ciele založiť súkromný umelecký klub v New Yorku, ktorý by bol podobný ako Soho House. Aby to dokázala, pokúsila sa získať pôžičku vo výške 22 miliónov dolárov od bánk a súkromných investičných spoločností pomocou falošných dokumentov o svojom majetku vo výške 60 miliónov eur. Fortress Investment Group uviedla, že by zvážili žiadosť, ak by im dala 100 000 dolárov na previerku, a tak išla do inej banky, aby získala daný balík peňazí, ktorý nikdy nesplatila. Potom povedala Fortress, že už nemá záujem a požiadala o spätné vyplatenie nevyužitej  sumu 55 000 dolárov, ktorú potom do mesiaca vyčerpala na svoje luxusné bývanie.

6
Jej schéma sa začala zamotávať počas výletu v Maroku

Sorokin pozvala troch priateľov, vrátane bývalej fotografickej editorky Vanity Fair, Rachel Deloache Williamsovej, na výlet do Maroka, ktorý mal byť na Annine náklady. Po niekoľkých dňoch na dovolenke, ich hotelový personál v La Mamounia informoval, že Sorokinove kreditné karty nefungujú a Rachel musela nakoniec zaplatil účet vo výške 62 000 dolárov za ich cestu s prísľubom, že jej ich Anna vráti. Nie je prekvapením, že Anna peniaze nevrátila niekoľko mesiacov, čo spôsobilo, že ju Rachel nahlásila polícii a okresnému prokurátorovi. V dôsledku toho bola Sorokin v októbri 2017 zatknutá.

7
Súdna sieň bola jej pristávacou dráhou

Zatiaľ čo porota prejednávala jej prípad, Sorokin vyťažila zo svojho vystúpenia na súde. Využila stylistu v súdnej sieni a obliekla sa do značiek Yves Saint Laurent, Michael Kors, či Victoria Beckham, nehovoriac o svojich dnes už neslávne známych okuliaroch Celine. Jej štýl v súdnej sieni bol pre ňu údajne taký dôležitý, že sa dokonca odmietla ukázať, pretože jej oblečenie nebolo vyžehlené a neplánovala sa objaviť vo väzenskom oblečení.

8
Bola uväznená, predčasne prepustená a potom opäť vrátená do väzenskej cely 

Po uznaní viny bola Sorokin odsúdená na 4 až 12 rokov väzenia a bola jej udelená pokuta 24 000 dolárov. Bolo jej tiež nariadené zaplatiť reštitúciu vo výške približne 199 000 dolárov. Strávila dva roky vo väznici Rikers, ďalšie dva v nápravnom zariadení Albion a potom bola vo februári 2021 podmienečne prepustená za dobré správanie. O šesť týždňov neskôr ju však americké imigračné a colné orgány zatkli za prekročenie dĺžky víz. Zostáva vo väzbe a čaká na deportáciu späť do Nemecka.

9
Od Netflixu dostáva poriadnu sumu

Sorokin predala práva na svoj životný príbeh spoločnosti Netflix za 320 000 dolárov, no nebude ich môcť použiť na návrat do očarujúceho života. Vďaka zákonu „Son of Sam“ môže New York Crime Victims Board zasiahnuť a zabrániť odsúdeným zločincom profitovať z ich príbehov. Z 320 000 dolárov, ktoré dostane, sa 200 000 dolárov vráti bankám, proti ktorým sa dopustila podvodu, 24 000 dolárov sa použije na uhradenie štátnych pokút a 75 000 dolárov zaplatí poplatky za právnika. Zvyšok jej ostane.

10
Sériu Inventing Anna nesleduje

Keď Anna opisovala svoj život pre Insider, keď bola ešte vo väznici ICE, uviedla, že kedysi dúfala, že keď bude prepustená, bude pokračovať vo svojom živote, a že séria bude znamenať uzavretie tejto kapitoly. Keďže sa veci očividne nevyvinuli týmto smerom, rozhodla sa sériu nepozerať. Nemala záujem vidieť fiktívnu verziu seba samej v kriminálnom prostredí.

Zdroj

Zdieľať článok

Back to Blog