Čo je to „rozvodový gén“ a prečo sa niektoré páry rozchádzajú z ničoho nič?

Back to Blog

Čo je to „rozvodový gén“ a prečo sa niektoré páry rozchádzajú z ničoho nič?

Farbu očí, tvar tela a krvnú skupinu zdedíme po rodičoch. Naše gény riadia naše fyzické vlastnosti, no prekvapivo nás môžu viesť aj v našom správaní. Všetci sme napríklad verili, že ak sa pár rozvedie, je to všetko kvôli tomu, že chémia medzi nimi vyprchala a pár si jednoducho prestal rozumieť. Nedávne štúdie však odhalili šokujúcu pravdu. Rozvod možno máme v génoch!

Musíme sa s vami podeliť o to, čo vedci objavili o takzvanom „rozvodovom géne“.

Naša DNA hrá veľkú úlohu v tom, ako veľmi sa hádame

Ak je vzťah plný hádok a manželstvo sa skončí, manželia sa môžu čudovať, čo sa stalo. Vedci tvrdia, že odpoveď môže spočívať v ženských génoch. Objavili ženský ,,rozvodový gén”, ktorý dokáže predpovedať otrasné manželstvo.

Vedci tvrdia, že gén ovplyvňuje to, ako ženy spracovávajú oxytocín, čo je „hormón maznania“. Podporuje tiež pocity lásky a náklonnosti. Ženy, ktoré majú gén ovplyvňujúci oxytocín, majú o 50 % vyššiu pravdepodobnosť, že budú tvrdiť, že sú nešťastné v manželstve alebo dokonca, že sú blízko rozvodu. Kvôli tomuto génu nemusia byť schopné normálne sa spojiť so svojimi partnermi.

O tom, či bude muž verný manželke, rozhodujú aj gény

Prekvapivo o tom, či bude muž oddaný jednej a tej istej žene, nerozhoduje len výchova či charakter muža. Vedci zistili, že existuje špeciálny gén, ktorý je zodpovedný za vernosť.

Rovnako ako ženy, aj muži majú svoj vlastný hormón, ktorý je zodpovedný za väzbu a záväzok. Nazýva sa vazopresín, a niektorí muži majú mutáciu v príbuznom géne. Ak má muž túto génovú mutáciu, je menej pravdepodobné, že bude monogamný, takže existuje riziko, že bude svojej manželke neverný.

Vedci dokonca naznačujú imaginárnu situáciu, ktorú môže žena použiť na testovanie vernosti svojho potenciálneho manžela. Všetko, čo by na to mohla potrebovať, je vzorka jeho slín odoslaná na genetické testovanie.

Rodičia môžu odovzdať špeciálny „rozvodový gén“ aj svojim deťom

Deti rozvedených rodičov majú väčšiu šancu rozviesť sa, v porovnaní s deťmi, ktoré boli vychované v rodinách s 2 rodičmi. Štúdie naznačujú, že to nie je výchova, ale genetické faktory, ktoré môžu byť na vine.

Boli vykonané štúdie zahŕňajúce deti, ktoré boli adoptované do rodín a ktoré vyrastali s adoptívnymi rodičmi. Výsledky boli ohromujúce. Ukázalo sa, že deti zdedili históriu rozvodu, ale nie od svojich adoptívnych rodičov. Zdedili to po svojich biologických rodičoch. A to sa stalo, aj keď boli oddelení od svojich biologických rodičov vo veľmi mladom veku.

Zdroj

Zdieľať článok

Back to Blog